DIY - modificari, imbunatatiri barci

Claudiu

Administrator
Membru personal
Luati atunci marimea america AWG recomandata si va rezulta, pe site e dat si asa. Se trezira electricienii din voi... Va las asta aici sa nu va mai loviti la ceas. Ca atare AWG 4 si 6 AWG, 25mm2 si respectiv 16mm2 NU sunt CAM groase, sunt ce trebuie!

Screenshot_6.png
 
Lasand la o parte grosimea conductorilor care trebuie sa fie supradimensionati sau macar cat trebuie, mai sunt unii care stau cu rezervorul de benzina pe langa surse electrice, baterii , au comutatoare in spatii inchise unde poate tin si rezervorul , alte minuni.
. Etc . Bum bum
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
A fost prost inteles si exprimat, am vrut sa spun sa puna unul langa celelalt, adica cablul de 16mm2 pe langa cel original de la motor si nu va mai parea gros
 
Screenshot_20210406-064106_Facebook.jpg
Improvizatii cu cabluri subtiri si fara siguranta la incarcator. Barca avea baterii auto normale.
Minn kota recomanda in sistem AWG, dar sunt cabluri marine care din ce am citit sunt cupru fara oxigen si sunt ma groase in diametru fata de acelasi cablu non marin.
Cu cat e mai gros cu atat e mai bun, dar trebuie sa tinem cont la mufari sa nu taiem din miez pentru a face legaturile. Eu am ales AWG 6 respectiv 16mm2 din cauza ca majoritatea prizelor accepta acest diametru. Daca alegeam AWG 4 respectiv 25mm2 trebuia sa mai elimin din lite pentru a permite mufarea ceea ce nu este ok.
 
Ultima editare:

Espasia

Somn
Buna ziua, tuturor.
Barca avea baterii auto normale.
Eu zic ca nu conteaza deloc, acest lucru.
dar sunt cabluri marine care din ce am citit sunt cupru fara oxigen si sunt ma groase in diametru fata de acelasi cablu non marin.


Bogdan, nu stiu ce inseamna "mai groase in diametru" ? Te referi la izolatie (eu asa ma gandesc)? Din ce am vazut la oferta lui Claudiu, izolatia este din PVC. Deci una clasica, obisnuita.

Un cablu extrem de flexibil are conductorii componenti (lițele adica, f.f.f. subtiri) si de asemenea izolatia este un material siliconic sau cauciucat - izolatie foarte moale si la temperaturi mici.

Sârmele OFC (Oxigen Free Cable), sunt foarte "vehiculate" mai ales in mediul audiofililor. SI in medicina. SI eu de ex la boxe am asemenea cabluri. Cu OFC si "lițe"-conductori, extrem de subtiri, invelite in silicon.

Ele sunt f.f. ok, dar putin cam scumpe.

Dar o data ce ti-ai facut instalatia in barca, pe aia nu o mai tot freci, deci si structura PVC este foarte ok. De asemenea cablurile de cupru electrotehnic, (nu mai stiu exact procentul de puritate in unitate de volum parca 99.xxx% Cu) sunt foarte ok. Ca doar nu puneti conductori din Aluminiu, sau Fer....:):):)

Trebuie sa tineti cont de:

Dimensionare cablu (corelare lungime cu grosime, ptr rezistenta cat mai mica si curent ptr determinare cadere de tensiune) , asa cum spuneti multi si foarte corect si il alegeti din tabele. Atentie se da diametrul aproximativ al cablului fara izolatie, si mare atentie la sertizarile papucilor, conectorilor, clemelor ce se folosesc la instaltiile fiecaruia. Aici sa fiti atenti.

La o imbinare defectuasa poate apare rezistenta de contact (ceea ce micește nivelul curentului necesar instalatiei) dar si mai periculos, un arc electric (acea mica descarcare) care poate duce la aprinderea diverselor lucruri, inclusiv izolatia PVC. Si asta fiindca in barca curentii sunt mari 30....40....65 A (circuitele de alimentare motoare electrice, nu altele). Si arcul electric in cc este mult mai al dracului decat in c.a.

Eu asa zic, poate iara am luat-o in miriște....as usual.

PS celor de specialitate le cer scuze, de expunerea acestor idei, dar ma gandeam sa le sintetizez cu niste expresii usor de inteles de toti colegii. Sper ca am reusit.

Multumesc,

Cu stima,
 
Bogdan, nu stiu ce inseamna "mai groase in diametru" ? Te referi la izolatie (eu asa ma gandesc)? Din ce am vazut la oferta lui @Claudiu, izolatia este din PVC. Deci una clasica, obisnuita.
Mai groase in diametru ma refeream ca in anumite cazuri am gasit ca un cablu dat in sistem ca 6 AWG sa fi 13mm2 si nu 16mm2.
Stiu ca aceste marimi se calculeza stric pe miez. Adica invelisul nu este in calcul. Poate gresesc!
 

Espasia

Somn
La nici unul invelisul (izolația) nu e luata in calcul, nici in sistem american nici metric.
Asa este......

Bine il inteleg pe adiwolf , cum ma suna din Deddeman, cu ce etichete aveau aia pe acolo pe raft....... Eu stiam ca se pune pe eticheta sectiunea in mm2 cum este normal si logic, nu diametrul cum faceau ei, ......
Si ma freca la chiftea, Wolfu' de n-ai aer. roflmaooo
Eu il intrebam de sectiune, el o zicea pe aia cu diametrul. clapping. Eu ziceam la telefon ia fa tu...... R2....., ca si asa stii diametrul, si vezi sectiunea ce iti trebuie.....Si el ma suduia cu "fă tu in plm, ca esti la birou" roflmaoooclappingroflmaoooclapping....Abia cand a ajuns acasa, am lamurit-o, dezizoland cablurile si masurand valoarea ce ne interesa.....Sa iasa bine instlațiunea. Si a ieșit....bucuriemarejos palaria
 
Sus