Disaster Strikes => B.O.B aka P.E.R.K aka Q.R.B adica rucsacul de supravietuire sau geanta de urgenta.

Mariandan

Salau
De ce? ei bine de ce nu?
Ca sa pornim cu inceputul si sa stim de la ce pornim si despre ce vorbim o sa plec de la definitie care, in engleza suna cam asa :
"A bug-out bag or BOB is a portable kit that normally contains the items one would require to survive for 72 hours when evacuating from a disaster, although some kits are designed to last longer periods. Other names for such a bag are a 72-hour kit, battle box, grab bag, go bag, GOOD bag (get out of Dodge),personal emergency relocation kit (PERK), or quick run bag (QRB)."

In romaneste treaba asta ar suna cam asa : Rucsacul de supravietuire (sau geanta de urgenta) este un kit portabil care in mod normal contine (toate) lucrurile de care ar avea nevoie o persoana pentru a supravietui minim 72 de ore in caz de evacuare din calea unui dezastru, desi unele astfel de kituri sunt gandite pentru perioade mai lungi de atat. Alte denumiri pentru un astfel de kit ar fi: kitul de 72 de ore, cutia de lupta,apuca-l si fugi, ia-l si du-te, kit de evitare a unei situatii periculoase, kit de relocare personala, sau genata de fuga.

