Mariandan
Salau
Salut.De ce? ei bine de ce nu?
Ca sa pornim cu inceputul si sa stim de la ce pornim si despre ce vorbim o sa plec de la definitie care, in engleza suna cam asa :
"A bug-out bag or BOB is a portable kit that normally contains the items one would require to survive for 72 hours when evacuating from a disaster, although some kits are designed to last longer periods. Other names for such a bag are a 72-hour kit, battle box, grab bag, go bag, GOOD bag (get out of Dodge),personal emergency relocation kit (PERK), or quick run bag (QRB)."
In romaneste treaba asta ar suna cam asa : Rucsacul de supravietuire (sau geanta de urgenta) este un kit portabil care in mod normal contine (toate) lucrurile de care ar avea nevoie o persoana pentru a supravietui minim 72 de ore in caz de evacuare din calea unui dezastru, desi unele astfel de kituri sunt gandite pentru perioade mai lungi de atat. Alte denumiri pentru un astfel de kit ar fi: kitul de 72 de ore, cutia de lupta,apuca-l si fugi, ia-l si du-te, kit de evitare a unei situatii periculoase, kit de relocare personala, sau genata de fuga.
Definitia e luata de pe wikipedia si o puteti vedea dezvoltata aici : https://en.wikipedia.org/wiki/Bug-out_bag
Accentul se pune pe o evacuare de urgenta pentru o perioada limitata de timp desi de multe ori se foloseste expresia de "bug-out bag " si pentru a desemna kiturile de supravietuire pe termen lung sau indefinit.
Ca idee de mentionat din capul locului, nu exista un standard in materie de elemente pe care ar trebui sa le contina insa exista niste criterii de care se tine cont la alcatuirea unui astfel de chit care, depinde foarte mult de circumstantele personale ( unde te afli, ce pericole infrunti, ce mediu si teren ai la dispozitie, unde te indrepti, familist sau nu, profesie si hobby, etc.)
Dezastrul pe care il infrunti poate fi orice si de orice natura plecand de la inceedii de padure, la inundatii, la cutremur, tornada, razboi, pandemie , meteorit, bomba atomica, si deci poate fi spontan sau cu "notificare " insa , oricare ar fi cazul, trebuie sa reactionezi rapid si n-ai mult timp de cercetare , aprovizionare si impachetare atunci.
Intre noi fie vorba, in cele mai multe situatii cele mai mari sanse de supravietuire le ai in propria casa (acolo ai provizii, ai unelte, ai comoditati, ai haine ai cam tot ce-ti trebuie) insa, daca situatia o cere si trebuie sa iei decizia de a parasi de urgenta casa, o geanta de urgenta de tipul asta trebuie sa o ai pregatita cel putin partial ca sa o poti assambla si fugi cu ea rapid. Asta inseamna ca cel putin elementele pe care nu le folosesti la altceva sa le ai deja in rucsac, iar celalalte, care sunt in uz pentru alte activitati, sa le ai depozitate grupate si cam in accelasi loc ca sa le poti lua dintr-o miscare sa le atasezi la kitul principal fara sa stai atunci sa cauti dupa ele sau sa triezi ceea ce vrei sa iei din tot ce ai.
Fiind deci modular, kitul principal ar trebui sa aiba in componenta cateva kituri mai mici functie de nevoile pe care sa le acopere si astea ar fi urmatoarele:
1. Termoregulare : adica foc, adapost si haine.
2. Fiziologic: apa, hrana, igiena
3. Medical
4. Aparare
5.Navigatie si unelte
6.Diverse: acte, bani, literatura de supravietuire
7. Pentru cei ce au copii sau animale de companie, bug-out bag-ul lor propriu si personal.
Am sa prezint pe scurt cateva idei pe care le-am retinut ca esentiale si/sau care mi-au placut cel mai mult in raport cu fiecare dintre kituri (din sutele de clipuri pe care le-am vazut pe subiect la diversi supravietuitori, bushcrafteri, prepperi , forte speciale etc.) insa, inainte de aia o sa incerc sa subliniez nicte criterii generale de avut in vedere. La final, daca va intereseaza, o sa incerc sa va arat cam ce contine kitul meu si de ce l-am conceput asa (inca lucrez la el).
