Vaselina pentru mulinete

dar de ulei de mecanisme fine ... cel pt nasina de cusut ... nu vorbeste nimeni ???
eu folosesc un degresant pt a curata mecanismele atunci cand o desfac si o ung cu vaselina cerata pt mecanisme fine ... iar pe galet ii dau din cand in cand cu ulei pt masina de cusut ...
in functie de cat este de folosita
 

somnu

Biban
dar de ulei de mecanisme fine ... cel pt nasina de cusut ... nu vorbeste nimeni ???
eu folosesc un degresant pt a curata mecanismele atunci cand o desfac si o ung cu vaselina cerata pt mecanisme fine ... iar pe galet ii dau din cand in cand cu ulei pt masina de cusut ...
in functie de cat este de folosita
Salut,
Nu e bun uleiul de mecanisme fine pentru mulineta. Am folosit si eu, dar isi pierde repede proprietatile de ungere. Am citit si un articol in care spunea clar ca nu e bine sa folosesti ulei de mecanisme fine la mulinete, nu mai stiu unde era articolul.
 
Eu folosesc mai nou o vaselina spray, wurth hhs2000. E foarte aderenta . Practic desfac odata mulineta, o curat si apoi ung doar cu cateva pufuri din asta.

La mulinetele mai vechi dau doar capacul ornamental jos si dau cateva pufuri cand simt nevoia.

Seriile certate/bradia au o gaura de ungere sub capacelul din dreapta, e foarte comod asa.

Metabond 1,5hi tec grease mie nu-mi place, e prea vascoasa si se intareste la frig.

Mai am o vaselina verde primita de la cineva, ceva pentru auto, nu e foarte vascoasa dar nici moale sa curga, eu o foloseam combinata cu putin ulei complet la mulineta, acum o folosesc direct la rulmentul de la galet, doar pun cu degetul o pelicula pe ambele parti, nu incerc sa bag inauntru. Functioneaza ca o protectie si apa nu mai spala rulmentul, isi ia cat ii trebuie. Fac treaba asta cam de 2 ori pe an. Asa am rezolvat problema rulmentului fasaitor la daiwa.

Si eu folosesc aceasta vaselina spray pe cateva mulinete, de vreo 2-3 ani, de proba. Dupa cateva minute de la aplicare formeaza o pelicula vascoasa pe pinioane si, parearea mea, pinioanele practic nu se mai ating intre ele. Deoamdata eu nu am mai observat sa apara negreala aia de rezulta din frecarea pinioanelor intre ele(e vorba de pinioane normale nu cele de tip hagane sau alte aliaje. Deci practic nu ar mai aparea nici o uzura in pinioane. Ca mic dezavantaj parca o mulineta data cu spray dasta e un pic mai zgomotoasa. Pun asta pe seama faptului ca in cazul folosirii vaselinei normale asta mai amortizeaza din zgomotele functionarii.
 

alinm

Salau
Salut. Mai nou am luat o vaselina spray cu PTFE. Rezolva problema zgomotului. Abia acuma in toamna am folosit-o prima data, o sa revin anul viitor cu update.
 

Luigi

Somn
Nu stiu de ce unii ocolesc uleiurile de mecanisme fine, cel putin pentru o ungere superficialã "pe margini" nu cred ca stricã. Nu vorbesc de o gresare completã la servisare, aici nu ma pricep, in schimb prin septembrie am pus pe la incheieturile si fileturile mulinetei mele citeva picaturi de ulei de la o masina de tuns - învârte mai frumos de atunci. Imi dãdea senzatia ca se uscase cumva, la ultimele partide dupa operatie parcã era mai bine. Daca nu ma autosugestionez, i-a prins bine mecanismului fin Biomaster zimbettt
 

Espasia

Somn
oare asa ceva nu ar merge?!!

Parerea mea.....

Merge, de ce sa nu meargă? (Parafrazand.....Gustăm, de ce sa nu gustăm....:):):)).

Dar as fi atent la rulmenti, in special cei solicitati. Acolo as pune ulei.
Eu cel putin pe moristile de cast, asa fac. Desi inca mai am vaselina Ardent, initial -adica vreo 2 ani-foloseam o vaselina sintetica, ce o gasisem pe aiurea, si o aveam in garaj.

Dar cum spuneam, eu cam asta folosesc.
 

miker2ka

Salau
Dar ceva similar cu shimano bantam unde gasesc si eu? Ma ibtereseaza pentru a unge galetul si articulatiile din cand in cand. Inauntru nu ma bag.
 
Sus