Definitia e luata de pe wikipedia si o puteti vedea dezvoltata aici : https://en.wikipedia.org/wiki/Bug-out_bag
Accentul se pune pe o evacuare de urgenta pentru o perioada limitata de timp desi de multe ori se foloseste expresia de "bug-out bag " si pentru a desemna kiturile de supravietuire pe termen lung sau indefinit.
Ca idee de mentionat din capul locului, nu exista un standard in materie de elemente pe care ar trebui sa le contina insa exista niste criterii de care se tine cont la alcatuirea unui astfel de chit care, depinde foarte mult de circumstantele personale ( unde te afli, ce pericole infrunti, ce mediu si teren ai la dispozitie, unde te indrepti, familist sau nu, profesie si hobby, etc.)
Dezastrul pe care il infrunti poate fi orice si de orice natura plecand de la inceedii de padure, la inundatii, la cutremur, tornada, razboi, pandemie , meteorit, bomba atomica, si deci poate fi spontan sau cu "notificare " insa , oricare ar fi cazul, trebuie sa reactionezi rapid si n-ai mult timp de cercetare , aprovizionare si impachetare atunci.
Intre noi fie vorba, in cele mai multe situatii cele mai mari sanse de supravietuire le ai in propria casa (acolo ai provizii, ai unelte, ai comoditati, ai haine ai cam tot ce-ti trebuie) insa, daca situatia o cere si trebuie sa iei decizia de a parasi de urgenta casa, o geanta de urgenta de tipul asta trebuie sa o ai pregatita cel putin partial ca sa o poti assambla si fugi cu ea rapid. Asta inseamna ca cel putin elementele pe care nu le folosesti la altceva sa le ai deja in rucsac, iar celalalte, care sunt in uz pentru alte activitati, sa le ai depozitate grupate si cam in accelasi loc ca sa le poti lua dintr-o miscare sa le atasezi la kitul principal fara sa stai atunci sa cauti dupa ele sau sa triezi ceea ce vrei sa iei din tot ce ai.
Fiind deci modular, kitul principal ar trebui sa aiba in componenta cateva kituri mai mici functie de nevoile pe care sa le acopere si astea ar fi urmatoarele:
1. Termoregulare : adica foc, adapost si haine.
2. Fiziologic: apa, hrana, igiena
3. Medical
4. Aparare
5.Navigatie si unelte
6.Diverse:
acte, bani, literatura de supravietuire
7. Pentru cei ce au copii sau animale de companie, bug-out bag-ul lor propriu si personal.
Am sa prezint pe scurt cateva idei pe care le-am retinut ca esentiale si/sau care mi-au placut cel mai mult in raport cu fiecare dintre kituri (din sutele de clipuri pe care le-am vazut pe subiect la diversi supravietuitori, bushcrafteri, prepperi , forte speciale etc.) insa, inainte de aia o sa incerc sa subliniez nicte criterii generale de avut in vedere. La final, daca va intereseaza, o sa incerc sa va arat cam ce contine kitul meu si de ce l-am conceput asa (inca lucrez la el).
Ideea de baza e ca , un astfel de chit, se contruieste in jurul a ceea ce ai, ce stii sa faci si ce intetionezi sa faci cu el ca sa ramai in viata cat mai mult timp la caz de necaz.
Primele doua mari criterii de avut in vedere la BOB sunt versatilitate si durabilitate (calitativ si cantitaviv). Practic in el se pun doar chestii verificate deja, pe care stii ca te poti baza si de preferat cu fiecare obiect sa poti face cat mai multe lucruri (nu kitch-uri, nu chinezarii sau alte minuni de umplutura). De asemenea e bine ca macar unele din elementele esentiale sa fie inlocuibile ca functie si de alte elemente din trusa ( la cutit sa ai o si o lama alternativa intr-un multitool , la amnar sa ai rezerva si o bricheta sau o minifresnel, hainele sa fie in straturi ca sa nu ramai in curul gol daca ceva cedeaza, etc.)
Apoi atat kitul per total cat si componentele care-l compun trebuie sa fie cat mai usoare posibil. Pentru kit per total se considera ca maximul de greutate trebuie sa fie a 5-a parte din greutatea proprie (20% din cat cantareste purtatorul deci).
Kitul trebui sa fie personal : adaptat la propriile nevoi, la locatia in care traiesti, la clima in care traiesti, la stilul propriu de viata, la propriul nivel tehnic si la propriile aptitudini. In cazul celor de aici de pe forum, la trusa de procurat hrana cel mai probil se va pune accentul pe o mini trusa de pescuit, la vanatori pe pusti si cartuse, la borfasi pe setul de spart lacate si asa mai departe.
Kitul trebuie sa-l stii folosi in integralitatea lui si implicit sa ai cunostinte solide despre cum se foloseste fiecare element in parte . Degeaba cari garou sau seringa daca nu le stii folosi, degeaba cari o tarpa daca nu sti sa faci un dapost din ea ,etc. Simplu fapt ca ai vazut ca altcineva cara un anumit lucru in B.O.B-ul lui nu-i motiv suficient sa ai si tu.
Daca e gandit pentru termen lung Kitul trebuie sa contina unelte care sa-ti permita sa refaci stocul la ceea ce se cheama consumabile ( apa, hrana, materiale combustibile, imbracaminte etc.) iar purtatorul sa aibe cunostiintele si experienta necesara de a o face sau cel putin din ce sa invete (mic manual de supravietuire ). tot in caz de termen lung kitul trebuie sa-ti permita sa supravietuiesti in orice conditii meteo pe care le-ai putea intalni dealungul anului.
In alegerea elementelor care compun chitul se pleaca intotdeauna de la "worse case scenario" adica de la situatia cea mai nasoala in care te-ai putea gasi avand nevoie de respectivul obiect. In aceeasi idee , cea mai mare parte din uneltele cuprinse in el trebuie sa poata fi folosite si numai cu o singura mana iar, in cazul familistilor se mai adauga si conditia "de catre oricare membru al familiei" pe principiul " un lant e doar atat de tare cat cea mai slaba veriga a lui' (adica, chiar daca tu poti sa tai lemne cu un topor de 5 kile si numai cu o mana, daca fiul sau sotia se descurca cu cel mult 1,5kile, iei o toporisca mica de greutatea aia in loc de toporul mare). Asta implica de regula situatia unei accidentari sau rani provocate, cand te poti trezi in situatia de a avea doar o mana folosibila sau de a depinde de ceilalti din familie pentru a suprvietui.
Nu in ultimul rind regula mai spune, ca elementele pe care le alegi nu trebuie sa-ti agraveze situatia. Asta inseamna sa fie suficient de calitative pentru a fi sigure in folosinta, dar si sa te adaptezi la ele cand le folosesti astfel incat sa nu fi pus in pericol (de exemplu mai bine un cutit care se poate indoi decat unul care se poate rupe sau, daca-i frig, mai bine spargi lemne la bustul gol daca ai camasa sau maieu de bumbac care retin umezeala si te pot duce la hipotermie peste noapte ).
Iar la final, ca si costuri, regula suna cam asa " cheap, reliable and lightweight, pick two of those" adica ieftin , usor si de calitate nu se poate, alegeti oricare doua din astea 3. :)
Salut.
Nu m-am uita asa de mult la filme.Daca nu vezi filme de unde astfel de idei?
 

Luigi

Somn
În natură,pădure ,nu cred că este ceva ilegal,pînă la urmă au același scop,acela de a tăia.Durereeeebucurostare
Poate macheta ar fi ce zici tu, dar pe mine ma zgârie in urechi ca vorbesti de sabie. Aia e o armã care are ca singur scop a tãia in carne, ca doar nu te duci in padure cu sabia ca sa tai surcele. Survival in toatã stima, dar cu sabia deja o dai in altceva.
Pe post de manchetã am cumparat mai demult un cutzit Kukri din primul razboi mondial, cu care Gurkha isi decapitau inamicii. Al meu sigur nu a facut-o, lama lui nu a fost ascutzita niciodata, dar e aproape comparabila in lungime cu o machetã. Cei de la magazin mi-au recomandat sa nu il ascut si in orice caz sa nu il port vreodata cu mine, doar de panoplie, in Germania lama peste 6 cm e deja armã albã, nu ai voie sa porti fara justificare. Ca sa ramin on topic, aveti grijã ce arme va puneti prin rucsacuri si pe care le purtati cu voi, sa nu va coste la vreun control.
 

