alinm

Stiuca
Cristian11

Salutari, o sa-ti zic experienta mea pentru astfel de aplicatii, e doar opinia mea si chiar cu prietenii cu care ies des la pescuit in aceleasi locatii, nu ajung la aceleasi concluzii.

Mult timp am folosit lansete rapide care aveau varful mai moale, lansete cu care sa pot pescui si la jig, pe care eu le-am considerat ca fiind ceea ce trebe multa vreme. Un exemplu e legend elite 76MF2. Am avut si SC2: eyecon 76MLXF2, premier 76MLF2 si am mai avut un lamiglas medium de 7'6". Dintre astea cel mai potrivit la voblere a fost eyecon si poate lamiglasul dar tot nu am fost multumit.

In opinia mea modulul de elasticitate e problema, nu doar actiunea. Adica de ex un st croix moderat fast de crank, mie nu mi s-a parut suficient de puternic, cel de putere M. Am avut LTB magnum cranker dar ala e de cast si alta putere.

O vreme am trecut la bete mai moderate ca taper si cu un modul mai mic dar o clasa de putere mai sus, la avat mai ales am folosit mult timp un wild river MH si un energoteam spinblade 30-80gr (real pe mana mea eu zic ca e max 30gr) de 2,4m. Exact pentru voblere de 5-15cm, greutati de pana in 15gr. Cu fire gen 1PE. De exemplu voblerele de balsa care se lanseaza mai dificil, cu astea reuseam sa le lansez acceptabil. Acuma clasa asta de putere e discutabila, mai degraba vb de puterea cu care tragi si controlezi un peste, pentru mine premier PS76MF2 e mai puternic decat wild river MH si spinblade, stiu ca is bete pentru aplicatii diferite ...

Betele astea avand revenire mai lenta, dupa ce m-am obisnuit cu ele, trimiteam voblerul fara sa se rasuceasca asa mult in aer si lansam mai bine. Cumva trebe toata miscarea sa fie facuta mai incet, nu asa rapid din varf ca la jiguri. Si acuma am pentru asta niste bete de astea ieftine, chiar unul a costat vreo 100 lei dar lansez voblere foarte bine cu ele. Oricum, chiar daca incerci cu un bat high modulus, nu incarca batul doar din varf, fa o miscare de lansare mai lunga si mai lenta fara sa fortezi, o sa vezi diferenta.

Eu zic sa cauti un bat moderat, mai lung, lucrat cum trebuie, modul de elasticitate cat mai mic, chiar fibra de sticla daca gaseati pe gustul tau. Doar ca in loc de un M ia un MH daca te astepti la pesti mai maricei ca lucreaza altfel si nu ai acelasi control ca si cu un bat rapid. In orice caz, un bat low modulus va fi mai greu decat unul high modulus in aceeasi clasa de putere, deci daca e prea usor ceva nu e in regula.

My2cents

Multa
Cristian11

Salutari, o sa-ti zic experienta mea pentru astfel de aplicatii, e doar opinia mea si chiar cu prietenii cu care ies des la pescuit in aceleasi locatii, nu ajung la aceleasi concluzii.

Mult timp am folosit lansete rapide care aveau varful mai moale, lansete cu care sa pot pescui si la jig, pe care eu le-am considerat ca fiind ceea ce trebe multa vreme. Un exemplu e legend elite 76MF2. Am avut si SC2: eyecon 76MLXF2, premier 76MLF2 si am mai avut un lamiglas medium de 7'6". Dintre astea cel mai potrivit la voblere a fost eyecon si poate lamiglasul dar tot nu am fost multumit.

In opinia mea modulul de elasticitate e problema, nu doar actiunea. Adica de ex un st croix moderat fast de crank, mie nu mi s-a parut suficient de puternic, cel de putere M. Am avut LTB magnum cranker dar ala e de cast si alta putere.

O vreme am trecut la bete mai moderate ca taper si cu un modul mai mic dar o clasa de putere mai sus, la avat mai ales am folosit mult timp un wild river MH si un energoteam spinblade 30-80gr (real pe mana mea eu zic ca e max 30gr) de 2,4m. Exact pentru voblere de 5-15cm, greutati de pana in 15gr. Cu fire gen 1PE. De exemplu voblerele de balsa care se lanseaza mai dificil, cu astea reuseam sa le lansez acceptabil. Acuma clasa asta de putere e discutabila, mai degraba vb de puterea cu care tragi si controlezi un peste, pentru mine premier PS76MF2 e mai puternic decat wild river MH si spinblade, stiu ca is bete pentru aplicatii diferite ...

