Un altfel de braconaj

Stimate/stimați semnatari ai petiției, doresc să vă transmit primele răspunsuri obținute în urma adresării acesteia către instituțiile abilitate:

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, prin intermediul adresei nr. 1450/08.02.2021, ne-au comunicat că au sancționat AJVPS Maramureș cu maximul amenzii prevăzute de Legea 317/2009, conform art. 61 lit. a), în cuantum de 3.500 lei. De asemenea, Inspectorul ANPA care a participat la acțiunea de repopulare este cercetat disciplinar. Nu în ultimul rând, a fost demarat un program de perfecționare a personalului cu drept de inspecție și control din cadrul instituției.

Conform adresei nr. 0074/GM/10.02.21, primită de la Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, AJVPS Maramureș a fost sancționată cu suma de 100.000 lei conform art. 96 alin. 3 pct. 12 din OUG 195/2005 pentru popularea cu caras (Carassius gibelio) și somn pitic (Ameiurus melas) în proximitatea ariilor naturale protejate ROSCI0436 Someșul Inferior și ROSCI0302 Bozânta.

Totodată, peștele cu care s-a realizat popularea nu era destinat pentru introducerea în habitate naturale, ci a unor ferme piscicole, conform documentelor însoțitoare ale materialului biologic, acestea cuprinzând detalii despre somnii pitici, care ar fi fost încărcați în cantitate de 5-8 kg între carași, datorită condițiilor meteo nefavorabile la recoltare.

De asemenea, reprezentantul ANPA a menționat în unul dintre cele două procese verbale încheiate cu ocazia populării în cauză că ”a observat câteva exemplare de somn pitic african (este o eroare, somnul pitic este american), respectiv 3-4 bucăți la un coș, care au fost sortate cu ocazia deversării în râu (avem probe care demonstrează contrariul)”.

Garda de Mediu a sesizat către președintele ANPA și către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale erorile efectuate de reprezentantul ANPA Maramureș.
Sa speram ca măcar s-au ales cu ceva amenzi.
 

Dori

Stiuca
Din prostie,este specie alogenă,ar trebui eliminat din apele noastre.Concurează speciile indigene, linul,caracuda.
Asa stiam si eu. Am avut in ultimele luni o discutie pe aceasta tema intr-un grup de pescuit pe Jiu, din care faceau parte si membri/reprezentanti ai Asociatiei judetene de pescuit. Ideea era ca, desi este o specie straiba, ea este protejata de lege, deci, vrei, nu vrei, cat timp are proiectia legala, nu poti decide tu ce si cum. Discutand critic pe aceasta tema, la un moment dat am fost exclus din grup, fara a se specifica motivul.

Pe de alta parte, la noi nu se prea ia masuri cand vine vorba de combaterea speciilor de plante (i.e.ambrozia), animale ( i.e.,sacalul?), de pesti (i.e. somnul pitic american), desi ar trebui.

In ultima vreme am folosit telefonul si mi-a fost greu sa identific exact legislatia actuala, stiu ca, cel putin in ceea ce priveste planta ambrozie exista un act normativ privind combaterea ei.

Totodata, din cate stiu si crapul ar fi o specie alogena.
 
Un început bun!
Era concurența !
Din ce vad în poze, cred ca braconierii au plâns mai mult după pește decât după mașină. Si ce se întâmpla cu peștele confiscat, adică peștele stricat, ca...durează procedura ? Îl împăiază ?
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Oriunde in tara, pestele sau vanatul in urma braconajul, confiscat, este predat de politie in vederea valorificării. Ce nu stiu eu, e ce sa intampla cu banii rezultati de pe urma acestei valorificari.
 

grey-wolf

Salau
Florin P
Vrei sa fi mai explicit cu ,, Era concurenta "
Ai fost prezent la actiune si sti ? Sau doar iti place sa arunci cu fecale ? Erau plasele tale ? Era echipa ta ?
De rautati suntem buni toti ! Te sarit si dat o mana de ajutor ...poola . Vorbim si aruncam acuzatii fara sa avem habar . Tara de experti, cunoscatori , analisti si parerologi de bine .
AlexH banii rezultati din treaba asta constituie venit la bugetul de stat .
 

grey-wolf

Salau
In primul rand prin ajutor la supraveghere. Prin a anunta desfasurarea unor activitati suspecte sau ilegale . Prin implicare directa in scoaterea plaselor ( politistul nu se urca in barca sa traga de plase ). Prin implicarea activa in bunul mers al asociatiei din care face parte . Prin voluntariat asa cum fac multi pentru pasiunea lor . Respectiva actiune a fost inceputa de un ,,civil " care a cerut sprijinul asociatiei din care face parte , care asociatie sa implicat total . Asociatiei i sa alaturat un grup de voluntari din cadrul asociatiei . Politia a raspun promt si lucrurile s au desfasurat asa cum trebuie .
Ps : grupul de ,,civili "+ angajati ai asociatiei implicati a fost mai mare ca numarul de politisti implicati
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
Politia a raspun promt si lucrurile s au desfasurat asa cum trebuie .

chitesenta a tot ceea ce inseamna normalitate intr-un stat european.
in lipsa acelui raspuns, totul se transforma in ipotenta, ipocrizie si frustrare, implicit in neimplicarea cetateanului de rand si in refularea asupra organismelor statului.
doar de noi depinde sa punem presiune continua pe aceste institutii platite din bani publici (astia sunt banii stransi din taxele si impozitele platite de noi, prostimea care munceste zi de zi)
 
Sus