Pareri lanseta

Costash

Oblete
Salut,

Au mai trecut anii, au crescut copiii si parca mai apare timp de un pescuit pe ici pe colo. Pe stilul "haide, ia-ti si tu ceva ca meriti!" vreau sa mi schimb lanseta si ca toata lumea, sunt nehotarat.
Daca e cineva binevoitor cu o parere, macar mai elimin din ele.
Am cantarit cateva naluci, cele mai folosite ca sa mi fac plaja.

In special pescuiesc la stiuca si rareori la salau.

Acum am: daiwa tatula 14-42g, 120g , 2.1m, Stella fk
Gumele cu care pescuiesc:
- 70% din cazuri cele de10cm, greutate cu jig: 14g
- 10% gume de 8cm :9-10 g in total
- 10% slidere 21g
- 5% gume de 12,5: 21g
- 5% slidere de 10 si gume mari: 38-40g

Caut o lanseta mai senzitiva si mai usoara(un blank mai performant, ceva 46T eventual), mai usoara si parca as ramane la 2.1m, 2 segmente. Recent am pus mana pe ceva custom, 1 segment, MB 733-1 si parca era de doua ori mai usoara. Iar conform teoriei difrenta ar fi doar de 20g la lanseta.
Cu daiwa tatula ma inteleg bine, am pescuit si pe Creata1 si cu kubira de17.5 cm care inseamna ca 55g, am tras cu ea de crapi de 16+ si stiuci peste 5kg. Foarte foarte rezistenta. Insa de cand am pus mana pe acea custom, parca daca s-ar putea ceva mai usoar.....

M-am uitat un pic in piata si ce am gasit pana acum:

Plaja de 1000 ron
- Favorite Skyline 10-30g, varinata cu inele alconite , skyline-skya-702mh - 120g
- RTB Fortezza 2.10m 10.5-28g X-Fast - 120g (parca zici ca este o lanseta favorite cu alt logo)
- daiwa luvias 10-30g, 2.10m, - 105g

Plaja de 1800 lei
- Favorite Skyline 10-30g, varinata cu inele torzite , skytz-702mh - 112g
- RTB Fortezza TZ 2.10m 10.5-28g X-Fast - 127g
- NRX 2 segmente?

Intrebari:
- se merita pretul dublu pentru inele torzite?
- daca ma hotaresc sa ma arunc la plaja de 2000 lei, ce varinate mai am, la ce m-as mai putea uita?

Merci

Salut!
Mb 733 si Fortezza, din punctul meu de vedere sunt prea fast pentru stiuca si cred ca vei avea multe rateuri sau pesti scapati pe drum. Am avut partide cu mulți pesti scapati(stiuci) din cauza lansetei.
O optiune buna de la RTB ar fi modelul Stellar, dar este ceva mai grea fata de batul tau actual.
Pe restul nu le-am pipait/scuturat.

Mb 733 este mai light decât fortezza, poate unii spun ca poți folosi 21g dar eu am avut și sincer o văd ca pe un 12g plus gumă, maxim. Și nici nu aș recomanda, mie mi a pocnit iar garanția la blank.... mai bine lasă.
Încearcă sj 736 dacă te hotărăști custom, 1 bucata.
Nrx am 852s și extraordinară dar ție îți trebuie ceva mai puternic, ceva ce avea Claudiu anunț.
Folosesc fortezza de aproape 3 ani, primul model, in gama 9g-25g plus gumă, lanseta ex fast și vârf destul de rigid eu unul nu aș recomanda altceva, nu ca nu ar exista dar dpmdv nu merită. Am stat pe gânduri dacă sa iau modelul nou dar îmi e frică sa nu fie mai slabă și sa arunc banii pe geam.
Exemplu de ieri, jig 14g, fir daiwa saltiga x12, 0.14 mm, ancorat pe 29m, capăt de lanseu, pe cădere, am simțit atacul ăstuia din poză, pt mine e ceva ce numai în teorie există, lucru ieftin dar extraordinar de bun.

Eu pescuiesc pe lacuri adânci la șalău, am dat și la știucă pe lac de max 6m cu frână mai moale nu am pierdut nicio știucă. Daiwa se care ai tu am 2 amici care folosesc tot la șalău pe lac unde dau eu deci dacă te împaci cu ea sigur te vei împăca și cu fortezza sau nrx.

20230124_160623.jpg

Ultima editare:
Și dacă tot vrei sa cheltui, poți lua fortezza modelul vechi și face custom, inel plecare mai mic, alta mandrina, si o sa iasă câteva game mai ușoară.

