Lacul Știucilor - Săcălaia

Wtu85

Oblete
Cred că acest lac natural merită un post în acest loc. Acum 20 de ani lacul era plin de știucă și pește în general, acum din păcate stiuația s-a schimbat. Am fost săptămâna trecută și față de amintirile mele, am observat următoarele modificări: 1. Nivelul apei este mai scăzut față de ce țin eu minte, 2. Sunt mult mai puțini bibani și roșioare, domină bibanul soare. În general am văzut mult mai puțină albitură. Nici vorbă de crapi... însă am văzut o poză recentă cu un lin frumos. 3. Știuci puține și de mici dimensiuni (de la jumate de kg până la maxim 1,5-2 kg). 4. Pescari puțini din motive evidente.... Singura soluție eu o văd în reintroducerea pescuitului C&R urmată de o populare cu pește mai mărișor. Totuși, este o rezervație naturală, nu mă împac cu ideea că oricine poate băga în sacoșă peștele prins. Taxa de pescuit este ridicol de mică, practic cine are permis ANPA plătește doar barca (25 de lei). Mai frecventează cineva acest lac dintre voi?
 

Wtu85

Oblete
Revin cu detalii despre prima partidă de spinning mai seriosă. Duminică am ajuns pe apă la ora 9 dimineta și partida s-a terminat pe la ora 6 după amiază. Ziua s-a prezentat acceptabilă în sensul că a fost o ”fereastră” de vreme bună. Temperatura a crescut progresiv de la 15 grade către maxim 20. Vremea a fost schimbătoare, cu ceva ploaie măruntă dar în general noroasă. Am pescuti din barcă. Am încercat voblere de jerckuit, voblere de adâncime medie,până la 3 metri resectiv voblere sinking. Tatăl meu a dat la gumă de la Storm. Am sondat atât apa mică de lângă stuf cât și plină de plante subacvatice cât și zona mai adâncă, între 3-5 metri unde nu erau structuri. Absolut nici o trăsătură! Am schimbat pe năluca Dolinger de 13 de la Berti, nimic.. Pe lac au mai fost și alți pescari însă doar o singură știucă s-a prins la trenă, cel puțin atâta am văzut eu. Ceva pescari mi-au recomandat spinnerbait-ul care ar da randament la apă mică lângă stuf. Voi încerca data viitoare!
 
Pe Săcălaia ii greu. In anii trecuți am prins excelent la voblere zalt mari. 35-40 gr. Zona cea mai bună ii pe la mijlocul lacului, in partea opusă debarcaderului, lângă stuf. Da stanga dreapta in lungul studiului. De când se poate retine pestele nu am mai fost ca nu ma intereseaza asta. S-a distrus mult balta in ultimii 2 ani.
 

Wtu85

Oblete
Locul descris de tine l-am abordat de la prima oră. Te referi la porțiunde de sub deal, unde apa se adâncește brusc până la vreo 4-5 metri. Eu am dat la Rapala între 7 și 11 cm. Nu cunosc voblerele zalt... modelul utilizat este de suprfață, între ape sau sinking? Din păcate sacoșarii vor distruge lacul dacă nu se face nimic...mare păcat...
 

Wtu85

Oblete
Foarte interesant... având în vedere mărimea acestuia, aș fi crezut că știuca mai degrabă va fi suspicioasă datorită zgomotului mare pe care il face când ajunge în apă. Ce metode de recuperare ai practicat?
 
Recuperat lent dar nu atat de lent încât să ii influențeze evoluția și cu opriri scurte. Nălucă respectiva isi face bine treaba fara sa ii faci mare lucru. Are miscari laterale care le starneste. Daca ne gandim ca pentru locuri cu stiuca mare poti folosi si naluci de peste 150 gr sau peste 20 cm, nu cred ca zgomotul căderii in apa le sperie. Mai degrabă le face curioase. Da depinde și de zi.
 

