Totul despre motoare de barci

Claudiu

Administrator
Membru personal
Initial am folosit doar un motor electric, aici cred ca situatia nu este foarte complicata, poti alege motoare electrice Minn Kota sau Torqeedo. Eu am ales un motor electric Torqeedo 1003L deoarece are o lista de avantaje imbatabile:

• greutate redusa - doar 14 kg cu baterie inclusa
  • bateria are o autonomie de invidiat - am avut partida de 14 ore incontinuu la trena, deci la viteza mica.
  • afisaj electronic al autonomiei ramase (in minute/ore) in functie de viteza la care se merge (foarte precis acest afisaj, puteti avea incredere in el) si al vitezei de deplasare (are un modul GPS integrat)
  • se imparte in 3 bucati, deci se poate transporta si depozita usor
  • materiale de calitate, motorul este foarte robust
  • putere mare pentru un motor electric, producatorul spune ca ar avea echivalentul a 3 CP ai unui motor termic, eu zic ca are un 2,5 CP.
  • este rezistent la apa, practic se poate scufunda in intregime si apoi sa functioneze fara nici un fel de problema.
Dezavantaje:

• pret mare al motorului cat si al bateriei daca se doreste inca una suplimentara.
  • pret mare al accesoriilor optionale.
  • nu are I-Pilot ca noile motoare Minn Kota, un sistem foarte util care practic functioneaza prin GPS si care te tine intr-un loc fix cu o marja de eroare foarte mica (indiferent de vant si curent)
  • pinul elicei este destul de sensibil pentru a proteja mecanismul motorului in caz de impact al elicei
  • nu poate fi folosit unde este vegetatie excesiva, spre deosebire de motoarele Minn Kota.

Odata cu nevoia de deplasare pe distante mai lungi in partidele de clonc, am fost nevoit sa achizitionez si un motor termic Yamaha F6 CMHS (6 cai frumosi, 4 timpi). Recomand motoarele de 6 cai deoarece au aceeasi greutate si marime ca cele de 4 si 5 cai, dar diferenta de 1-2 cai este sesizabila fata de diferenta de pret. Acest motor are un consum mic, este relativ silentios si din ce am citit, foarte fiabil. Avantajul acestui motor este faptul ca poate fi depozitat si transportat pe orice parte, fara a risca scurgerea uleiului.

Recomand motoarele de maxim 6 cai deoarece peste aceasta putere, greutatea creste considerabil, manevrarea de catre o singura persoana fiind dificila sau imposibila in anumite conditii. Mai exista si optiunea achizitionarii motoarelor in 2 timpi, care au o greutate redusa chiar si la puteri de 8-10 cai. ATENTIE: Pentru motoarele de 6 cai inclusiv si peste, este nevoie de permis de navigare, asta doar pe canale si zone navigabile.
Voi ce motoare folositi si de ce?

Intenționez sa imi iau un minn kota pt barca mea (Navigator 3,2 m). Care model il recomanzi? Unii zic ca endura e cel mai Ok pt ca restul au prea multă electronica si se duc repede. Mie imi face cu ochiul Traxxis-ul. Ca si termic voi opta pt un Honda sau Yamaha de 15 Hp cand o sa ma ajute...soarta :) (ca sa nu zic altceva)

Torqeedo mi-se pare foarte scump pt un electric...as putea sa il iau si pe ăla dar momentan am alte priorități ...

Ultima editare de un moderator:

Claudiu

Administrator
Membru personal
Eu zic sa iei Traxxis-ul, acum eu as opta pentru cel de 55, dar te descurci si cu cel de 45. Torqeedo este exagerat de scump, iar o baterie suplimentara nu o iei fara 500 de euro. Cum am spus are niste calitati imbatabile, cu toate astea nu vrea sa scada deloc la pret de cativa ani buni. Oricum poti sa pui problema si in alt fel: iei minnkota dar ai nevoie de o baterie buna, care nu e nici aia putin, trebuie un incarcator bun, care nici ala nu este ieftin si... o sa ai de carat, acum depinde si unde pescuiesti. Dar una peste alta MinnKota are un pret corect si e destul de rezistent, plus ca pe apa cu vegetatie multa cu Torqeedo nu ai nici o sansa.