Ideea de baza e ca , un astfel de chit, se contruieste in jurul a ceea ce ai, ce stii sa faci si ce intetionezi sa faci cu el ca sa ramai in viata cat mai mult timp la caz de necaz.
Primele doua mari criterii de avut in vedere la BOB sunt versatilitate si durabilitate (calitativ si cantitaviv). Practic in el se pun doar chestii verificate deja, pe care stii ca te poti baza si de preferat cu fiecare obiect sa poti face cat mai multe lucruri (nu kitch-uri, nu chinezarii sau alte minuni de umplutura). De asemenea e bine ca macar unele din elementele esentiale sa fie inlocuibile ca functie si de alte elemente din trusa ( la cutit sa ai o si o lama alternativa intr-un multitool , la amnar sa ai rezerva si o bricheta sau o minifresnel, hainele sa fie in straturi ca sa nu ramai in curul gol daca ceva cedeaza, etc.)
Apoi atat kitul per total cat si componentele care-l compun trebuie sa fie cat mai usoare posibil. Pentru kit per total se considera ca maximul de greutate trebuie sa fie a 5-a parte din greutatea proprie (20% din cat cantareste purtatorul deci).
Kitul trebui sa fie personal : adaptat la propriile nevoi, la locatia in care traiesti, la clima in care traiesti, la stilul propriu de viata, la propriul nivel tehnic si la propriile aptitudini. In cazul celor de aici de pe forum, la trusa de procurat hrana cel mai probil se va pune accentul pe o mini trusa de pescuit, la vanatori pe pusti si cartuse, la borfasi pe setul de spart lacate si asa mai departe.
Kitul trebuie sa-l stii folosi in integralitatea lui si implicit sa ai cunostinte solide despre cum se foloseste fiecare element in parte . Degeaba cari garou sau seringa daca nu le stii folosi, degeaba cari o tarpa daca nu sti sa faci un dapost din ea ,etc. Simplu fapt ca ai vazut ca altcineva cara un anumit lucru in B.O.B-ul lui nu-i motiv suficient sa ai si tu.
Daca e gandit pentru termen lung Kitul trebuie sa contina unelte care sa-ti permita sa refaci stocul la ceea ce se cheama consumabile ( apa, hrana, materiale combustibile, imbracaminte etc.) iar purtatorul sa aibe cunostiintele si experienta necesara de a o face sau cel putin din ce sa invete (mic manual de supravietuire ). tot in caz de termen lung kitul trebuie sa-ti permita sa supravietuiesti in orice conditii meteo pe care le-ai putea intalni dealungul anului.
In alegerea elementelor care compun chitul se pleaca intotdeauna de la "worse case scenario" adica de la situatia cea mai nasoala in care te-ai putea gasi avand nevoie de respectivul obiect. In aceeasi idee , cea mai mare parte din uneltele cuprinse in el trebuie sa poata fi folosite si numai cu o singura mana iar, in cazul familistilor se mai adauga si conditia "de catre oricare membru al familiei" pe principiul " un lant e doar atat de tare cat cea mai slaba veriga a lui' (adica, chiar daca tu poti sa tai lemne cu un topor de 5 kile si numai cu o mana, daca fiul sau sotia se descurca cu cel mult 1,5kile, iei o toporisca mica de greutatea aia in loc de toporul mare). Asta implica de regula situatia unei accidentari sau rani provocate, cand te poti trezi in situatia de a avea doar o mana folosibila sau de a depinde de ceilalti din familie pentru a suprvietui.
Nu in ultimul rind regula mai spune, ca elementele pe care le alegi nu trebuie sa-ti agraveze situatia. Asta inseamna sa fie suficient de calitative pentru a fi sigure in folosinta, dar si sa te adaptezi la ele cand le folosesti astfel incat sa nu fi pus in pericol (de exemplu mai bine un cutit care se poate indoi decat unul care se poate rupe sau, daca-i frig, mai bine spargi lemne la bustul gol daca ai camasa sau maieu de bumbac care retin umezeala si te pot duce la hipotermie peste noapte ).
Iar la final, ca si costuri, regula suna cam asa " cheap, reliable and lightweight, pick two of those" adica ieftin , usor si de calitate nu se poate, alegeti oricare doua din astea 3.![]()
Nu m-am uita asa de mult la filme.Daca nu vezi filme de unde astfel de idei?