Inițiativă legislativă...

adiwolf

Moderator
Membru personal
nu cred ca va raspunde cineva, vreodata, la aceste intrebari.
nu de alta, dar s-ar constata ca agentia aia trebuia desfintata demult
 
voi stiati ca din Olt si Dolj nu se comercializeaza legal peste din pescuit ?

intrebare ANSVA http://www.cdep.ro/interpel/2019/i7850A.pdf ;
raspuns : http://www.cdep.ro/interpel/2019/r7850A.pdf

Adi, astept raspunsul la aia de sus.

si daca mai ramane Daea , in Guvern,

Stimate doamnule Ministru,

Prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 , ministerul a avut la dispozitie un buget de 196.181.625,53€, contributie FEP(Fondul European pentru Pescuit), pentru finantarea sectorului de pescuit comercial si a unitatilor de acvacultura, din care FEP a rambursat , considerandu-le cheltuieli eligibile autorizate şi certificate suma totală de 79.708.176,85 euro, ceea ce reprezintă o absorbţie efectivă de 40,62% din totalul fondurilor alocate din FEP pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 .
Din cauza gradului mic de absorbtie a fondurilor europene alocate, Prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime pentru România 2014-2020, care a extins posibilitatea finantarii activitatilor de pescuit desfasurate si in Marea Neagra, Romania are la dispozitie de la FEPAM un buget de 168,421,371.00 €, din care, conform raportului saptamanal de implementare din 12.04.2019, au fost rambursate 48,436,150.93 €, ceea ce reprezintă o absorbţie efectivă de 21,67 % din totalul fondurilor alocate din FEPAM pentru întreaga perioadă de programare 2017-2020, in conditiile in care in aceasta suma au fost incluse si decontari pentru programul POP 2007-2013 , pentru masurile II 2 si IV 4 .
Sursa acestor informatii este site-ul ampeste.ro, al Direcției generale pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (DGP-AMPOP) .
Avand in vedere ca pentru 75 % din perioada finantata (2014-2019) au fost absorbite doar ~22% din fondurile europene alocate sectorului pescaresc, este evident ca absorbtia fondurilor europene destinate revitalizarii pescuitului in Romania este in regres fata de perioada anterioara, Romania pierzand astfel peste 230.000.000 euro din fonduri europene nerambursabile .

Se observa sprijinul slab acordat unitatilor de acvacultura, a caror activitate este usor controlabila, atat din punct de vedere fiscal cat mai ales sanitar-veterinar, in conditiile in care cea mai mare parte a pestelui capturat si comercializat in Romania, provenit din pescuit, este obtinut prin metode nelegale, este nefiscalizat si neverificat din punct de vedere sanitar-veterinar.
Desi statul castiga mult mai mult din sprijinirea acvaculturii si din pescuitul recreativ-sportiv, prin impozitele si taxele platite de agentii economici ce activeaza in domeniul pescuitului recreativ-sportiv, al comercializarii ambarcatiunilor de agrement, precum si din turismul efectuat in scopul pescuitului recreativ sportiv, politica ANPA este de a sprijini pescuitul comercial si “stiintific” pe apele interioare. Din pacate acest pescuit se face de cele mai multe ori cu incalcarea prevederilor legale, neexistand in practica personal de control si sanctionare, ajungandu-se in situatia actuala in care s-e discuta despre efectele pescuitului excesiv.
Un exemplu de incalcarea legilor in domeniu il constituie autorizarea pescuitului comercial fara indeplinirea conditiilor prevazute de lege. Astfel, conform OUG 23/2008 , art.38 si art.39, orice nava de pescuit comercial trebuie sa-si inceapa activitatea si sa descarce captura intr-un port/punct de debarcare. Din Ordinul MADR nr.72/2017, privind nominalizarea punctelor de debarcare și a centrelor de primă vânzare, in judetele Olt, Dolj, Mehedinti, Caras Severin, unde se pescuieste comercial si pe Dunare si pe apele interioare, nu exista nici macar un astfel de punct de debarcare autorizat de ANPA.
Cum in procedura de autorizare pentru pescuit comercial al unei ambarcatiuni de pescuit, emisa de ANPA, sub nr.46/2018 , existenta portului de debarcare este conditie prealabila necesara dobandirii autorizatiei, conform art.7 al.1 lit. (a si lit.(f, oare cum sau emis autorizatiile pentru pescuit comercial pentru zecile de ambarcatiuni ce pescuiesc comercial in aceste 2 judete ?
De aceea, in evidentele A.N.S.V.A., pentru judetele Olt si Dolj, nu exista nici o ambarcaţiune comerciala de pescuit sau punct de debarcare al peştelui autorizat sanitar-veterinar, fiind evident ca nu se poate vorbi despre respectarea condiţiilor generale de igienă a alimentelor, respectarea cerinţelor privind trasabilitatea sau respectarea cerinţelor privind igiena şi temperatura peştelui pe timpul depozitării (până la livrarea către unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, sau până la vânzarea cu amănuntul).
Orice pescar, comercial sau recreativ, stie ca s-a ajuns in situatia actuala, in care resursa piscicola este supraexploatata, in primul rand din cauza braconajului, realizat sub aparenta de pescuitului comercial, dar cu ambarcatiuni neautorizate, cu unelte interzise, in perioade de timp si locuri interzise .


Interpelare
  • Considerati oportuna interzicerea pescuitului comercial pe apele interioare, avand in vedere imposibilitatea verificarii respectarii prevedirlor legale in acest domeniu precum si posibilitatea desfasurarii pescuitului comercial in continuare in apele de frontiera, Delta Dunarii si Marea Neagra , pentru a incuraja astfel acvacultura si pescuitul recreativ-sportiv ?
 
