Un altfel de braconaj

Stimate/stimați semnatari ai petiției, doresc să vă transmit primele răspunsuri obținute în urma adresării acesteia către instituțiile abilitate:

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, prin intermediul adresei nr. 1450/08.02.2021, ne-au comunicat că au sancționat AJVPS Maramureș cu maximul amenzii prevăzute de Legea 317/2009, conform art. 61 lit. a), în cuantum de 3.500 lei. De asemenea, Inspectorul ANPA care a participat la acțiunea de repopulare este cercetat disciplinar. Nu în ultimul rând, a fost demarat un program de perfecționare a personalului cu drept de inspecție și control din cadrul instituției.

Conform adresei nr. 0074/GM/10.02.21, primită de la Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, AJVPS Maramureș a fost sancționată cu suma de 100.000 lei conform art. 96 alin. 3 pct. 12 din OUG 195/2005 pentru popularea cu caras (Carassius gibelio) și somn pitic (Ameiurus melas) în proximitatea ariilor naturale protejate ROSCI0436 Someșul Inferior și ROSCI0302 Bozânta.

Totodată, peștele cu care s-a realizat popularea nu era destinat pentru introducerea în habitate naturale, ci a unor ferme piscicole, conform documentelor însoțitoare ale materialului biologic, acestea cuprinzând detalii despre somnii pitici, care ar fi fost încărcați în cantitate de 5-8 kg între carași, datorită condițiilor meteo nefavorabile la recoltare.

De asemenea, reprezentantul ANPA a menționat în unul dintre cele două procese verbale încheiate cu ocazia populării în cauză că ”a observat câteva exemplare de somn pitic african (este o eroare, somnul pitic este american), respectiv 3-4 bucăți la un coș, care au fost sortate cu ocazia deversării în râu (avem probe care demonstrează contrariul)”.

Garda de Mediu a sesizat către președintele ANPA și către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale erorile efectuate de reprezentantul ANPA Maramureș.
Sa speram ca măcar s-au ales cu ceva amenzi.
 

Dori

Stiuca
Din prostie,este specie alogenă,ar trebui eliminat din apele noastre.Concurează speciile indigene, linul,caracuda.
Asa stiam si eu. Am avut in ultimele luni o discutie pe aceasta tema intr-un grup de pescuit pe Jiu, din care faceau parte si membri/reprezentanti ai Asociatiei judetene de pescuit. Ideea era ca, desi este o specie straiba, ea este protejata de lege, deci, vrei, nu vrei, cat timp are proiectia legala, nu poti decide tu ce si cum. Discutand critic pe aceasta tema, la un moment dat am fost exclus din grup, fara a se specifica motivul.

Pe de alta parte, la noi nu se prea ia masuri cand vine vorba de combaterea speciilor de plante (i.e.ambrozia), animale ( i.e.,sacalul?), de pesti (i.e. somnul pitic american), desi ar trebui.

In ultima vreme am folosit telefonul si mi-a fost greu sa identific exact legislatia actuala, stiu ca, cel putin in ceea ce priveste planta ambrozie exista un act normativ privind combaterea ei.

Totodata, din cate stiu si crapul ar fi o specie alogena.
 
Sus