Mulinetele cu shalow spoon au în mod cert max drag mai mic. De ex la Stella de 2500 : cu S drag max 4 kg , fara S adica tambur adanc drag max 9 kg. Nu știu în mod real ce importanta ar avea , dacă nu dam la rechin . Posibil sa fie mai rezistente în timp ? Pun și eu întrebarea asta .

Și eu prefer variaanta shallow spool din motive de comoditate . 100 m de fir imi ajung . Dar e posibil sa cedeze mai repede mecanismele în caz de ataca vre un uriaș?

Mulinetele cu shalow spoon au în mod cert max drag mai mic. De ex la Stella de 2500 : cu S drag max 4 kg , fara S adica tambur adanc drag max 9 kg. Nu știu în mod real ce importanta ar avea , dacă nu dam la rechin . Posibil sa fie mai rezistente în timp ? Pun și eu întrebarea asta .
La stella rotorul si angrenajele sunt aceleasi. Doar tamburul are altfel construit sistemul de strangere al franei, adica daca il strangi la maxim, teoretic la un drag de 4kg trebuie sa elibereze firul, asta inseamna mai degraba o menajare a mulinetei fata de una care are dragul mai mare. In acest caz e un avantaj in ce priveste fiabilitatea. Desi axul, rotorul, pickup-ul duc pana la 9kg tu poti bloca pana la maxim 4kg, sansele sa il stambi scad drastic, in comparataie cu una standard care are drag de 4kg si ii pui saiba de carbon si ii faci tamburul sa se blocheze practic daca strangi la maxim.

shogunu65

Stiuca
in cazul asta producatorul s-a gandit probabil sa coreleze frana cu tipul de fir folosit. Adica daca mulineta are tambur shallow pescarul o va folosi cu fire mai subtiri, prin urmare nu ii este necesara o frana de 9kg. Asta nu inseamna ca nu am vazut mulinete cu frana maxima de 9kg folosite cu fire de 60lb, pe lansete care duceau maxim 16lb. Apoi, se plange pescarul ca a pocnit batul intr o contra, iar el avea frana stransa la maxim, ca trebuia sa "rupa maxilaru" la salau jos palaria

davidg

Salau
La mulinetele de spinning frana este integrata in tambur. De aici si usurinta de oferi o alta putere maxima de franare, pentru un alt tip de tambur. Schimbi tamburul, automat schimbi si frana. Fiecare tambur cu frana lui, daca vreti thumbsuuuup
La baitcast nu ma pricep deloc, dar macar atat stiu - frana nu este direct legata de tambur, in sensul ca nu fac corp comun. Ar fi un efort suplimentar pentru producator sa schimbe si angrenajul franei, odata cu tamburul. As tinde sa cred ca la baitcast frana ramane la fel, pentru orice varianta de tambur, si tine doar de corpul mulinetei.
De curiozitate, va intreb - acelasi model de mulineta de baitcasting are forta de franare diferita, in functie de tamburul cu care vine echipata normal/shallow?

La stella rotorul si angrenajele sunt aceleasi. Doar tamburul are altfel construit sistemul de strangere al franei, adica daca il strangi la maxim, teoretic la un drag de 4kg trebuie sa elibereze firul, asta inseamna mai degraba o menajare a mulinetei fata de una care are dragul mai mare. In acest caz e un avantaj in ce priveste fiabilitatea. Desi axul, rotorul, pickup-ul duc pana la 9kg tu poti bloca pana la maxim 4kg, sansele sa il stambi scad drastic, in comparataie cu una standard care are drag de 4kg si ii pui saiba de carbon si ii faci tamburul sa se blocheze practic daca strangi la maxim.
Oare axul și angrenajele chiar sunt identice la cele 2 variante ? Sau mai e ceva ce nu s a spus ? Doar tamburii difera ? Am crezut ca diferenta de drag apare din necesitatea de a proteja ansamblul . Altfel nu prea vad rostul.