Costash

Oblete
Cu Tatula pana acum m am inteles bine pentru ca dupa mine se comporta ca un extra fast cand dau cu gume mici (cazul cu 10cm, 14g in total). Iar in dril cand dau contra si trag de peste se vede ca nu se indoaie doar din varf iar rateuri rare spre deloc. Asta fost ideea cand am luat-o, sa iau ceva fast heavy ca in dril sa nu amortizez doar din varf dar nici sa nu pot arunca precis.

Acum nu-mi dau seama gradul de senzitivitate, eu zic ca e mediu ca nu e un carbon super scump. (dar asta in teorie ca nu am pescuit cu una cu blank mai profi si sa prind si peste).
Am prins si cativa strapi cu tatula, dar ciocanele au fost puternice (cred ca simteai si cu o telescopica), nu am avut cazuri de finete.

Despre cele de la favorite ce stiti compartiv cu RTB?

La prima vedere saream pe cea daiwa luvias, dar are mandrina cu prinderea in fata. Nu inteleg de ce ai face asa ceva, de ce as sta toata ziua cu mana pe o piulita in loc sa tin mana pe ceva ergonomic ce se muleaza pe mana cum ar fi o mandrina Fuji VSS. Zici ca mandrina la luvias au montat-o invers. Sau este ceva tehnic ce are avantaj sa fie asa?

Mb 733 este mai light decât fortezza, poate unii spun ca poți folosi 21g dar eu am avut și sincer o văd ca pe un 12g plus gumă, maxim. Și nici nu aș recomanda, mie mi a pocnit iar garanția la blank.... mai bine lasă.
Ciudat, recent am pescuit(in mai multe partide) cu un MB 733 si chiar nu mi-a parut ca ar trebui sa fiu atent la jiguri peste 20gr.

Poate pe bălți de 5-6m 733 merge cu 20g plus gumă dar pe 20-25m unde l-am folosit eu e altă discuție, deși sincer să fiu am îndoieli mari....nu ar fi prima dată când etichetează prost blankurile cei de la nfc...
Eu l-am avut vreo 2-3 ani și ideal cred că lucrează cu jig de la7g la 15g (pe bălți) plus gumă.
Sj 736 mergea de pe la 9g până pe la 25-30g plus gumă, am dat și pe Dunăre cu el dar nu era cel mai fericit.

Costi

Stiuca
Am doua MB 733, una spin si una cast.... si ca parere personala mai mult de 17-18 g nu mai imi place cum duce.... iar cand dau in apa adanca.. peste 10-12 metrii deja prefer un bat mai tare. E un blanc foarte fain si exceleaza in plaja 7-14 g. Daca vrei sa arunci si greutati mai mari mai ok e SJ 736, dar nici pe asta parca nu as arunca cu mai mult de 30 hai poate 35 g mai cu frica. Am dat cu SJ 736 si am MB 736... MB e putin mai tare, SJ are varf putin mai finut....
Daca pescuiesti in general cu jiguri peste 14 g si greutati mai mari zic eu sa uiti de MB 733. Si nu prea ai cum sa compari doua lansete de puteri diferite... Tatula aia e in alta liga de putere fata de MB 733

AndreiV

Oblete
Nu inteleg cand sunt atatea plangeri si bete rupte de la RTB..voi totusi le recomandati...Ce e atat de special la ele?Modelul nou e 1800 lei apropo..

Costash

Oblete
Am reusit astazi sa gasesc niste reviewuri si renunt la RTB Foretezza pentru ca nu-mi place grosimea brankului, prea gros, modul de mufare, iar cei de la Bigfish au zis ca RTB e mai rigida la varf fata de Favorite skyline. Observasem asta in ceva video dar am zis ca mi se pare.
Am vazut ca exista ceva plangeri la RTB dar cu cele light, parca cea Piacere.
Ca atare renunt la RTB pt Favorite, pt ca as vrea cu varf mai permisiv. Urmeaza acum sa vad unde gasesc varinata skyline 702MH.

Ce am gasit in stoc:
- favorite skyline 10-35g, dar de 2.29m, adica 131g. Insa sa o scurtez, mi-e ca se strica.
- favorite skyline 14-45g si cu torzite si fara :) , dar mi-e ca e prea "ranga" si n-am unde sa o vad inainte de cumparare, am gasit doar sh.

