Urs adult acolo, bine facut....... astea sunt din toamna asta ,de pe Paltinu .... bibani mici f. multi ....restul trebuie insistat ...
Vezi atașament 17073
Vezi atașament 17074
Vezi atașament 17075
Vezi atașament 17076
Era o ursoaica cu pui, sanatoasa bine dupa urme. Se vede urma mica a ursuletului in partea dreapta sus a pozei. Venise cu puii la adapat, asa ca nu cred ca ai fi fost in primejdie nicidecum, avea alte treburi in zona..... faceam pipi....si cand am privit mai bine in jos mi-am dat seama ca nu am facut eu urmele acelea....
....instantaneu m-a trecut un fior pe spinare.... noroc ca tocmai terminam ....si nu am udat pantalonii...
.... a urmat cel mai rapid start cu caiacul ....![]()
Au trecut doi ani de atunci, de la postare.Era o ursoaica cu pui, sanatoasa bine dupa urme. Se vede urma mica a ursuletului in partea dreapta sus a pozei. Venise cu puii la adapat, asa ca nu cred ca ai fi fost in primejdie nicidecum, avea alte treburi in zona.
Sunt fericit mai mult sa gasesc urme de astea decat sa prind casaloti. Avem "inca" o populatie sanatoasa de animale salbatice, lucru care ma incanta peste masura.
Problema sunt oamenii. Nu ursii au taiat padurile. Nu ursii braconeaza.Nu ursii isi lasa animalele domestice in paduri. Nu ursii hranesc animale salbatice si se pozeaza cu ele.Anul asta in afara de multe urme, n am avut nicio intalnire fata de anul trecut cand am contabilizat 4. Un singur cal lasat pe pasune de neoameni a fost atacat de un urs mic si omorat. Insa nu l a putut "agonisi "calul agonizand a ajuns in sat.Au trecut doi ani de atunci, de la postare.Dar situatia e de actualitate oricum, si pentru pescari, mai ales pentru cei ce frecventeaza zonele de deal si de munte.
Este o problema cu ursii la noi, la fel ca si cu unii oameni in raport cu natura (hranitul ursilor e cea mai mare tampenie). E un tablou mult mai complex aici, dincolo de wildlife-ul de care ne bucuram, de pe margine, din miezul naturii sau privind la televizor. De la suprapopulare, dezechilibre ecologice, modificari comportamentale, pana la reducerea si fragmentarea habitatelor samd. Dar cu certitudine, sa ai peste 10.000 de ursi la noi la o suprafata a habitatului lor tot mai redusa, situatie care sa ii mane spre zonele locuite, nu e tocmai ok. Si spun asta ca biolog, cunoscand putin mai in profunzime problema.
Cat despre intalnirea cu ursii, singura situatie reala de care sa te feresti e cand dai de urme de pui (sau chiar de el), ursoaica e prin preajma si e o adevarata bestie cand isi apara puiul, mai ales in primul an. In rest, se tem ei mai mult de noi decat noi de ei, noi nu suntem pe meniul lor, asa ca orice reactie agresiva e, de fapt, de aparare.
Absolut, suntem si noi parte (mare) din problema. De asta zic ca situatia e complexa. Nu e insa ca si cum, daca am avea paduri mai extinse, brusc ursii nu s-ar mai inmulti. Problema vizeaza si nisele ecologice si lanturile trofice. Practic, dinainte de revolutia industriala, dar mai ales dupa ea si cu cresterea demografica, lanturile trofice au fost disturbate iar nisele ecologice modificate. In mod normal, intr-un sistem ecologic nedisturbat, toate elementele au ajuns si sunt in echilibru (stadiul de climax). Cand iei elemente din acel sistem, cum ar fi alti pradatori, ce ramane explodeaza in efective, nu mai exista competitie sau pradatori pentru ei. Vezi si cu mistretii, ce populatii mari sunt (sau erau), tocmai pentru ca nu mai au pradatori. Problema e ca omul a intervenit mereu si incearca sa regleze si acum. Avem un comportament asemanator cu parazitii, din pacate, ca specie. La un moment dat era sa ma iau la bataie cu un vanator care insista sa imi explice el mie, ignorantul, cum e treaba cu vanatul (nu animalele, vanatul) si rolul omului si a vanatorului in a echilibra situatia (pe care tot el a dezechilibrat-o)...in fine, asta e.Problema sunt oamenii. Nu ursii au taiat padurile. Nu ursii braconeaza.Nu ursii isi lasa animalele domestice in paduri. Nu ursii hranesc animale salbatice si se pozeaza cu ele.Anul asta in afara de multe urme, n am avut nicio intalnire fata de anul trecut cand am contabilizat 4. Un singur cal lasat pe pasune de neoameni a fost atacat de un urs mic si omorat. Insa nu l a putut "agonisi "calul agonizand a ajuns in sat.
Rezolvarea este impaduririle. Si o societate educata.
Vine Craciunul si putem visa. Cu ochii larg inchisi.