davidg

Salau
Oare axul și angrenajele chiar sunt identice la cele 2 variante ? Sau mai e ceva ce nu s a spus ? Doar tamburii difera ? Am crezut ca diferenta de drag apare din necesitatea de a proteja ansamblul . Altfel nu prea vad rostul.
Totul este identic, cu exceptia tamburului. Se ofera o forta de franare mai mica, in cazul tamburului Shallow (pentru fire subtiri), pentru a avea un control mai fin al reglajului franei. Cu acelasi cursa a piulitei de strans frana, tu variezi astfel:
- de la 0 (aprox) - 9kg, in cazul tamburului normal
- de la 0-4kg in cazul tamburului S shallow.
Un reglaj de doua ori si ceva mai fin.
Implementarea este cat se poate de simpla - se scade suprafata activa de franare. Ori, in loc de doua discuri de frana se monteaza unul singur / ori, daca varianta normala deja avea un singur disc, varianta S va avea un disc mai ingust

Hades

Somn
La mulinetele de spinning frana este integrata in tambur. De aici si usurinta de oferi o alta putere maxima de franare, pentru un alt tip de tambur. Schimbi tamburul, automat schimbi si frana. Fiecare tambur cu frana lui, daca vreti thumbsuuuup
La baitcast nu ma pricep deloc, dar macar atat stiu - frana nu este direct legata de tambur, in sensul ca nu fac corp comun. Ar fi un efort suplimentar pentru producator sa schimbe si angrenajul franei, odata cu tamburul. As tinde sa cred ca la baitcast frana ramane la fel, pentru orice varianta de tambur, si tine doar de corpul mulinetei.
De curiozitate, va intreb - acelasi model de mulineta de baitcasting are forta de franare diferita, in functie de tamburul cu care vine echipata normal/shallow?

O imagine face cât o mie de cuvinte !!
Acum , dacă iau o mulinetă cu tambur universal și de rezervă tambur shallow, ( sau invers ), inelele de frânare din interior nu stau să le schimb pe malul apei. Probabil forța de frânare va fi dată de asamblarea de bază, pentru shallow sau universal.
Eu nu am fire mai groase de 1- ( 0,16).

Untitled.jpg

Espasia

Somn
O imagine face cât o mie de cuvinte !!
Daca sunt chinezisme (cum banuiesc ) -daca gresesc, imi cer scuze- ăștia bat câmpii. Desi si aici se aplica “teoria” colegului……forța și brațul…..:) :):).
Dar cam toti recomandam sa incarci morisca pana la buza mosorelului, cu fir. Deci bratul = constant=> de unde p.l.m. Mai creste momentul fortei si de aici forta? Frate, nu ma stiu cu mecanica si gata…….HiHiHi. Da chinezii…….super.
Sau poate au ei campuri magnetice, fantomă, ce induc o forta electrodinamica de exceptie…….prin telepatie, caci wireless este mediul de propagare a campului magnetic……;):):).
Si Hades, vezi ca tamburul nu are treaba cu sistemul de franare. Sistemul de franare se aplica axului., dar da si de aici si tamburului.
Hai sa fim seriosi sa nu mai punem botul la toate tâmpeniile publicate.

Desi la unele moristi si Abu bateau câmpii, dadeau niste cifre cam ……zapacite- de ziceam ca sunt navete spatiale…..(ma gandesc la BFS si Finess, adica LTX BF8 si MGXTream)…..cele din topul categoriilor lor de aplicatie. Ziceau ceva de 5 kg si din teste (nu ale mele) daca ajungeau la 3…..3,5 kg.
Deci….o zi de exceptie va doresc.