Septimiu

Salau
Frecventez lacul de foarte multa vreme si pot spune ca nu a mai fost niciodata intr-o situatie atat de jalnica cum este de vreo 2-3 ani incoace. A fost o perioada foarte buna de vreo 5 ani in care s-a implicat Energofish-ul cu populari frecvente si C&R. Din pacate prin toamna lui 2009 ei s-au retras datorita faptului ca asociatia care gestioneaza lacul a renuntat la regimul C&R pentru a atrage membrii. Evident ca tot ce sa facut bun in cativa ani s-a distrus foarte repede. De atunci au mai fost perioade cu regim C&R dar, din pacate, fara prea mare succes.
Anul acesta nu am reusit sa ajung din cauza unui accident dar anul trecut am prins bine pe gume si voblere mari. Pe acest lac nu exista o reteta cu o naluca prinzatoare in orice conditii sau nu am gasit-o eu inca. O sa incerc si Zalt-urile recomandate mai sus dar, din experienta mea, exista zile in care poti sa dai cu toate nalucile din trusa si sa nu ai nici un atac si zile (foarte putine) in care prinzi cu aproape orice naluca.
In ceea ce priveste marime voblerelor, eu am prins si cu Salmo Fatso de aprox 50gr... dar cele mai bune rezultate le-am avut cu Slider. Dar aici cred ca este foarte imortanta si increderea pe care o are fiecare in anumite naluci. In cazul meu, cu cat prind mai mult cu o naluca cu atat imi creste increderea si evident ca o folosesc mai des.
 

Wtu85

Oblete
În primul rând, mă bucură faptul că există încă o comunitate mică de pescari care cunoaște lacul și vremurile ei de glorie. Este de asemenea lăudabil faptul că această mică comunitate pescuiește în sistem C&R. Într-adevăr, până ce pescarii nu vor înțelege faptul că numai prin acest tip de pescuit poate fi menținut și dezvoltat un lac destinat pescuitului sportiv, nu vom avea lacuri, dar vom avea mulinete și echipamente de mii de lei cu care să nu prindem mare lucru. Eu personal aș dori să fac ceva pentru acest lac, să mă implic acolo unde aș putea să ajut. Am și ceva cunoștințe în domeniu și ceva idei... însă pentru asta ar trebui să creăm în primul rând o comunitate de pescari care sunt gata să schimbe lucrurile puțin. Oare câți ne-am aduna pentru așa ceva?
 

Septimiu

Salau
Eu personal aș dori să fac ceva pentru acest lac, să mă implic acolo unde aș putea să ajut. Am și ceva cunoștințe în domeniu și ceva idei... însă pentru asta ar trebui să creăm în primul rând o comunitate de pescari care sunt gata să schimbe lucrurile puțin. Oare câți ne-am aduna pentru așa ceva?
Anul trecut si acum 2 ani s-a organizat cate un concurs si la fiecare au participat aprox. 50 de pescari. Concursurile au fost organizate de un grup de pe facebook si locurile au fost ocupate in primele zile de la anuntarea lor iar principalul obiectiv in afara de socializare a fost tocmai promovarea conceptului C&R. Am vrut sa aratam asociatiei ca exista pescari (si nu putini) care ar veni mai des pe acest lac daca ar avea pentru ce. Din pacate, mare lucru nu s-a rezolvat. Mai mult decat atat, anul trecut au fost si ceva neintelegeri intre organizatori si gazde si in acest an nu cred ca o sa se mai organizeze.
Parerea mea este ca ar fi nevoie de oameni noi in conducerea asociatiei. Oameni care sa aiba o viziune pe termen mediu si lung. Eu sunt sigur ca daca acest lucru s-ar intampla, intr-o perioada de 4 sau 5 ani lacul ar deveni Mecca pescarilor de stiuca din jumatatea de nord a tarii.
 

Wtu85

Oblete
Nu vreți să ne implicăm mai mult în așa ceva? Dacă ne-am aduna o mână de oameni și am participa la ședințele AJPS-ului, am putea schimba ceva. De asemenea, nu aș exclude nici crearea unei asociații paralele prin care am putea aduna niște fonduri pe care am putea să le folosim în vederea populării, impunând bineînțeles niște condiții AJPS-ului. Idei sunt multe, problema este lipsa de implicare... Unde ne-am pute aduna și organiza mai bine decât aici pe forum?
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Auleu Istvan, nu sti la ce vrei sa te inhami. Eu unul iti urez succes, dar fara multi sustinatori de partea ta, determinati sa mearga pana la capat nu sunt sanse mari.
Sunt multi care vor sa fie bine, urla in on-line, poate vin la 1, 2 sau 3 intalniri (sedinte), dar cand dau de greu majoritatea o lasa balta pentru ca nu considera ca merita bataia de cap.
Nu sunt pesimist, dimpotrivă. Știu ca se poate face, dar nu asa usor.
 