Avat

Biban
Poate macheta ar fi ce zici tu, dar pe mine ma zgârie in urechi ca vorbesti de sabie. Aia e o armã care are ca singur scop a tãia in carne, ca doar nu te duci in padure cu sabia ca sa tai surcele. Survival in toatã stima, dar cu sabia deja o dai in altceva.
Pe post de manchetã am cumparat mai demult un cutzit Kukri din primul razboi mondial, cu care Gurkha isi decapitau inamicii. Al meu sigur nu a facut-o, lama lui nu a fost ascutzita niciodata, dar e aproape comparabila in lungime cu o machetã. Cei de la magazin mi-au recomandat sa nu il ascut si in orice caz sa nu il port vreodata cu mine, doar de panoplie, in Germania lama peste 6 cm e deja armã albã, nu ai voie sa porti fara justificare. Ca sa ramin on topic, aveti grijã ce arme va puneti prin rucsacuri si pe care le purtati cu voi, sa nu va coste la vreun control.
Eu consider că nu e vreo diferență între sabie și machetă,amîndouă provoacă tăieturi,contează doar scopul pentru care ții la tine așa ceva.
 

Luigi

Somn
Avat , nu vei convinge niciodata pe nimeni ca porti o sabie ca pe un briceag sau chiar si ca pe o machetã, indiferent ca o ai in rucsac sau in portbagaj. Nu trãim nici in Kill Bill si nici nu suntem vreun clan de cãmãtari cu 18 milioane de membri. Cum dreq' sa umbli cu paloşul la tine?
(Am avut o datã cu maşina un conflict de circulatie in Bucureşti, ne-am tãiat reciproc benzile eu si un BMW pina la un semafor, când colegul s-a plasat linga mine, a deschis geamul si mi-a arãtat sabia ninja - game over, de atunci am o fricã teribilã de sãbii zimbettt )
 

kingofbeasts

Rod Builder
Salut.
Nu m-am uita asa de mult la filme.Daca nu vezi filme de unde astfel de idei?
Aici pregătirea pentru dezastru e o aripa educațională dezvoltată și susținută pe filiera guvernamentala.
Asa cum in România exista clipuri cu privire la consumul de zahar ,sare și grăsimi, aici exista clipuri de genul asta:
Și un site guvernamental detaliază problema :
https://www.getprepared.gc.ca/index-en.aspx
Din păcate in România nu se face nimic in sensul asta iar oamenii sunt fideli mentalității “sa se facă “sau “sa ni se dea “.
Filme... ei bine filme își fac cei care cred ca statul ii va scoate din cacat când se va pune problema
 

kingofbeasts

Rod Builder
sunt ilegale, oriunde te-ai afla - la noi in tara si dupa legislatia noastra.
avem politisti printre noi care pot confirma sau infirma, dar eu asa stiu - lama >10 (sau15) cm este considerata arma alba si ilegala

uite aici la o simpla cautare - https://ro.wikipedia.org/wiki/Armă_albă
adiwolf , nu induce lumea in eroare , una e arma alta e unealta . Dacă tot ai zis de polițiști zic ca mai indicat era sa pui direct pagina de legislație de pe site-ul Poliției .
https://politiaromana.ro/ro/structu...ozivi-si-substante-periculoase/serviciul-arme

Armele albe cu lama , conform legii nu includ macetele și nici unele săbii sau cuțite
35BD412F-3AFB-4745-A341-22CA299983B3.png

Pentru ca un obiect sa fie arma albă , trebuie sa fie mai întâi arma și apoi sa îndeplinească cumulativ criteriile enumerate in lege ( printre care tăiș pe ambele părți ) .Pentru ca un obiect sa fie arma e necesar sa fi fost destinat luptei sau vânătorii prin concepție sau sa fi fost folosit in lupta sau purtat cu intenția de a produce răni sau chiar moartea unei persoane . Toate aspectele astea trebuie dovedite . In plus , portul de arma albă e ilegal doar in anumite situații enumerate expres in codul penal ( articolul îl aveți pe topicul de cuțite ).
Apoi , informarea cu privire la riscurile deținerii și portului de obiecte periculoase ii revine fiecăruia .
Nu in ultimul rind , in situații de anarhie in care domnia legii a încetat , fiecare decide ce și cât folosește pentru propria supraviețuire .