Hades

Somn
........
Si Hades, vezi ca tamburul nu are treaba cu sistemul de franare. Sistemul de franare se aplica axului., dar da si de aici si tamburului.
Hai sa fim seriosi sa nu mai punem botul la toate tâmpeniile publicate.
.........................
Știu unde este ”frânarea”, de aceea am și scris ” ....dacă iau o mulinetă cu tambur universal și de rezervă tambur shallow, ( sau invers ), inelele de frânare din interior nu stau să le schimb pe malul apei. Probabil forța de frânare va fi dată de asamblarea de bază, ....”. Toate le-am desfăcut și le-am gresat. Chiar și inelele de frânare le-am uns ușor ( cum erau degetele unse) pentru a luneca ușor, nu în ”hopuri”.
Untitled.jpg

Claw

Biban
Nu sunt sigur ca e locul potrivit dar putin se leaga. Experienta mea : recent am achizitionat 2 mulinete si 2 lansete de cast, in principiu pentru naluci grele. Le.am testat si sunt total impresionat de controlul net superior spinningului. In prima jumatate de ora nicio peruca . Singura mea problema e ca dupa cca 25, 30 de lansari firul incepe sa se ingroape intre spire si implicit apar inconveniente la urmatoarele lansari, fir rupt cu naluci pierdute. Folosesc un fir siglon de 17lb.
Trebuie ceva mai gros? Voi ce folositi ?

Espasia

Somn
ingura mea problema e ca dupa cca 25, 30 de lansari firul incepe sa se ingroape intre spire si implicit apar inconveniente la urmatoarele lansari, fir rupt cu naluci pierdute.
Esti sigur? Ca aceasta este problema? Posibil.......Dar eu cred ca faci un overrun in lanseu - am explicat prin topicuri cum se "fece" acest lucru (am pierdut si eu zeci de naluci și scumpe și ieftine - in general cu greutati mai mari de 15....20g). Depinde si de stilul de lansare acest lucru.

Claw

Biban
Daca prin overrun te referi la faptul ca tamburul se invarte cu o viteza mai mare decat cea a nalucii, inclin sa cred ca nu asta e problema. La mine se blocheaza firul in timp ce naluca e in zbor, la inceput pe cap de lanseu apoi din ce in ce mai aproape pana e prea aproape si plesenste

Espasia

Somn
Daca prin overrun te referi la faptul ca tamburul se invarte cu o viteza mai mare decat cea a nalucii, inclin sa cred ca nu asta e problema
Da, dar daca urmaresti diversele explicatii cu desene ce le-am facut, la overrun este suficienta o spira sa se blocheze, tot si sa iti plezneasca firul, ca si cum ar fi din ata de papiota.Deci nu faci peruca. Si atunci ti se si ingroapa firul.
Si atunci presupui ca datorita ingroparii firului, se blocheaza ansamblul.
In plus depinde si de stil aruncare vs reglaje frane.
urmareste diversele topic-uri, privind diversele pareri.

Dar asta este parerea mea.

Si numai cine nu ….. pierde naluci…..nu greșește….:)

cu stima,

Claw

Biban
Sa stii ca am studiat cate ceva, poate nu exhaustiv dar nici nu m.am aruncat cu capul inainte. Totusi cred ca i.am dat de cap, am fost putin la un lac de langa casa sa arunc cu bila, mai atent fiind si am observat ca totul incepe cu mici blocaje/ piedici ale firului chiar la recuperare. Si ia si dai inainte inapoi sa vedem de ce se blocheaza. Cu ochelari am vazut ca se formase gheata pe inelul de varf si mai ales in orificiul de ghidaj al firului din mulineta. Asta trebuie sa fie cauza.

Ps. Si precizia e minunata, vreo 2 cormorani pot sa confirme

Lavinius

Oblete
Buna seara! Cu scuzele de rigoare dacă nu este aici locul potrivit dar as dori sprijinul Dvs in următoarea situație : am achiziționat recent un bat de cast Shimano expride B 72MH , 14-42 G pentru pescuit pe baraje și eventual Argeș . Încă nu reușesc sa ma dumiresc totuși ce mulineta ar fi potrivită pentru un Combo eficient de salau . V-as rămâne recunoscător pentru orice sugestie documentata și bine intenționată . Cu stima!

Sus