Gherle de vis...sau de cosmar

Mal

Somn
Multumesc mult de sfaturi, sunt foarte de ajutor. Eu nu am prea pescuit dedicat la pastrav de lac, maxim zece iesiri daca am, dar vad ca e cu totul alta mancare de peste si nu prea poti identifica nici un pattern de comportament general valabil. Singura problema cu voblerele mici e ca le lansezi foarte greu. Si dupa ce am urmarit cum pescuiesc cei de pe Tarnita si am vorbit cu unii, cam cu voblere mari (7-9 cm), fast sinking sau cu voblere cu barbeta de adancime merge. Sau cu oscilante grele. Trebuie explorat tot palierul de adancime, aia e cert. Multi le lasa sa cada pana pe fund, si aici ai adancimi de 8-15 m in zonele de pescuit dinspre mal. Alex Nemes, cel care a prins pastravul record pe Tarnita, tot pe cadere a avut atacul cand l-a prins, iar nalucile predilecte sunt tot cele mari, sinking, gen Smith D-Contact. Luna asta mai am doua iesiri pe Tarnita. Vedem ce-a fi.
Mai mult ca sigur vremea schimbatoare a contribuit la experienta asta si a colegilor de mai sus. In general pastravul isi restrange mult arealul pe vara cand e mai usor de identificat adica exclusiv in zone puternic oxigenate. Apa din topirea zapezilor, ploile din sezon, fac ca acesta sa migreze in toate locurile unde vara sau cand e cald nu l gasesti deloc. Daca v-ati dus chititi la pastrav mare atunci da, dar din ce am vazut majoritatea prind aproape exclusiv la trolling in spatele barcii, stil care mie nu mi pare deloc sportiv. Iar ca sa prinzi pastrav mare de lac, netroland iti trebuie o pricepere extraordinara si o rabdare care mie personal imi lipseste din lipsa de timp. Oricum fain arsenal, asteptam poze si povesti.
jos palaria
 

Luigi

Somn
Sau te nimereşti pe apã când pãstravul de lac muscãreşte! Fazele astea se pot intâmpla in orice anotimp si cunosc pescari care se jurã ca pastravul de lac are zilnic momente in care vâneazã insecte la suprafatza. E drept ca ei pescuiesc pe lacuri unde chiar e o populatie considerabilã de pastravi de lac, unde doar exemplarele capitale au comportamentul pe care il descrieti mai sus, marea masã de peşti mici si medii se comportã in general ca pastravul curcubeu, pe care des il prinzi foarte uşor când e grupat si la suprafatzã. Astfel încât pe multe lacuri in Germania dimensiunea minimã permisã e de 60 cm si exemplarele mari se prind aproape exclusiv la trenã, exact cum zice Mal . Altfel care pescar ar avea perseverentza sa facã sute de lansãri pe zi, cu toate nalucile posibile care sa ii acopere toate adâncimile posibile si cu capturi absolut ocazionale? Cu toatã priceperea si perseverentza, pentru un pastrav capital pe un lac ca Tarnitza cred ca ai nevoie de un bulan la fel de capital zimbettt
 

Dori

Stiuca
marea masã de peşti mici si medii
Am observat acest comportament la clean pe anumite rauri ce prezinta aceleasi caracteristici de mediu, cu ceva mentiuni: clenutii se trageau la apa mica, cu soare, ce le permitea sa muscareasca, dar si sa se incalzeasca; clenii mari stateau la praguri, dupa structura si erau mult mai agresivi intr-un rau cu apa rece decat cei de pe un rau cu apa calda - mi s-a intamplat sa am atac de clean la suprafata, pe prag cu apa rapida la un vobler Hornet de 3.5 cm, cleanul avea <30 cm si a inghitit tot voblerul.
 

Luigi

Somn
Sãrbãtoare mare azi, s-a deschis sezonul pe lacul meu!!! bucuriemare
O sãrbãtoare cam ciudatã: am plecat evident chitit pe şalãu, dar bãietzii din asociatzie mi-au confirmat ceea ce bãnuiam - fiindca iarna practic inca nu s-a incheiat, salãii stau inca pe cuiburi. Greu spre imposibil sa îi gãsesc pe locurile mele si chiar daca stiu exact 2 cuiburi accesibile si de pe mal ( bãietzii aruncã in apã an de an brazi de Craciun), i-am lasat in pacea lor si m-am dat la curcubei... M-au ciuruit, fenomenal de mârâitzi, nici o prezentare, au ciupit de citeva ori la spoon, si multe urmãriri pina in mal, rotative, Rapale, canci.
O gherlã de vis totusi, m-am intors acasã!
 

Mal

Somn
Cu gândul la păstrăvii lui Alin, doua zile de Gherla, primele pe anul asta. Sau mai bine zis cred că ar trebui făcut un nou topic cu rezultatele Gherlei adică între Gherla completă și rezultatele partidelor. Cert este că în ambele zile am scurtat partidele din cauza de ursuleți, ieri unul poftea la caprele unui localnic lăsate în pădure. Iar azi a fost complex că eram și cu fetița după mine. Dar ursoaica cu un puiuț aveau treabă vânând o ciuta... Tot nu înțeleg cum naiba în cascade de păstrăv sa prind clenuti mai mici decât un vobler de 4g...
 
Sus