probleme sondare

Parley

Oblete
Salut,

Eu pescuiesc cu gramaje mici de la 1gr la max 3.5g si niciodata nu mi-am dat seama ce este pe fundul lacului (cand este tulbure). Inafara de agatarea unor plante nu am sesizat niciodata daca locul/zona este moale sau tare. Dar este posibil la gramajele astea sa sesizez ceva ? Intreb pentru ca ma interesam de niste lansete mai "scumpe" decat ce am acum(Berkley RS Micro Lure 1-8g, 210 cm), si la un review la un Shimano Zodias(parca) , explica omul ala cat de importanta e informatia de pe fundul lacului daca este mal, piatra , structuri si asta o transmite acea lanseta. Acum sunt un pic sceptic dar in fine. Voi ce parere aveti de treaba asta?
 
Nici cu lansete scumpe nu o sa simți substratul dacă e noroi sau altceva decât bolovani cu 1 - 2g, un alt aspect important este firul, dacă nu e extrem de subțire nu o simți nici cu 3-5g.
 

Luigi

Somn
Dupa parerea mea, la gramajele alea nu vei simtzi substratul nici cu lanseta lu' Cibilan. Nu incape in discutie ca unele lansete transmit mai bine decit altele, si probabil ca cele mai "senzitive" sunt si cele mai scumpe. Dar eu personal nu as face o mare poveste din asta, din 2 motive: primul ar fi parerea absolut subiectiva pe care o avem fiecare despre lansetele noastre, mai ales despre cele pe care le si pescuim cel mai mult- aia pe care eu o am in mânã 100 de zile pe an, simte absolut tot! (Aiurea, inca nu pot crede ca exista lanseta care pe cap de lanseu la 70 de metri si in apa de 8 metri simte fundul, fara un jig supra-greu). Al doilea motiv ar fi subiectivitatea, ca sa nu zic altfel, a celor care prezinta astfel de super-lansete, care in nici un caz nu iti vând petarde, dar nici dezinteresati nu sunt. (Nu stiu daca nu chiar pescarul tau cu Zodias spunea si despre un model de mulineta Shimano ca e senzitiva, ca simte in mulineta...) Aici pe forum vei gasi multe informatii despre lansete excelente, de la pescari care le folosesc si le cunosc exact.
La subiect: daca vrei neaparat sa sondezi lacul tau, leaga un plumb mai greu, eventual unul greu de drop-shot, direct de fir si târâie-l pe substrat. Vei afla cam tot ce vrei sa afli, cu rãdbarea aferenta. Si cam cu orice lanseta.
 

shogunu65

Stiuca
la sub 5 grame nu prea ai ce sa ti dai seama de fundul lacului. Mai ales cand dai de pe mal si intre tine si jig ai 20-30 m de fir, care sta in apa. Cand dai din barca si joci jigul cumva mai vertical, cu mai putin fir in apa, sa zicem ca daca ai fir sub 6-8 lb mai simti ceva. In rest, pe balta, la gramaje mici, ochii pe fir. In general atacul acolo il vezi prima data. Daca astepti sa il simti in varful lansetei, poate fi tarziu, mai ales daca nu se hraneste activ.
 
Sus