Fir bun pentru stiuca

Vad foarte multe fire "groase" și ma întreb de ce?
Nu folosiți înaintaș sau struna!??
Eu dau cu aceleași diametre ca și la salau si nu vad de ce as folosi ceva mai gros.....e doar stiuca, nu ton sau alte nații.
Cred ca avantajele unor fire mai subțiri sunt evidente și dacă ii mai pui si înaintaș/struna nu ai probleme, sau cel puțin asa vad eu lucrurile....
Pt ca poate intra ceva de genul...

Fiecare trebuie sa-si adapteze firele ( grosimile) in functie de nalucile cu care pescuieste si mai ales in functie de ce peste stie ca e in balta/rau etc. Unde ma duc cel mai des este si stiuca mare dar si somni sariti bine de 25-30 kg. Nu pot da cu 0 12-0.14. Ca idee balta pe care ma duc cel mai des are stiuca somn salau, nu am obs nicio diferenta intre grosimele firelor si reticienta pestilor. Sa stii ca am prins de multe ori salau pe lanseta de stiu a cu fir de 0 20 si inaintas fluoro de 0.70 dar si stiuca unde pescuiam pe zona de salau cu 0.12. Consider ca la salau intradevar tre sa mergi pe finete dar la stiuca/somn nu au nicio treaba cu 0.20. Gandeste-te a sunt multi care dau cu strune de otel sau titan care sunt destul de grosolane si prind, nu cred a are relevanta grosimea firului atata timp cat dai cu struna de otel titan etc
 

Atașamente

  • IMG-20220828-WA0010.jpg
    IMG-20220828-WA0010.jpg
    181,5 KB · Vizualizări: 116

alinm

Stiuca
Si pentru rezistenta. Pentru mine pescuitul la stiuca inseamna vegetatie, stuf, naluci mari, offset ....

Vreau un fir gros care sa nu fie asa sensibil la frecari. Si sa pot trage de naluca in agatatura.

A, am si un bat mai "de lingura" pe care pun un power pro de 10lb de obicei, e cel mai subtire fir ce-l folosesc la stiuca. Daca merg de pe mal cu un singur combo, dau cu asta. Daca merg cu barca, am arsenalul heavy.
 
Mda,si eu dau dupa astea mai imbracate si folosesc fir de 0.18.

Intrebasem pentru ca acum vreo 2 zile mi-a venit o comanda cu un daiwa tournament pro plus extra large din asta si nu stiu ce am facut,ce nu am facut,de a venit pe 0.14 ..

Initial cand am desfacut cutia in care a venit rola si am vazut firu,mi am pus mainile in cap.Mie unu nici 0.14 nu imi pare
O sa incerc sa-l trimit inapoi si sa iau o marime mai groasa.
 

Traian

Salau
Eu am fir Power Pro 60lb pe ambele mulinete de știuca. Mai mut un plaur dacă nu îmi place unde este, daca iau mistretul de spinare de pe malul celălat duce firul, ajuta și la mașina dacă am nevoie de o ștanga.
Pentru naluci mai rare/scumpe prefer fir gros, atât de gros cât sa se îndrepte ancorele, sa rup/smulg cocioace și alte căpcăni a.î. sa le pot recupera.
 
Vad foarte multe fire "groase" și ma întreb de ce?
Nu folosiți înaintaș sau struna!??
Eu dau cu aceleași diametre ca și la salau si nu vad de ce as folosi ceva mai gros.....e doar stiuca, nu ton sau alte nații.
Cred ca avantajele unor fire mai subțiri sunt evidente și dacă ii mai pui si înaintaș/struna nu ai probleme, sau cel puțin asa vad eu lucrurile....
dau foarte mult pe salbatic si este mult cocioc, buturugi scufundate, daca se agata intind firul si cant "la chitara" si iese pana la urma, am cumparat pe cast un Spiderwire de 0.28 (folosesc naluci de la 18 cm in sus ) si pe spin daiwa tournament evo + la recomandarea colegilor. Ultimele stiuci prinse pe salbatic au fost de 97 cm respectiv 93.
 

Oane

Biban
Am 2 mulinete pe care le folosesc la stiuca.Pe una am daiwa j braid de 0.19 x4 iar ptr ape mai linistite am ygk de 0.16 x8,pe care il folosesc si la salau.
 
Folosesc RTB... foarte rezistent,se decoloreaza dupa vreo 15 partide dar pe cine nu incurca si il recomand.... Fire bune ar mai fi ryujin de la momoi(portocaliu)... Ygk.....
 
Sus