Ps. Ca idee , ceea ce e ilegal la deținere e ilegal și la vânzare deci nu vei găsi in magazin ceva ce contravine legii ci cel mult lucruri a căror deținere presupune îndeplinirea unor condiții specifice și pe care le vei putea cumpara numai făcând dovada îndeplinirii lor ( vorbim de permise, autorizații , atestate etc.) . Cât timp oricine poate cumpara o maceta din orice magazin de pescuit deținerea și chiar portul ei sunt in permise și pe strada nu doar in pădure pentru ca trebuie cel puțin sa poți ajunge cu ea acasă .
 

kingofbeasts

Rod Builder
kingofbeasts
Ca sa-ti raspund la intepatura cu strugurii: teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Nu ne putem pricepe chiar la toate.
Nu era înțepătura era doar o prezumție logica ;) Singura concluzie logica e ca nu ai încercat încă biti de tipul asta din moment ce eu am încercat practic pe propria-mi bicicleta funcționalitatea biților de la Leatherman dar tu susții ca sunt inutili după ce chiar tu ai venit sa spui ca la o bicicleta majoritatea șuruburilor necesita imbus. ( asta apropo exact de faptul ca practica ne omoară :) ).
Despre montajele tubless o sa te rog sa povestești după ce încerci măcar unul ;)
Și pentru ca discuția era in context de supraviețuire nu de agrement sau sport , mai gândește-te dacă vrei camera sau insert. Una e sa faci pana și acolo pe loc sa te apuci sa o repari ( loc care nu știi cât de sigur e pentru propria-ți sănătate fie datorita unor factori de mediu fie datorita unor amenințări ) și alta e sa poți sa-ti continui drumul pana la destinație sau o locație sigura unde sa poți sa te ocupi fără prea mult stres de problema . ;)

În spate mi se pare cel mai incomod loc pentru purtat maceta/sabia pe o durată lungă de timp,mai ales cînd am și un rucsac.
Așa vine de la producător , cu acea curelușă de umăr . Personal îmi țin maceta legată de rucsac , operatiune la care am găsit curelușa ca fiind foarte utila . O scot de acolo doar când se impune fiindcă, fie pe drum, fie la loc de popas , oricum dau jos rucsacul din spate când vreau sa o folosesc .
 

Septimiu

Salau
Eu in masina "de teren" am permanent un topor, o maceta si un fierastrau cu lama lunga si dinti mari pentru taiat lemn verde. Am fost in cateva situatii in care a trebuit sa indepartez arbori doborati de vant pentru a-mi putea continua drumul. Le tin in portbagaj, nu le ascund dar sunt in huse sau au protectii pe lame. Toamna trecuta cand veneam de la o vanatoare am fost oprit de un echipaj de politie si au inceput cu documentele apoi etilotestul si, la final, mi-au cerut permisiunea sa verifice portbagajul si locurile din spate. Binenteles ca uneltele mentionate mai sus erau la vedere, langa armele de vanatoare. Dupa ce au controlat tot (mai putin armele de foc - pe astea nu le pot controla ei ci numai politistii din cadrul SAESP) mi-au multumit si mi-au urat drum bun. Parca as fi vrut sa ma ia putin la intrebari despre unelte dar nu au facut-o.
 

Tavi

Oblete
King, de bitii aia am zis ca sunt utili, dar poate nu m-am exprimat eu destul de clar.
Acum o pagina ai zis ca la sistemul tau tubeless/insert pana "nu necesita reparatie" , acum zici ca o repari la destinatie sau in o locatie sigura.
Cred ca trebuie sa te hotarasti daca penele pe care le faci tu cu sistemul tau trebe reparate sau nu.
Daca trebe totusi reparata pana, cu ce o repari?
 

Pi3.14

Salau
Aici pregătirea pentru dezastru e o aripa educațională dezvoltată și susținută pe filiera guvernamentala.
Asa cum in România exista clipuri cu privire la consumul de zahar ,sare și grăsimi, aici exista clipuri de genul asta:
Și un site guvernamental detaliază problema :
https://www.getprepared.gc.ca/index-en.aspx
Din păcate in România nu se face nimic in sensul asta iar oamenii sunt fideli mentalității “sa se facă “sau “sa ni se dea “.
Filme... ei bine filme își fac cei care cred ca statul ii va scoate din cacat când se va pune problema
N-as zice ca e asa dezvoltata avand in vedere ca tara are vreo 40 de milioane de locuitori iar site-ul asta a avut 2 milioane de unici din 2014 pana acum. Vad ca e mai mult o chestie de nisa, care statul canadian vrea sa o bifeze ca...realizata. E totusi cred ca nu trebuie sa fim chiar asa fatalisti. Scenarii chiar asa extreme, unde sa si poti sa faci ceva tu ca individ, is destul de putine. Initiativa asta cred ca e preteaza mai mult Canadei decat noua pentru ca totusi, Canada are localitati foarte izolate si/sau indepartate de centrele de asistenta sa zic asa. Conditii climatice mult mai extreme decat noi. Drobul de sare.....parerea mea
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
kingofbeasts
daca pregatirea de jurist iti spune sa interpretezi cumulativ toate acele criterii............no comment.
Cât timp oricine poate cumpara o maceta din orice magazin de pescuit deținerea și chiar portul ei sunt in permise și pe strada nu doar in pădure pentru ca trebuie cel puțin sa poți ajunge cu ea acasă .
ceea ce e ilegal la deținere e ilegal și la vânzare
chiar nu as interpreta asa lucrurile.

