Mafia pestelui

motoucle

Biban
Povestea cu canalele colmatate pare sa fie un consens printre pescarii din Delta si ca asta ar fi motivul reducerii drastice a populatiei de peste. Conform celor din zona Razelm-Sinoe, sunt mai putini pescari decat acum 20 de ani (autorizati &braconieri) iar cantitatea de peste prinsa este net inferioara. Faptul ca pestii nu mai au unde sa se reproduca ar fi problema din punctul lor de vedere avand in vedere ca atunci resursa se refacea.

Imi povestea tata ca a vorbit prin toamna cu un pescar mai scolit si mai preocupat, care a dus probe din lac la analiza si nivelul de oxigen ar fi foarte scazut. Acelasi pescar ii povestea ca ar cam fi disparut guvidul din lacurile in cauza si ca majoritatea salailor prinsi au mereu stomacul gol.

In vara am facut multi km cu masina pe malurile Razelmului in cautare de canale de stiuca. Sunt sute de hectare de foste balti care aveau legatura cu lacul care acum sunt uscate sau arate. Sunt unele unde acest lucru s-a intamplat recent. Pe google maps inca apareau locurile cu apa dar la fata locului uscat ca in desert.

Scriu mai mult decat planificasem. Cu icrele embrionate am povestit pe aici acum 2 ani cum sportul local era plimbatul de twistere prin apa pe un dig si cum toata lumea prindea strapazani la 20-30 de cm la foc automat. De la pre-scolari la batrani, dimineata si seara, un dig de 100 de metri, cot la cot unul langa altul. Gaseai twistere verzi si jiguri si la 2 Pasi. Distractie nene!
In acelasi timp in sat se vindeau salai la schioapa la galeata cu 10 lei kg cu recomandarea ca se pot praji integral si ce buni sunt cu mujdei.

Anul trecut digul era pustiu, mi s- a spus ca dau degeaba ca nu mai e salau si "eheeee ce bine era anul trecut". Spoiler - mai era nnnoroc dar rarisim. Cand or creste un pic icrele astea sigur iar o sa fie jiguri la 2 Pasi...
 

Dori

Stiuca
Exista totusi si o parte buna. In curand o sa moara de foame si astia si pedeapsa mai feroce ca asta nu exista.
Pai n-o sa moarade foame sau cel putin nu in sensul ala. Oricum, dpmdv.vor fi finantati de catre stat, ONG-uri etc.pt.a pastra natura si pentru a contribui la... ironic, nu? Avem un proverb romanesc, a pune lupul paznic la oi.
 

Wurger

Somn
Se pare ca la noi nu prea mai renteaza la scara mare. Au ramas cioflingarii. 26 Italia! Si vrem sa ne iubeasca ăia...
 
Pt astia mi s-a parut cel mai potrivit acest topic:
Aia sunt copilasi, doar au vrut o lingurita din borcanul cu dulceata restrictionat. Deja.. din ultimii ani ai secolului trecut se lasau plasele la apa din vedetele politiei de frontiera. Inca nu era necesara varianta safe, cum ar fi sa foloseasca pescari localnici pe care, apoi, sa-i protejeze si sa-i verifice. De cativa ani, se inchid pescuitului sportiv brate de Dunare , canale si, balti adiacente, una cate una . Motivele: cercetari , studii si repopularea Dunarii . In realitate, pestele este extras de acolo, si ia drumul unor incinte private, iar speciile neinteresante, ori surplusul, sunt vandute. Pana la urma, de ce sa prinda pescarii sportivi moca ? Ca doar nu intorc nimic, bulangii... Este tabloul national, se va rade orice resursa naturala pentru cascaval.
 
Sus