Sunt Orădean si ies f mult pe un lac mic de 6-8 ha f drag mie si pe Tileagd. Pe alte acumulări...ocazional doar...

Claudiu

Administrator
Membru personal
Mergi cu incredere pe Minnkota in cazul asta fara nici o retinere si sa ne spui si noua o parere dupa ce il achizitionezi. Sunt curios in special de cat de eficient consuma bateria. In Delta la un concurs pe Cormoran, am avut o baterie Optima si un Traxxis. Deci 2 manse in 2 zile diferite a mers doar blana si nu mai spun prin ce vegetatie l-am fortat. Bateria nu a cedat dar deplasarea pana la locul de pescuit si intors a fost facuta cu Torqeedo... si e o distanta consistenta.

adiwolf

Moderator
Membru personal
am avut Endura si ma dadeam cu el pe lacurile de acumulare de pe Olt, dar l-am vandut din cauza ca ma omora caratul bateriei!
prefer sa car un motor termic decat un electric si o baterie care iti rupe spatele

Claudiu

Administrator
Membru personal
Da, un 2.5 cai este suficient pentru deplasare pe lacuri in special si este alegerea mai buna, dar ce faci pe lacurile unde nu ai voie? Ca sunt si dinastea

adiwolf

Moderator
Membru personal
acolo unde nu am voie cu motor termic, trag la vasle - bag .......in ea de baterie ca m-a marcat pe viata caratul ei, aveam una de 110Ah capzid
dupa cum stii bine, nu merg si nu particip la concursuri ca sa am nevoie de motoare mari si puternice, desi am inceput sa simt nevoia de deplasare mai rapida si exploatarea timpului de pescuit!
in rest, cu termicul de 2.5cp urci si pe Olt si pe Dunare, contra curentului cu circa 8-10km / ora ceea ce consider ca este suficient pentru un pescar de spinning normal

Claudiu

Administrator
Membru personal
depinde, la cazane nu cred ca mergi cu 10km la ora. La porțile de fier cu 6 cai nu înaintam.

adiwolf

Moderator
Membru personal
pariu ca urc si la cazane?!
acuma nu stiu de ce va cramponati de treaba asta, dar cu siguranta se poate innainta, insa nu trebuie sa o iei ca nebunul pe mijloc + ca la cazane am intalnit cand aproape ca nu curgea apa si puteai merge si la vasle zimbettt
sigur ca la PF nu te poti baga cu un 2.5 si nici cu unul mai mare nu faci fata cand curge, iar Dunarea primavara cand este umflata este belea si in Delta pe Sf.Gheorghe, insa asa cum am mai spus, nu trebuie sa mergi pe miloc,iar cand are un debit de iti arunca piatra pe mal, nu ai ce cauta cu barca la pescuit.
apropo, intrebati pe "Ovidiu spaima salailor" sa va spuna cat timp a mers pe Dunare cu 2.5 si o pneumatica si mai vorbim dupa aia

Claudiu

Administrator
Membru personal
Pentru lacuri da, dar un electric ramane un electric cu toate limitarile lui, altfel... Poate fi inlocuit lejer de orice termic 2,5 cai

Claudiu

Administrator
Membru personal
Corect, am vazut si la Voicu motorul, arata bine tare chiar sunt curios de parerea cui l-a folosit.

V

vali stratonov

Guest
Caludiu o precizare se impune pt respectarea adevarului istoric .
Nu pentru motoare de 6 cai trebuie permis ci pentru conducerea de motoare termice cu putere mai mare de de 3,68kw e OBLIGATORIU permis de navigator clasa D .
Multe motoare in 4 timpi de 5 cai au puteri de 3,7kw inscrise pe placuta ...pt acestea e nevoie de permis ...pare hilar dar asa cere legea.

Claudiu

Administrator
Membru personal
Da am omis lucrul asta si e gresit ce am scris, vroiam sa scriu 5 dar legal se iau in calcul kw, si acestia daca depasesc 3,68 obligatoriu permis. Mersi de corectare thumbup

Claudiu

Administrator
Membru personal
Salutare, nu mai retin bine dar cred ca in jurul lui 22 km/h. Asta singur fara nimic intr-o barca de 3.25 metri si pozitionat cat mai in fata.

Sus