Betele astea avand revenire mai lenta, dupa ce m-am obisnuit cu ele, trimiteam voblerul fara sa se rasuceasca asa mult in aer si lansam mai bine. Cumva trebe toata miscarea sa fie facuta mai incet, nu asa rapid din varf ca la jiguri. Si acuma am pentru asta niste bete de astea ieftine, chiar unul a costat vreo 100 lei dar lansez voblere foarte bine cu ele. Oricum, chiar daca incerci cu un bat high modulus, nu incarca batul doar din varf, fa o miscare de lansare mai lunga si mai lenta fara sa fortezi, o sa vezi diferenta.

Eu zic sa cauti un bat moderat, mai lung, lucrat cum trebuie, modul de elasticitate cat mai mic, chiar fibra de sticla daca gaseati pe gustul tau. Doar ca in loc de un M ia un MH daca te astepti la pesti mai maricei ca lucreaza altfel si nu ai acelasi control ca si cu un bat rapid. In orice caz, un bat low modulus va fi mai greu decat unul high modulus in aceeasi clasa de putere, deci daca e prea usor ceva nu e in regula.

My2cents
multam de raspuns. lasand la o parte lansarea voblerului, daca batul nu e intr un anumit fel, naluca nu se misca bine prin apa.

alinm

Stiuca
Asta e discutabil, eu joc naluca sa faca ce am nevoie din mana, viteza mulineta ... si cu ce bat dau. Eu zic ca obtin aproximativ acelasi comportament al nalucii chiar daca schimb batul, mulineta ...

Hai sa te intreb altfel. Cum tii batul in timp ce recuperezi o reactiva, fata de directia firului? Cat de moale e incheietura? Unde e cotorul batului? Cum trebe sa faci in curent sau cu naluci foarte reactive ? Cat trebe sa simti bataia nalucii? Cat de repede tragi naluca? Cum variezi, cat de des, cat de amplu ... Din mana sau din mulineta, cum le combini?

Crezi ca conteaza aceste aspecte?

Pentru mine conteaza mai mult decat batul. Si pescuitul la reactive mi se pare mult mai complex decat la jig. Si de aia pentru mine e important sa pot lansa unde vreau si apoi ma adaptez sa joc naluca cum vreau. Si ma pun in dificultate mai ales voblerele, in special cele de balsa care mie imi plac foarte mult (original floating ...) jerkbaiturile subtiri si usoare ... Si vreau si finete sa le pot lansa si putere suficienta pentru exemplarele mai rasarite. Vara pe apus la salau e spectacol cu astea.

P S: Mai nou favoritele mele la reactive sunt betele din carbon plin, au o actiune mai progresiva decat cele tubulare. Bete gen Spro Solidz 30gr sauTazura TX195. Mai grele dar superbe, foarte puternice. Ceva gen cotor de MH cu varf de ML, progresiv.

Din ce am observat
Asta e discutabil, eu joc naluca sa faca ce am nevoie din mana, viteza mulineta ... si cu ce bat dau. Eu zic ca obtin aproximativ acelasi comportament al nalucii chiar daca schimb batul, mulineta ...

Hai sa te intreb altfel. Cum tii batul in timp ce recuperezi o reactiva, fata de directia firului? Cat de moale e incheietura? Unde e cotorul batului? Cum trebe sa faci in curent sau cu naluci foarte reactive ? Cat trebe sa simti bataia nalucii? Cat de repede tragi naluca? Cum variezi, cat de des, cat de amplu ... Din mana sau din mulineta, cum le combini?

Crezi ca conteaza aceste aspecte?

Pentru mine conteaza mai mult decat batul. Si pescuitul la reactive mi se pare mult mai complex decat la jig. Si de aia pentru mine e important sa pot lansa unde vreau si apoi ma adaptez sa joc naluca cum vreau. Si ma pun in dificultate mai ales voblerele, in special cele de balsa care mie imi plac foarte mult (original floating ...) jerkbaiturile subtiri si usoare ... Si vreau si finete sa le pot lansa si putere suficienta pentru exemplarele mai rasarite. Vara pe apus la salau e spectacol cu astea.