B

bogdan.neamt

Guest
Dacă am fi uniți atunci am putea să inițiem luări de poziție în județele unde se practica pescuit economic. Lacul Stanca Costești spre ex, incredibil loc pt șalău și somn este pescuit de zeci de plase, legale....
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
bogdan.neamt

pe raul Olt de la Rm.Valcea in jos si pana la vasarea in Dunare se pescuieste in scop "comercial" de mai multi ani si tot de atatia ani am latrat ca prostul pe toate siteurile si am facut sesizari si la ANPA si la cancelaria primului ministru - rezultatul fiind zeroooo
ba mai mult, unii pescari din alte zone nelovite de "calamitatea" pescuitului comercial mi-au sugerat ca este fix problema noastra locala si nu prezinta inters de sustinere
acelasi raspuns si de la marii comercianti de articole de pescuit !!!
asa ca..................o stii pe aia cu "capra vecinului" ?!!
plm, doresc acelasi lucru la toti, din toate regiunile tarii - aceeasi lege pentru toti si pentru toate zonele, fara exceptie.
 
B

bogdan.neamt

Guest
Dacă ceea ce fac este ilegal atunci nu se poate începe o acțiune în justiție?
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
nu ai inteles.
conform legislatiei este legal
doar ca nimeni nu respecta legislatia, nici macar pe aia facuta cu dedicatie !!!
 
B

bogdan.neamt

Guest
Am înțeles eu ceva ceva, dacă nu au port din ăla legal înseamnă că pun plase ilegal...
 
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Ce cacat... Practic au deschis o portita ca plasele monofilament sa nu mai fie ilegale. Atat au asteptat braconierii.
Nimic nu se face bun in tara asta, sa ia naibacapzidnervostarenervosrau
 
B

bogdan.neamt

Guest
Și cât l-au mai ridicat în slăvi pe .... individul ăsta. Vuia facebook, președintele minune...puke numai rău a facut țării.
 

adi

Salau
In caz ca nu stiai, iubitii parlamentari sunt aia care propun si adopta legile, si tot ei sunt mari amatori de pescuit si vanatoare, Beline si tot felul de fineturi. Presedintele semneaza ca primaru' si atat aka promulga legea; poate s-o si refuze o singura data apoi n-are incotro:

Art. 77 – Promulgarea legii

(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.

Asta asa, ca sa nu vorbim prostii. Iar argumentatia ca "a facut numai rau tarii" e fix placa de la aneta3, nu ai cum sa combati asa ceva.
Singurul lucru pe care l-ar fi putut face mai bine presedintele era sa fie mai vocal si sa arate pesedeii drept ce sunt, lepre. Dar aia isi vad oricum de treaba si dau legile care le trebuie.
 

Adrian Sb

Stiuca
Ce cacat... Practic au deschis o portita ca plasele monofilament sa nu mai fie ilegale. Atat au asteptat braconierii.
Nimic nu se face bun in tara asta, sa ia naibacapzidnervostarenervosrau
Sa nu exageram. Plase cu marimea ochiului de 400 mm, si doar in zona salina a Deltei si in Marea Neagra. Nu cred ca se poate scuza cineva cu un monofilament cu ochiuri mici...
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Da, dar la ăștia e de ajuns sa le dai un deget. Pana acum erau interzise total si tot se foloseau, sa vezi de acum...
Sper sa nu fie asa.
P. S. De nervi am citit in stirea inițiala 40mm nu 400.
 
Cât mai multe controale și filtre ,monitorizare
dar pt asta tre sa stai cu capul in soare ..și romanului ai place la umbra deasa cu berea pe masa ..fofilarea de la servici e sport national la noi

Tot mergând pe afara am obs cum politia apare din senin și ai halește pe unii din mers .
Că sa înțeleg apoi că o persoană dacă nu-i place ceva suna la politie .
La noi daca nu ne afectează nu avem treabă ..sau daca sunam nu vine nimeni ,sau pleacă întâi braconierii și apoi vine politia supărată că i-ai deranjat.
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
Tot mergând pe afara am obs cum politia apare din senin și ai halește pe unii din mers .
Că sa înțeleg apoi că o persoană dacă nu-i place ceva suna la politie .
La noi daca nu ne afectează nu avem treabă ..sau daca sunam nu vine nimeni ,sau pleacă întâi braconierii și apoi vine politia supărată că i-ai deranjat.

cam asta inseamna diferenta dintre est si vest.
cetateanul care isi cunoaste drepturile si spiritul civic comunitar
nu va mai tine mult nici in vest cu afluxul asta de refugiati (vezi cazul Suediei vs musulmani)
 
Va contrazic. Am sunat la politie de o gramada de ori.. cu masini parcate, cu benzi blocate, cu parcangii. De fiecare data fara exceptie au venit. Ca vin dupa 30min, o ora, doua.. asta este. Ne dam seama sper ca din pacate nici tiganii de la parcare nici braconieri la japca nu sunt pe cea mai inalta treapta a prioritatii lor.
Am sunat la calarasi de doua ori pentru niste jepcari dar recunosc ca nu am stat sa vad daca vin :d. Am contactat pentru anuntul vazut aici pe forum cu ala de pe olx care vinde aparate de curentat si va tin la curent.
Pe scurt, ORICE telefon 112 sau plangere este contorizata si actiunile politiei pot fi cerute si facute publice daca nu se intampla nimic. DACA TOTI AM SUNA LA POLITIE CAND VEDEM BRACONIERI sunt 100% sigur ca nu ar mai fi.
Tot la noi sta rezolvarea. Intotdeauna.
Piatra mica atunci cand o arunci tare in sus si cade face valuri mari!
 
Sus