Sfaturi fire si tehnica aruncare

Gabriel

Oblete
Salutare colegi. Azi am iesit prima oara o spinningareala, initial pe lacul Tei, apoi pe Dambovita. Am 2 lansete de puteri diferite. O Berkley URBN 2.10m 1-8 g cu o mulineta SPRO Freestyle Skillz 2000 si fir X-Braid 8x 0.117, iar celalalta o Daiwa Crossfire Spin 2.10m, 10-40g cu mulineta Shimano Sienna 4000 si fir Daiwa J-Braid 0.16. La cea UL, am reusit sa pierd aproape complet firul. 2 aruncari proaste, si asta a fost. Prima oara, cumva firul s-a dus pe sub tambur, si s-a taiat, iar a doua oara a facut un "nod-peruca" foarte mare. Din 150m, cred ca mai am 50-60m maxim. Nalucile nu au depasit puterea lansetelor. Cum as putea pe viitor sa nu mai fac asa ceva (sau mult mai rar)? Recomandati ceva tehnici de aruncare? Eventual tutoriale. Multumesc, si fire intinse sa aveti!

Ionutxy

Biban
Salut. Până să îți răspundă colegii mai experimentați, din ceea ce ai descris, eu consider că:
- firul folosit este prea puternic(gros) pt lanseta de 1-8 g;
- dacă excludem defecțiuni ale mulinetei, alunecarea sub tambur și perucile sunt frecvente când tamburul mulinetei este umplut cu prea mult fir;
Nu știu ce specii/ exemplare vizezi dar și firul de 0,16 îl consider cam grosier (folosesc aceleași fir, de 0,13 și pentru avat, când uneori sunt nevoit să folosesc pilkere până în 60 g, cu un băț de 3,3 m Și lansări în forță pe distanțe mari).

Gabriel

Oblete
Salut. Până să îți răspundă colegii mai experimentați, din ceea ce ai descris, eu consider că:
- firul folosit este prea puternic(gros) pt lanseta de 1-8 g;
- dacă excludem defecțiuni ale mulinetei, alunecarea sub tambur și perucile sunt frecvente când tamburul mulinetei este umplut cu prea mult fir;
Nu știu ce specii/ exemplare vizezi dar și firul de 0,16 îl consider cam grosier (folosesc aceleași fir, de 0,13 și pentru avat, când uneori sunt nevoit să folosesc pilkere până în 60 g, cu un băț de 3,3 m Și lansări în forță pe distanțe mari).
Salut si multumesc pentru raspuns. Firele pe care le folosesc au venit ca recomandare. https://www.xxxxxxx/produse-rapitor...lament/fir-textil-ygk-x-braid-x8-cord-pe-150m asta pentru lanseta de 1-8 g (varianta de pe site de #0.5 ), si acesta https://claumarpescar.ro/fir-textil...016mm-9,0kg-150m.html?tag=j-braid&tag=j-braid pentru cea de 10-40 g. Legat de umplerea mulinetei prea mult, nu te contrazic, si chiar e posibil s-o fi facut, desi capacitatea ei de 150m cu fir de 0.18. Intre timp, mi-am luat o Daiwa Ninja LT 2500 sa inlocuiesc SPRO-ul. Am sa fiu mai atent pe asta cat fir pun.
Ca specii, pe cea usoara, 90% biban, iar 10% ce mai intra fara sa vreau (pescuiesc doar in Bucuresti momentan).
Pe cea de 10-40, as vrea sa o folosesc la stiuca si salau.
Fire intinse.

shogunu65

Stiuca
tehnica de aruncare nu se invata imediat.... am mers acum ceva timp cu cineva care nu pescuise niciodata cu lanseta/mulineta. La primele lanseuri credeam ca o sa arunce lanseta cu totul in Dunare. Ca si sfat general, lanseul trebuie facut in asa fel incat sa simti ca naluca incarca sarcina in segmentul de vaf al lansetei. Secundar, urmareste ca tot timpul cand recuperezi naluca, firul sa stea intins, altfel, daca pe mulineta firul se aseaza nu foarte bine strans pe tambur, la urmatoarele lanseuri vor pleca 2-3 spire in acelasi timp si se vor face peruci. Tot timpul urmareste daca firul de pe tambur este asezat corect.

Parley

Oblete
Și eu sunt începător si am pățit același lucru la început. Nu am pierdut atâta fir ca și tine dar am reușit să fac 2 sau 3 peruci.