Deci a mai ramas pe lista:
- Favorite Skyline 2.13m, 10-30g (sa vad daca gasesc modelul undeva si care dintre ele, cel cu inele alconite sau torzite).
- Daiwa luvias 10-30g, 2.10m
- Dragon SF-X SuperFast 2.13m ( 14-35g sau 18-42g ) - doar ca ultima daca cand am pus mana pe una, nu-mi placea ca manerul era scurt. Trebuie sa le mai vad odata.

Multumesc inca odata de pareri, ma ajuta mult.

Nu inteleg cand sunt atatea plangeri si bete rupte de la RTB..voi totusi le recomandati...Ce e atat de special la ele?Modelul nou e 1800 lei apropo..
Cred ca se aplica betelor din clasa UL si L, de Fortezza nu am auzit sa pocneasca aiurea in tramvai. Eu am doua Fortezza una pana in 10grame si alta pana in 14gr, pe care nu le-am menajat deloc pana acum, in sensul ca am pescuit cu gramaje mai mari decat cele indicate de producator, arunc si dau teapa fara frica..
Da, si eu cred ca modelul nou nu merita 1800 lei, insa modelele vechi la pretul lor eu as zice ca se incadreaza la capitolul best-buy, pentru mine.
Asa cum probabil stim cu totii deja, recomandarile lansetelor sunt strict subiective.

Costash

Oblete
Am fost azi la Bigfish. Am vazut Fortezza, Favorite, Dragon comparativ.

Fortezza e........sa zic ce nu mi-a placut: blanc super gros, mufarea segmentelor ciudata (varful mai gros ca primul segment), nu-mi placea cum se indoia varful. Parea ceva badarana cu cele Dragon sau Favorite.
Dragonul era fain, doar ca nu m-am inteles cu manerul. Prea scurt pt placerea mea.

Dupa ce am vazut si pus mana pe Favorite Skyline, mi-a picat pata ea. Din pacate aveau 7-21g si 14-45g. (desi pe site si la telefon au zis ca au 10-30g. Eroare de soft.)
Mai ca as fi tins catre cea de 14-45 dar am hotarat ca un 10-30g e mai potrivit.

Decis: Favorite Skyline 10-35g, 2.29m sau Favorite Skyline 10-30g, 2.1m, ce oi gasi sa cumpar.

Multumesc tuturor.

Costash

Oblete
Le am gasit pe ambele, de 2.1 si 2.29m.

Voi ce preferati? Eu pana acum am pescuit 2.4 care mi s a parut incomoda. Si de ceva ani 2.1m.

Cea de 2.29 zice ca merge pana la 35g fata de 30g(cea de 2.1m). Dar ma astept sa fie acelasi blank.

Voi ce ati alege?

Costash

Oblete
Mi-a sosit astazi Favorite Skyline 10-35g, 2.29, torzite :)
Astept sa se incalzeasca un pic sa ii fac botezul si va zic cum e. gofishinggofishinggofishing

La o prima vedere e ceea ce trebuie. Finisaje fara probleme, arata si se simte bine in mana.
Hai cu incalzirea vremii :)

OldSkull

Rod Builder
Scriu ce stiu din experienta de pe apa si de la montaj, plus feedback de la pescari:

1. Plaja 5-18g jig, exceleaza 7-16g
  • DM70M - 2 pieces, XXFast
  • SNT7317-2N - 2 pieces, XFast
  • SB 724-1 X-Ray - 1 piece, Fast
  • MB 733-1 X-Ray - 1 piece, Fast
2. Plaja 7-21g, exceleaza 9-18g
  • MB 724-1 X-Ray - 1 piece, XFast/Fast
  • PB731MXF - 1 piece, XFast
  • SLR7017-2N - 2 pieces, XXFast
  • SLR7617-2N - 2 pieces, XXFast
  • SNT7621-2N - 2 pieces, XFast
3. Plaja 7-28g, exceleaza 9-21g
  • DM70MH - 2 pieces, XXFast
  • AS7321-1N -1 piece, XFast
  • SJ 736 X-Ray - 1 piece, XFast/Fast
  • MB 764-1 X-Ray - 1 piece, XFast/Fast
***80% din ce e numerat mai sus e pescuit, restul sunt feedback de la oameni.

Daca mergi des la stiuca ti-as recomanda SB 724-1 X-Ray sau SJ 736-1 X-Ray la o bucata, SNT7317-2N sau SNT7621-2N / SLR7617-2N la doua bucati, la puteri te decizi tu, dar aceastea mi se par cele mai rotunde in drill, sansele sa scapi stiucile mai scad.

Toate sunt super bune si super senzitive pt jigging la salau, toate avand avantaje si dezavantaje in anumite situatii.

Sus