Review MB 725-1 X-Ray C602

OldSkull

Rod Builder
Salutare,

Ma intorc dupa aprox 20 de partide de cand cochetez cu unul din noile blankuri de la NFC, MB 725-1 X-Ray "Carbon Air" C6O2.

Partidele s-au realizat in mare masura de pe mal la Dunare din cauza cotelor foarte mari care au facut aproape imposibil pescuitul din barca.
Am cateva partide scurte pe o balta si o partida din barca unde am putut sa ma desfasor cu greutati.
Tinand cont ca pe balta am fost doar sa nu stau in casa, iar din barca nu am prins nimic, va voi vorbi de partidele de pe mal, unde am reusit sa prind ceva salai, nu prea mari, dar multi - zic eu...

Initial, obisnuit cu pecuitul din barca am dat de pe mal cu greutati mai maricele 17g, 14g, scazand usor la 10g, in functie de gaura in care intram - dar fara rezultat. Dpdv al testarii de lanseta era super, mi-am putut da seama de puterea si capacitatea ei cand vine vorba de jiguri.
In a 2-a partida fiind hotarat sa deslusesc pescuitul de pe mal la Dunare, am iesit de dimineata si am reusit sa prind, intamplator un salaias de 600g, dar si de dupa-masa. Dupa pescuitul de cateva ore de dimineata am zis ca nu merge pestele, intamplarea face ca m-am intalnit cu un amic ce-l stiu ca pescar dedicat de mal si-l il intreb ce a prins. Mi-a raspuns ca el a prins 5, iar prietenul lui 3, pestii fiind ceva mai maricei ca cel ce l-am prins . Sincer va spun, eram debusolat, puteam sa jur ca pestele nu manca. Furand din priviri, am observat o gumita, un plumbisor si o montura Texas. Din discutii am inteles ca salaii nu ataca violent, ci culeg gumele de pe fund, dintre pietre.

Ne-am despartit, el era in prinza, eu inca eram debusolat, dar cu ceva informatie in plus legat de ce se intampla de pe mal... M-am intors in gaura unde luasem un strap de dimineta, am scazut la 7g am redus dimensiunea gumei, iar 'intamplarea' face ca la a 3-a mana am puscat un salaias de vreo 900g. Au urmat cateva atacuri cu cozi taiate si pauza - incepea sa se insereze. Am schimbat locul, stiam o pozitie linistita pe care o pescuisem din barca si era buna si de mal mai ales la cota respectiva. Norocul meu a fost ca dupa vreo 15 minute, am reusit sa mai prind 3 pesti ceva mai frumsei (usor peste kilogram) si sa mai am un atac. Am incheiat partida cu 5 pesti, am fost extaziat tinand cont ca era a 2-a mea partida dedicata de pe mal la Dunare.
Tot ce a urmat a fost aprofundare la ce am invatat si inteles in acea partida. De la 7g am ajuns la 3.5g, sa fiu sincer pescuitul la finesse mi-a adus cei mai multi si cel mare salau, de vreo 2.3kg.

Revin la noul blank MB 725... am ramas profund impresionat de abilitatea lui de a simti 3.5g (zile fara vant) pe piatra si nisip la adancimi de pana la 5-6m. Pot spune ca acest blank bocane la 3.5g daca conditiile sunt prielnice. De la 5g e 100% in mediul lui si urca pana la un maxim de 21g.

Legat de actiune, e Ex-Fast curat e usor bland la varf, totodata se intareste extrem de rapid, cam la 20% din lungimea lui, acest lucru l-am vazut ca pe un atuu, deoarece majoritatea pestilor au fost intepati in cioc cu carligul trecut prin craniu.
Un coleg de forum a venit de la Bucuresti cu un Thorus Boron 6-25g, le-am putut compara 1 la 1, avand amandoi #1 PE fir pe mulinete. El a fost curios de Carbon Air, voia ceva mai bland la varf sa fie capabil sa arunce greutati mai mici la distante mai mari, Thorus-ul fiind un blank rigid. Comparandu-le am observat ca la 3.5g Air-ul a simtit, Thorus nu, dar de la 5g la 9g amandoua au fost 1 la 1 - Ultra senzitive! Eu consider ca usoara blandete face ca Air-ul sa simta 3.5g, dar intre 5 si 9g nu am simtit nicio diferenta, se simte clar cum coboara guma pe piatra, cum absoarbe salaul de pe fund, cum si cand ajunge jigul pe substrat - orice e la capatul firului se percepe foarte clar si ascutit.
Nu am avut pesti mari la capatul firului, dar pot spune cu certitudine ca nu duce lipsa de putere si nici nu ai impresia ca ar fi un blank casant.
Legat de lansare, niciun repros, are suficienta elasticitate sa propage prin aer gumite cu jiguri de 3.5g, ce e peste nu se mai pune problema.

Dupa mult text, zic sa trecem la concluzii cat mai rapid si cat mai tehnic posibil:

Senzitivitate: 10+, Ultra senzitiv.
Actiune: Ex-Fast, similar NRX 852.
Putere: M spre MH, varf de medium, backbone de medium-heavy.
Lansare: buna spre foarte buna.

Personal sunt profund impresionat de ce au NFCisti din acest blank, mi se pare un blank perfect cand vine vorba de animat gume pe fundul apei. Ii permite salaului sa absoarba si e super rapid incat inteapa perfect in cioc cu penetrare de carlig.
Nu am niciun salau pe care sa-l pierd in drill, pot spune ca m-am jucat cu majoritatea, facandu-le poza inainte de dezgatare si eliberare.

Las poze cu lanseta pe care am pescuit-o si ceva pesti capturati sa va faceti o idee despre ce am vorbit.

Lanseta:Parte din capturi:
 
Sus