Eu am mers pe acest lac pentru prima data anul trecut. Incepator fiind, nu am prins nimic. Pana la 6 seara a prins cineva o marlita. M-am ales cu niste arsuri de la soare si cu o relaxare extraordinara. As reveni oricand, e un loc care merita mai multa atentie.
 

Septimiu

Salau
Nu vreți să ne implicăm mai mult în așa ceva? Dacă ne-am aduna o mână de oameni și am participa la ședințele AJPS-ului, am putea schimba ceva. De asemenea, nu aș exclude nici crearea unei asociații paralele prin care am putea aduna niște fonduri pe care am putea să le folosim în vederea populării, impunând bineînțeles niște condiții AJPS-ului. Idei sunt multe, problema este lipsa de implicare... Unde ne-am pute aduna și organiza mai bine decât aici pe forum?
Deja s-a incercat etapa cu sedintele fara nici un rezultat. Asociatie paralela nu cred ca are sanse. In primul rand pentru ca sumele adunate ar fi infime iar sa impui conditii AJPS-ului... nu prea cred. Poate doar formal le-ar accepta dar apoi cine verifica "in teren" daca se respecta? Daca Energofish s-a lasat pagubas dupa 5 ani de "investitii" atunci eu vad doar 2 solutii:
- se schimba mentalitatea pescarilor dar acest lucru dureaza extrem de mult timp.
- se impune un regulament foarte strict si cu paza la sange pe balta.
Parerea mea este ca cele doua solutii de mai sus merg doar impreuna (pentru a schimba mentalitatea trebuie sa incepi cu sanctiunile). Nici cei din vestul Europei nu s-au civilizat cu vorba buna ci au inceput prin a avea frica de amenzi, lucru care s-a transmis din generatie in generatie pana li s-a intiparit in minte normalitatea la care au ajuns azi.
 
Lacul ii destul de departe de o localitate mai mare. Singura solutie pentru a gasi un paznic ii din satele din vecinatate. Asta inseamna ca balta va fi plina de pescarii din zona care, multi fiind pensionari, sunt toata ziua pe apa si tot ce prind duc acasa. Asa a fost si pana acum. Ii o balta fara scapare fara interes si foalte multi bani si astea nu o sa existe pt ca nu merita ca afacere.
 

Wtu85

Oblete
Astăzi am vizitat încă odată balta. Pescuitul a durat de la 11 până la 6 după amiază. Condițiile meteo au fost interesante, cu vânt care își schimba direcția destul de des. Am încercat la rotativă DAM Effzet nr. 5 și voblere. Am pescuit doar în malul de vis-a-vis de cabană, la apă adâncă. Pe lângă clasicul stil de dat lângă stuf am încercat și pescuirea apei mai adânci cu voblere sinking. Nimic...nada, nici măcar o trăsătură. Când am ajuns, am reușit să obțin ultima barcă de mari dimensiuni...M-a bucurat faptul că locul este frecventat în continuare de pescari. De asemenea, am văzut că mulți pescuiesc la lin și plătică (în lipsă de știucă cel mai probabil..). Nu am văzut să se prindă nici o știucă. A fost un băiat pe baltă care a dat la pește viu (caras) și care mi-a spus că a scăpat un pește. În rest..nimic. O chestie funny a fost că niște pești mai mărișori au urmărit voblerul shad rap de multiple ori până la luciul apei. Cred că erau curioși..

Revenind la organizare, eu văd două soluții. Fie una care să fie forțată din interior, prin inscrierea și implicarea activă a cât mai mulți membrii, fie una externă, prin înființarea unui ONG. Prima soluție ar fi viabilă doar dacă se mobilizează serios. Dacă reușim să ne adunăm suficienți, am putea să participăm la ședințe să venim cu idei sau, dacă nu merge, vom vota în consecință. Fiecare membru bănuiesc că are dreptul de a vota în interiorul organizației. Este doar o chestiune de mobilizare. Ar fi un fel de USR :))). Cealaltă soluție ar fi înființarea unui ONG care ar avea unic scop protejarea faunei acvatice și susținerea pescuitului C&R. Vom aduna cotizații lunare modice iar banii vor putea fi investiți pentru populări, organizarea de concursuri (dacă vor fi și pești, pentru că din punctul meu de vedere un concurs în care câștigă cine prinde 2 mârlițe în aceeași zi este penibil), inițierea copiilor în ale pescuitului (un fel de tabără de pescuit), etc. Idei sunt, de oameni avem nevoie.
 
Sus