P S: Mai nou favoritele mele la reactive sunt betele din carbon plin, au o actiune mai progresiva decat cele tubulare. Bete gen Spro Solidz 30gr sauTazura TX195. Mai grele dar superbe, foarte puternice. Ceva gen cotor de MH cu varf de ML, progresiv.
: batul ajuta f mult in miscarea nalucii. Evident ca lucrez si din incheitura, unghiuri diferite, mulinare in fct de situatie .. etc. Dar un bat moderat si parabolic in sarcina pare alta scula. Daca batul este ranga , merg doar cele lipless pe adancime. Problema e ca fibra e grea tare. Nu stiu ce sa zic comparativ despre complexitatea pescuitului la vobler fata de jig. Eu pescuiesc juma juma. Cert e ca spectacolul e mult mai mare. Si satisfactia la fel . Mai presupun ca se evita acest stil datorita faptului ca piederile materiale sunt semnificative. Mai ales la cele ce merg pe substrat.

Caut bat de salau pentru balti adanci de cel mult 2-3m. Jiguri de la 3,5 la 7 grame, in general. 2-10 gr va fi plaja maxima pe care e posibil sa ma intind . Vreau sa aiba 2,2 - 2,4m lungime. Nu caut bat de 70-80 gr, nu m-as pricepe sa ma port delicat cu el. Poate avea pana la 120-130 gr. Nou sau sh. Va fi imperecheat cu o daiwa 3000 , de 200 gr. In momentul asta nu stiu clar bugetul, acum ma opresc la un pret din 3 cifre. habarnam

asta
sau
Major Craft TCX-T782ML(802ML)

Alex C.

Oblete
asta
sau
Major Craft TCX-T782ML(802ML)
Salutare! Vreau sa-mi fac si eu un upgrade la lanseta de salau si mi s-o pus pata pe Graphiteleader-ul asta de cand ti-am vazut raspunsul. Eu am momentan un SG Finezze de 2.02m, 4-18g la care ma cam deranjeaza faptul ca pica in bot. Ma doare incheietura dupa cateva ceasuri de pescuit.

N-am prea vazut pareri la varianta asta UX de Finezza pe forum.

O are cineva si poate sa-mi zica daca se echilibreaza bine si cu ce, plus alte aspecte care-s de mentionat?

AlinB

Salau
Salut Alex,

Finezza ux este un moderate fast, nu o vad deloc ca pe o lanseta de jig. Am pescuit o si mi a placut, dar este o lanseta pentru voblere/rotative. Nu are nici o treaba cu jigurile.

Alex C.

Oblete
Mersi fain de observatie! Am stat un pic sa caut alte modele cu caracteristici asemanatoare, doar ca actiune mai fast / x-fast. Lanseta o voi pescui cu jiguri intre 3-7g. Lungimea sa fie mai mare deoarece pescuiesc doar de pe mal (as zice 2.2-2.5). Bugetul e in jur de 1000 RON.
Variante pe care le-am gasit:
Probabil favorita ar fi Fortezza dintre toate asta, ca am citit chestii ok despre ea pe aici. Doar ca Favorite Impulse e destul de usoara comparativ cu ea (124g Fortezza si 102g Impulse).

Voi ce ziceti?

AlinB

Salau
Salut Alex,

Fortezza este o lanseta super pentru banii platiti. Daca ma intrebi pe mine , este peste multe lanseta mult mai scumpe. Dar trebuie sa iti placa lansetele foarte rigide. Favorite impulse e cam molicica si nu ai putere mare pe cotor. Daca iti intra ceva crpai sau somni o sa ai de furca cu ei. Dragonul ala nu l-am pescuit .

Mai ai 2 variante, iarasi niste lansete super pentru banii platiti si cu materiale de calitate : Seria PONTOON21 GAD CHASER , chiar sub bugetul tau. Merg super pe jiguiala si sunt ceva mai permisive pe varf. Poti daca si cu un vobler cand nu bate vantul si ai nevoie sa (superi)putin salaii :) Am pescuit ambele variante si arunca super bine , chiar si 5 gr + guma , sunt sensitive , au materiale de calitate si atent lucrate. Husa este super calitativa , au hook keeper .