cat priveste toate pregatirile astea pentru dezastru sau mai stiu eu ce cataclism major, te asigur ca nu pregatirea asta te va ajuta sa supravietuiesti, primordial va fi pragmatismul si disponibilitatea sa renunti la tot ceea ce ai invatat si te-a invatat societatea.
poti sa ai tu echiparea lui peste si sa fi pregatit pentru orice, vine un neica nimeni disperat si iti fute un bolovan sau un par in cap si te duci pe copca cu toata pregatirea ta
 

Avat

Biban
kingofbeasts
daca pregatirea de jurist iti spune sa interpretezi cumulativ toate acele criterii............no comment.


chiar nu as interpreta asa lucrurile.

cat priveste toate pregatirile astea pentru dezastru sau mai stiu eu ce cataclism major, te asigur ca nu pregatirea asta te va ajuta sa supravietuiesti, primordial va fi pragmatismul si disponibilitatea sa renunti la tot ceea ce ai invatat si te-a invatat societatea.
poti sa ai tu echiparea lui peste si sa fi pregatit pentru orice, vine un neica nimeni disperat si iti fute un bolovan sau un par in cap si te duci pe copca cu toata pregatirea ta
Hai bre nu fi rău roflmaoooroflmaooo
 

kingofbeasts

Rod Builder
Eu in masina "de teren" am permanent un topor, o maceta si un fierastrau cu lama lunga si dinti mari pentru taiat lemn verde. Am fost in cateva situatii in care a trebuit sa indepartez arbori doborati de vant pentru a-mi putea continua drumul. Le tin in portbagaj, nu le ascund dar sunt in huse sau au protectii pe lame. Toamna trecuta cand veneam de la o vanatoare am fost oprit de un echipaj de politie si au inceput cu documentele apoi etilotestul si, la final, mi-au cerut permisiunea sa verifice portbagajul si locurile din spate. Binenteles ca uneltele mentionate mai sus erau la vedere, langa armele de vanatoare. Dupa ce au controlat tot (mai putin armele de foc - pe astea nu le pot controla ei ci numai politistii din cadrul SAESP) mi-au multumit si mi-au urat drum bun. Parca as fi vrut sa ma ia putin la intrebari despre unelte dar nu au facut-o.
Septimiu, cât timp le ții in portbagaj n-ar trebui sa ai probleme. Maceta din portbagaj rămâne unealta ea devine arma dacă e ținuta la îndemâna și poți ajunge ușor la ea de pe scaunul șoferului pentru ca atunci se interpretează ca intenția e cel puțin de apărare și asta înseamnă ca e destinată luptei și deci devine astfel arma.
 

kingofbeasts

Rod Builder
cat priveste toate pregatirile astea pentru dezastru sau mai stiu eu ce cataclism major, te asigur ca nu pregatirea asta te va ajuta sa supravietuiesti, primordial va fi pragmatismul si disponibilitatea sa renunti la tot ceea ce ai invatat si te-a invatat societatea.
poti sa ai tu echiparea lui peste si sa fi pregatit pentru orice, vine un neica nimeni disperat si iti fute un bolovan sau un par in cap si te duci pe copca cu toata pregatirea ta
Un neica nimeni cu bolovanul poate lovi pe oricine oriunde dacă-l prinde cu garda jos . Șansele sa se întâmple asta însă sunt minime pentru ca ăla trebui sa acționeze cu un motiv și sa aibe convingerea ca tu și numai tu ești piedica lui . Șanse sunt ca in cazul asta sa sti deja ca el e o potențiala problema și sa-i mai purine șanse de a te lua prin surprindere.
Sa supravietuiesti te ajuta multe de la instinct , voința , atitudine,cunoștințe ( informație ) și pana la noroc și șansa .
Am stabilit deja mai pe la începutul topicului ca cel mai important lucru in supraviețuire e un creier care funcționează corespunzător nu cred ca e cazul sa mai reluam tot la doua postări .
Logistica vine doar sa completeze astea . E ,dacă vrei,ca la pescuit degeaba sti unde sta pestele, degeaba sti la ce ar mânca daca n-ai cum sa ajungi la el iar, pentru ca sa ajungi la el , îți trebuie barca , bete , mulinete , fir și giugele adecvate locului și monstrului . Ei bine , pe alea dacă nu le iei din timp (pe exact alea care trebuie) când mergi la pescuit te chinui in loc sa-ti placa.
Apoi, dacă tot le-ai luat trebuie sa sti și tehnica de a le folosi ca sa-ti dea rezultatul scontat ca degeaba ai scule dacă nu sti ce sa faci cu ele . Asta se învata in timp exact ca și supravietuirea.
Si ca tot ai zis de pragmatism , ei bine aia nu inseamana sa renunți la tot ceea ce ai învățat și te-a învățat societatea ci sa iei din acea învățătura exact ceea ce ti-ar folosi in locul și situația data, adică sa utilizezi acea învățătura in cel mai bun mod posibil pentru conjunctura in care te afli ( preferabil înainte sa vina vreun neica nimeni sa-ti dea cu paru sau bolovanul in cap :) ).
 

