Sonarul si antibraconajul

grey-wolf

Salau
Ati folosit careva sonarul pentru a identifica / a gasii / a cauta plasele braconierilor ? Care au fost rezultatele ? Daca a avut succes ( chiar si accidental ) si puteti da detalii va rog sa o faceti aici .
Sunt interesat ce model de sonar , tehnici de utilizare ....
Poze cu monitorul sonarului si cum se vede plasa in apa ( daca exista ).
As vrea sa stiu cat mai multe pe tema asta .
Stiu ca este o tema sensibila si unii se vor teme pentru siguranta lor in cazul in care scriu direct/pe fata .
Daca se considera un subiect prea sensibil sau periculos se poate sterge/inchide . Am sa inteleg
 
Ultima editare de un moderator:

adiwolf

Moderator
Membru personal
sincer si eu sunt curios.
am iesit cu HDS-ul pe o apa ce era plina de plase - deh, pescuitul comercial este in floare pe raul Olt - dar nu am bagat de seama ceva deosebit pe ecran desi am trecut peste plase si am pescuit cu plasa in spatele meu
voi fi mai atent data viitoare si voi incerca sa accesez diverse setari sa vedem daca se vede ceva
 

grey-wolf

Salau
Elite 5 am si eu acum . Chestia e ca trebuie sa treci peste plasa . Cu ceva gen side imaging acoperi o suprafata mult mai mare dar nu stiu cum se vede . Pana in momentul de fata cea mai sigura metoda ramane carligul la trena , doar ca dureaza foarte mult timp sa acoperi bine o suprafata mare de apa . Mai ales ca nu poti sa o faci la viteza mare .
Nu totdeauna vezi o structura continua . Cand treci perpendicular pe plasa aproape ca nu iti dai seama mai ales daca ai ceva viteza .
Cand au plase de 1,5 m latime sau mai mici risti sa nu o bagi in seama daca nu esti atent si treci perpendicular pe ea
Mai ales daca nu cunosti bine ce ar trebui sa fie in zona sau daca o faci noaptea(pe ceata ) si nu vezi reperele de pe mal...
 
Ultima editare:

adiwolf

Moderator
Membru personal
nu iti fa iluzii ca vezi plasa pe side imaging.
nu te gandi ca pe side vezi foarte mult in laterale, depinde de adancimea apei, cu cat este mai adanca, cu atata vezi mai mult in laterale, si invers.
 

kingofbeasts

Rod Builder
Una pe verticala am văzut și eu pe vremuri cu un Lowrance 4x . Era un fel de contradicție intre adancimea apei și linia de fund , adică scria ca apa are 7 m dar linia fundului era conturata ca fiind la 5 m și culmea , apărea și arc de peste sub linia fundului . Mi-am dat seama ca-i plasa după ce mi s-a prins montura de clonc in ea .
Despre side imaging nu-ti pot spune nimic ca pe când eram in țara nu aveam și acum când am nu sunt plase pe care sa le văd . habarnam
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Tind sa cred ca daca e plasa monofilament fara ceva mai gros pe ea, gen o franghie calumea sau plutitoare atunci e posibil sa nu se vada pe sidescan.
Dar cum nu am dat peste asa ceva, nu am cum sa fiu sigur de asta.
 

cosmino

Biban
Vezi de obicei o dunga . Daca e intre ape vezi și "umbra" ei pe side.

Am văzut și cu 595 și 999 de la humi.

Nu e prea mare arta. Pui side 30+ depinde de adâncime. De la 4 metri se vede bine pe lateral la 2 nu vezi bine capetele.

Contează mult cum iei plasa cu sonarul dar cu un pic de experiență o identifici destul de usor
 

sosoktm

Stiuca
da, se vede o plasa, ba chiar as spune ca e mai bine vizibila pe side. Am facut curat recent in telefon si nu mai am poze relevante, totusi, nu as folosi un sonar ca mijloc de detectie principal, ci ca ajutor pt "grebla", pentru a vedea plase si pentru a marca trasele pe care se trage cu grebla dupa ele.
 

greere

Salau
Mai greu de vazut plasele pe elite 5 ti....
Intrebarea de baraj e mai aiurea ....
Persoane inecate se vad pe side imaging? Am cautat saptamanile trecute vreo 3 zile un tip sub barajul de la slavitesti(cei din vl poate au auzit despre caz) cu side imaging de mi sa urat... nu l-am gasit dar dupa ce a iesit la suprafata am vazut si revazut inregistrarea din zona oare asta e posibil sa fi fost el ?
In dreapta punctului la baza acelui bolovan... pe apa nu l-am observat :(
20190520_183607.jpg
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Ai o functie foarte utila pe sidescan si anume masurarea structurilor. Astfel ca poti afla exact ce marime are posibilul cadavru.
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Eu am vazut si sirurile si plasele, conteaza si unghiul din care sunt prinse cand trecem peste ele
 

Luigi

Somn
Îs foarte curios cât de performante vor deveni sonarele. Sa nu cumva sa ajunga la fel de clare ca o camera video, ceva de genul vezi pestele live in elementul lui. Si asa sunt cam periculos de exacte...
 
Sus