Prima data a fost din cauza firului prea mult pe tambur. Sa nu te iei după grosimea trecută pe cutie ca apoi să calculezi cat scrie pe tambur. Eu așa am pățit cu primul fir pe care scria că este de 0,1 pe o rola de 135m iar pe mulineta scrie că intră 260m de 0.1. Eu deja aveam plan sa suplimentez cu ceva monofilament, așa că am băgat la mulinat. La un moment dat mi se părea cam plin tamburul, dar n-a, ce știu eu , și am mai dat , că pan' la 260m mai e cale lunga dar la un moment dat începea să de-a pe afara. Nu cred că eram nici la 90m puși. Pe balta mi-a ieșit doar primul lanseu de "udeala firului" , adică așa ușor pe sub mână. La următorul am făcut peruca și am pierdut cred că 10m.

La următoarea ieșire eram așa de entuziasmat , dar pescuiam intr-o apa secată (Mogoșoaia) . Apa începea după vreo 5-6m de mal iar eu pescuiam de pe mal. Am dat în forță din prima că sa prind și eu 10m de apa, cu firul uscat și bufff, o mare peruca. Aici cred că am pierdut peste 10m de fir.

Și am mai făcut niște mici peruci de la mazga, glazura, linte nush cum să-i spun de la suprafata apei. Chestia aia intra in fir , știu pt că firul meu e albastru și după un timp s-a facut verde, și face firul lipicios(după ce se usuca, nu imediat). Odata la un lanseu am văzut pe firul plecat multe bucle pe fir și când am tras de fir sa desfac bucla , s-a simțit de parcă era prins cu "arici". Eu la faza asta, îmi curăț firul cu șervețel umed, adică bobinez pe un tambur de rezerva sau pe tamburul cu care a venit firul , cam 30m și apoi îl pun înapoi pe tambur trecut prin șervețel. Nu tai din el că sunt zgârcit. Cred că am o lună sau mai mult de la ultima peruca, cu o medie de 3 ieșiri pe săpt și firul se comporta foarte bine.(fiecare ieșire de cam 1 ora, max 1 ora jumate).

Și încă o chestie. Când recuperezi , cel puțin la primele mulinari până se îndreaptă firul, să ți lanseta cu intr-o poziție ridicată. Atunci firul nu este întins și dacă mai este puțin vânt o să pui prost firul pe mulineta. Ori cu bucle, ori căzut de pe tambur.... Nu se pune bine. Chiar îl mai și tensionez cu mana dacă văd burta mare la fir

Gabriel

Oblete
tehnica de aruncare nu se invata imediat.... am mers acum ceva timp cu cineva care nu pescuise niciodata cu lanseta/mulineta. La primele lanseuri credeam ca o sa arunce lanseta cu totul in Dunare. Ca si sfat general, lanseul trebuie facut in asa fel incat sa simti ca naluca incarca sarcina in segmentul de vaf al lansetei. Secundar, urmareste ca tot timpul cand recuperezi naluca, firul sa stea intins, altfel, daca pe mulineta firul se aseaza nu foarte bine strans pe tambur, la urmatoarele lanseuri vor pleca 2-3 spire in acelasi timp si se vor face peruci. Tot timpul urmareste daca firul de pe tambur este asezat corect.
Multumesc mult pentru raspuns. Dupa cateva iesiri, am reusit sa "invat" un pic cum sa arunc si sa nu mai fac peruci. Momentan am prins un singur peste (in aprox 5-6 iesiri scurte pe Dambovita), un salau de vreo 30-32 cm. Nu ma las. Incerc in continuare!

Atenția maximă TB sa fie după lansare, la primele ture de recuperare, mai ales când e vant și la pescuitul de noapte
Ce inseamna TB, ca m-ai pierdut un pic :)))

Padawan

Oblete
Multumesc mult pentru raspuns. Dupa cateva iesiri, am reusit sa "invat" un pic cum sa arunc si sa nu mai fac peruci. Momentan am prins un singur peste (in aprox 5-6 iesiri scurte pe Dambovita), un salau de vreo 30-32 cm. Nu ma las. Incerc in continuare!

Ce inseamna TB, ca m-ai pierdut un pic :)))
"Trebuie", e posibil sa faca burta firul in aer, daca nu esti atent sa fie intins, inainte sa tragi pick-up-ul poate sa iti intre pe sub tambur

Sus