kingofbeasts

Rod Builder
N-as zice ca e asa dezvoltata avand in vedere ca tara are vreo 40 de milioane de locuitori iar site-ul asta a avut 2 milioane de unici din 2014 pana acum. Vad ca e mai mult o chestie de nisa, care statul canadian vrea sa o bifeze ca...realizata. E totusi cred ca nu trebuie sa fim chiar asa fatalisti. Scenarii chiar asa extreme, unde sa si poti sa faci ceva tu ca individ, is destul de putine. Initiativa asta cred ca e preteaza mai mult Canadei decat noua pentru ca totusi, Canada are localitati foarte izolate si/sau indepartate de centrele de asistenta sa zic asa. Conditii climatice mult mai extreme decat noi. Drobul de sare.....parerea mea
Dacă tu evaluezi efortul educațional al unei tari pe baza numărului de utilizatori de pe un singur site , discuțiile sunt de prisos. As fi înțeles dacă vroiai sa evaluezi nivelul de interes al cetățeanului de rind poate ( și nici atunci data fiind abundentă de canale de informație ) dar nivelul de interes tine de partea de receptie a informației nu de partea de emisie. Dincolo de faptul ca exista mai mult decât un site in Canada ( pe care de altfel l-am dat doar cu titlu de exemplu intr-un alt context ), exista și aici mass- media , exista și scoli ,exista și tabere , exista ONG-uri și companii cu domeniu de activitate axat strict pe supraviețuire si așa mai departe .
Apoi, in majoritatea scenariilor( nu musai extreme) poți sa faci ceva tu ca individ ca sa-ti sporești șansele de supraviețuire totul e sa vrei sa faci asta. Sigur ca e mai comod sa stai și sa aștepți sa ti se dea și sa ti se facă dar mentalitatea aia nu cred sa fie cea mai sănătoasă . De altfel rezultatul acelei mentalități se poate vedea pe apele din țara . Acolo unde mentalitatea “sa se facă “predomina , pestele lipsește cu desăvârșire iar braconajul e in floare comparativ cu zonele in care mici asociații locale , și -au luat soarta in mâini și se lupta și cu statul și cu braconierii pentru ca pestele sa nu devină obiect de muzeu. Asta ca sa nu vorbesc de Anglia in care asociațiile su chiar pescarii locali ( ăștia acționează pe stil neica nimeni când nu le convine ceva )au și aplica “legi “mai restrictive ca statul. Nu vreau sa divaghez de la subiect mai mult de atât însă dar cred ca era necesar un exemplu care sa ilustreze ce fel de efecte poate avea o mentalitate pasiva.
Sa mergi pe principiul ca “la noi riscul e mai mic și n-are rost sa ma complic” mi se pare puțin cam riscant in contextul actual. Șansa României pana acum a fost lipsa de precipitații pe timpul iernii ca altfel , la câte păduri lipsesc, un sfert de țară ar fi sub ape primăvara.
Ma rog, nu mai insist , am zis din capul locului ca topicul se adresează celor care cred și vor sa facă ceva pentru a-și spori șansele de supraviețuire . Cei care cred altfel, e pacat sa piardă timp din viața lor citind chestii care oricum nu-i interesează in loc sa facă ceva card sa le aducă bucurie in viața .
Intenția mea a fost ca topicul asta sa fie un start informațional pentru cei ce considera ca le-ar putea fi util și , din perspectiva asta , cât timp mi se va permite sa o fac, voi încerca sa duc topicul la capăt .
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
kingofbeasts
ipotetic vorbind, daca tu crezi ca ai vreo sansa sa rezisti mai mult decat mine, tu fiind supraechipat , educat, cu constiinta de sine si cunostinte peste masura, iar eu fiiind un individ disperat, muritor de foame si dispus la orice pentru supravietuire (sau chiar cerebral) , te inseli amarnic.
te voi urmari si voi astepta greseala, apoi ...............voi trece toate aceste lucruri pregatite de tine, cu atat de multe cunostinte si pricepere, in propietatea mea, in timp ce tu vei zace pe fundul unei pesteri sau unei prapastii, in cel mai bun caz, ori pe marginea drumului prada coiotilor sau cine stie carei vietati fericite ca are ce manca !!!
asta ca tot vorbim si facem scenarii apocaliptice !!! si asta nu este cel mai negru dintre ele.
in opinia mea, in loc sa facem astfel de scenarii si sa ne pregatim de apocalipsa (stiu pe unii care se pregatesc de prin anii 50' !- sunteti pe acelasi continent!!), mai bine militam cu toate fortele si puterile noastre pentru evitarea acestor scenarii sumbre, dar stiu ca este o fantezie acest lucru si nu vreau sa aduc in discutie de ce cred asta si din ce cauza !.
am vazut de'a lungul acestor ani din viata atatia oameni super pregatiti pentru o situatie anume in care au esuat lamentabil in fata altora aproape needucati, dar cu mult pragmatism in viata, incat sa imi pot forma o opinie personala, cred eu corecta.
chiar ma si gandeam apropo de exodul arabo-asiatic in europa, popoarele occidentale si civilizatia lor nu au nici o sansa in fata unei astfel de "pandemii" - daca intelegeti ce vreau sa spun !!