Lanseta Pontoon21 Gad Chaser 2019 CHS832MXF 2.52m 7-24g Extra Fast​

Lanseta Pontoon21 Gad Chaser 2019 CHS762MLXF 2.28m 4-14g Extra Fast​

Nasolu

Salau
Salut,am pipăit RTB-ul pomenit mai sus și chiar mi se pare prea puternica pentru 3-7gr..
În rest,e frumos lucrata,echilibrata și o vad ca pe un pur sânge de jig
Strict părerea mea,prea puternica pentru plaja respectiva,pierzi din plăcerea pescuitului!

Am avut o Fortezza 10-35 Gr luată de la târg exact când s.au lansat pe piata. Super OK, am pescuit.o vreo 4 partide, am și scos doi pești frumoși cu ea, totul OK. Acum vreo 8 luni și.a luat și un bun prieten de pescuit una identică pe care a pleznit.o in 3 locuri la prima partidă. Se pare că nenorocirea s.a întâmplat când a încercat să scoată jigul dintr.o agatatura , ar fi forțat mai mult decât trebuie , deși el spune că nu a fortat cine știe ce. Evident că la marele peste când s.a dus să vorbeasca ptr garantie și.a luat flegme și sictiruri grup. Același tratament "select" a primit tot acolo și când s.a dus să întrebe care ar fi soluția de remediere ptr un motor Haswing Cayman din prima generație care se dezancoreaza de 15 ori pe zi încât nu poate fi folosit in pescuit in modulul ancorare. L.au trimis la plimbare fără explicații și mimau tot ei indignarea că au fost deranjați cu astfel de subiecte.
Big Fish, marele peste - servicii post vânzare execrabile, sub orice critică , bagabonți, mari bășini și dispreț total ptr pescari, aroganți și grețoși grupa mare. Totul până îți iau banul , apoi se ...pe tine cu jet.

Eu am varianta 10.5-28g, pe cuvânt că nu am găsit încă rival la ea în gama 9g-28g plus gumă în ceea ce privește vinul de sensitivitate, rigiditate/vârf permisiv, rezistență. Am vândut lansete custom de multe mii de lei pe că făceau ce face lanseta asta sau mai puțin.
Acum dau la mare cu ea
20220518_194307.jpg

miker2ka

Stiuca
A pescuit cineva joarda asta de la major craft:

MS-X Limited Series Spinning Rod MLS-67ML​

Caut ceva mai bland de salau dar sa mearga si la biban

RYOBI

Stiuca
Salut a vazut pipait cineva noua serie de la St Croix ma int legend tournament care au lungit o la 7”3 si elite,extreme

A pescuit cineva joarda asta de la major craft:

MS-X Limited Series Spinning Rod MLS-67ML​

Caut ceva mai bland de salau dar sa mearga si la biban
Da , am pescuit-o vreo 3 ore imprumut de la un prieten acum vreo 5-6 ani probabil, foarte jmechera lanseta cap coada. Exact strapi si bibani ideal cu gramajul nominal. Se gaseau la vremea lor destul de greu.

Gebrael

Oblete
Buna ziua,
As avea nevoie de o recomandare din partea colegilor.
Pescuiesc pe un lac cu adancime mica 4-6 metri la salau cu greutati mici 3.5 gr (rar) 5-7-9 gr max (jig) plus guma.Momentan pescuiesc la cast si folosesc o lanseta Nfc hm sj 762-2 custom L.Andronic ( Dumnezeu sa-l odihneasca!) care mi-i se potriveste de minune , cu o mulineta Shimano Aldebaran BFS 2016 ( nu varinata XG!).
Doresc sa trec la spinning datorita distantei de lansare (pragurile sunt mai in larg si nu pot sa lansez asa departe cu un combo de cast).
Va rog sa imi recomandati o lanseta de spinning minim 2.20 sensibila care sa se poata folosi la acele greutati dar sa nu simt ca am facut un downgrade de la NFC-ul pe care il pescuiesc acum.
Nu imi recomandati va rog frumos custom pentru ca nu doresc sa astept nu stiu cat timp.
Va multumesc anticipat!

Sus