cat priveste, strict subiectul si topicul deschis pe acest forum.............doar admin-ul si utilizatorii forumului pot spune cat de benefic este pentru comunitate si pentru pescarul roman.
pentru mine ca posibil supravietuitor pe meleagurile romanesti, strabune, recunosc ca nu este de folos. peacefingers
 

kingofbeasts

Rod Builder
kingofbeasts
ipotetic vorbind, daca tu crezi ca ai vreo sansa sa rezisti mai mult decat mine, tu fiind supraechipat , educat, cu constiinta de sine si cunostinte peste masura, iar eu fiiind un individ disperat, muritor de foame si dispus la orice pentru supravietuire (sau chiar cerebral) , te inseli amarnic.
te voi urmari si voi astepta greseala, apoi ...............voi trece toate aceste lucruri pregatite de tine, cu atat de multe cunostinte si pricepere, in propietatea mea, in timp ce tu vei zace pe fundul unei pesteri sau unei prapastii, in cel mai bun caz, ori pe marginea drumului prada coiotilor sau cine stie carei vietati fericite ca are ce manca !!!
asta ca tot vorbim si facem scenarii apocaliptice !!! si asta nu este cel mai negru dintre ele.
Cu alte cuvinte , oricum ai da-o , fie ca-mi folosesc mie fie ca-ti folosesc ție pregătirile mele tot contribuie la sporirea șanselor de supraviețuire a cuiva. :)
in opinia mea, in loc sa facem astfel de scenarii si sa ne pregatim de apocalipsa (stiu pe unii care se pregatesc de prin anii 50' !- sunteti pe acelasi continent!!), mai bine militam cu toate fortele si puterile noastre pentru evitarea acestor scenarii sumbre, dar stiu ca este o fantezie acest lucru si nu vreau sa aduc in discutie de ce cred asta si din ce cauza !.
De acord cu tine .
am vazut de'a lungul acestor ani din viata atatia oameni super pregatiti pentru o situatie anume in care au esuat lamentabil in fata altora aproape needucati, dar cu mult pragmatism in viata, incat sa imi pot forma o opinie personala, cred eu corecta.
Pot spune ca sunt cel puțin la fel de mulți care au supraviețuit tocmai pentru ca au avut un minim de pregătire in sensul asta. Depinde deci de la persoana la persoana și de la conjunctura la conjunctura.
cat priveste, strict subiectul si topicul deschis pe acest forum.............doar admin-ul si utilizatorii forumului pot spune cat de benefic este pentru comunitate si pentru pescarul roman.
pentru mine ca posibil supravietuitor pe meleagurile romanesti, strabune, recunosc ca nu este de folos. peacefingers
Tocmai de asta am și spus ca voi continua atât timp cât mi se va permite .
Cat privește gradul in care informația asta îți e de folos ție personal ești singurul in măsura sa apreciezi și e pacat sa pierzi timpul pe un subiect din care nu extragi nici un folos ( asta ca tot vorbeai de pragmatism) . jos palaria
 

Pi3.14

Salau
Dacă tu evaluezi efortul educațional al unei tari pe baza numărului de utilizatori de pe un singur site , discuțiile sunt de prisos. As fi înțeles dacă vroiai sa evaluezi nivelul de interes al cetățeanului de rind poate ( și nici atunci data fiind abundentă de canale de informație ) dar nivelul de interes tine de partea de receptie a informației nu de partea de emisie. Dincolo de faptul ca exista mai mult decât un site in Canada ( pe care de altfel l-am dat doar cu titlu de exemplu intr-un alt context ), exista și aici mass- media , exista și scoli ,exista și tabere , exista ONG-uri și companii cu domeniu de activitate axat strict pe supraviețuire si așa mai departe .
Apoi, in majoritatea scenariilor( nu musai extreme) poți sa faci ceva tu ca individ ca sa-ti sporești șansele de supraviețuire totul e sa vrei sa faci asta. Sigur ca e mai comod sa stai și sa aștepți sa ti se dea și sa ti se facă dar mentalitatea aia nu cred sa fie cea mai sănătoasă . De altfel rezultatul acelei mentalități se poate vedea pe apele din țara . Acolo unde mentalitatea “sa se facă “predomina , pestele lipsește cu desăvârșire iar braconajul e in floare comparativ cu zonele in care mici asociații locale , și -au luat soarta in mâini și se lupta și cu statul și cu braconierii pentru ca pestele sa nu devină obiect de muzeu. Asta ca sa nu vorbesc de Anglia in care asociațiile su chiar pescarii locali ( ăștia acționează pe stil neica nimeni când nu le convine ceva )au și aplica “legi “mai restrictive ca statul. Nu vreau sa divaghez de la subiect mai mult de atât însă dar cred ca era necesar un exemplu care sa ilustreze ce fel de efecte poate avea o mentalitate pasiva.
Sa mergi pe principiul ca “la noi riscul e mai mic și n-are rost sa ma complic” mi se pare puțin cam riscant in contextul actual. Șansa României pana acum a fost lipsa de precipitații pe timpul iernii ca altfel , la câte păduri lipsesc, un sfert de țară ar fi sub ape primăvara.
Ma rog, nu mai insist , am zis din capul locului ca topicul se adresează celor care cred și vor sa facă ceva pentru a-și spori șansele de supraviețuire . Cei care cred altfel, e pacat sa piardă timp din viața lor citind chestii care oricum nu-i interesează in loc sa facă ceva card sa le aducă bucurie in viața .
Intenția mea a fost ca topicul asta sa fie un start informațional pentru cei ce considera ca le-ar putea fi util și , din perspectiva asta , cât timp mi se va permite sa o fac, voi încerca sa duc topicul la capăt .
Asta cu statul pasiv, e cam cu 2 taisuri. Daca voiam sa fiu comod si relaxat cu privire la ziua de maine, plecam din Romania si traiam pe alte meleaguri. Dar refuz sa fac asta, si aleg sa traiesc in jungla de aici, sa ma lupt zi de zi pentru supravietuire. Implicit, comod ar fi fost sa ma mut undeva unde se ingrijeste statul de tot, inclusiv de educatia cu privire la scenarii apocaliptice. In tara nu prea prind scenariile astea apocaliptice ca prea multa lume le traieste continuu.
Dar, in alta ordine de idei, eu citesc topicul cu interes, mai aflu o recomandare de vreo scula buna sau vreo abordare a unei situatii, chiar daca n.o sa ajung vreodata in ea.
 

kingofbeasts

Rod Builder
Ca sa merg mai departe , schitez câteva idei despre navigație . Vorbim aici de doua chestiuni diferite și anume “grid on “ și “grid off” adică cu și fără rețea ( vorbim de sateliți și internet pentru ca pe astea se bazează majoritatea dispozitivelor de navigație din societatea modernă ) .
Daca la “grid on” e relativ simplu, și jutrebuie sa sti mare lucru decât cum sa operezi dispozitivul de navigație de care dispui , lucrurile se complica puțin la “grid off” unde navigatia bazată pe scule clasice sau chiar fără nici o scula presupune un minim de efort și pregătire prealabila .
As mai menționa numai la navigatia bazată pe tehnologie ca e util ca app-ul de pe telefon sa funcționeze și fără net ( harta downloadata pe telefon ) și e bine de luat in calcul consumul de energie al aparatului și încărcarea lui ( degeaba ai app-ul lu peste și ultimul model de harta dacă nu mai ai baterie ).
Navigatia fără tehnologie , ca soluție de backup , se poate face cu harta , dispozitive magnetice, funcție de cer și soare sau funcție de semnele pământului .
In opinia mea , o busola, o harta pentru zona de interes și o harta a constelațiilor pe bolta cereasca ar trebui sa se găsească cam în fiecare casa . In ziua de azi exista hărți gândite pentru excursie care , pe lângă faptul ca sunt rezistente la apa , sunt făcute la scara cu acuratețe destul de mare , cuprind reperele geografice și căile de acces esențiale astfel încât navigarea in baza lor sa nu fie foarte greoaie .
La fel , cred ca toată lumea ar trebui sa știe sa identifice pe cerul nopții carul mare și carul mic iar in baza lor steaua polară care in emisfera nordica indica nordul .
Pentru cine nu știe , Steaua polară e vârful oistii de la carul mic și e la o distanța egala cu de 5 ori distanța dintre rotile din spate ale carului mare fata de acesta .
60C8F44B-2565-4536-85E6-0343DB151A6B.jpeg

O harta a cerului de buzunar arată așa ( pentru cei interesați ) :
D02C4F3B-A6C3-4BDE-8BD9-BF537DDEC6E0.jpeg

Tot in emisfera nordica e util sa sti ca poți determina Sudul folosind poziția soarelui pe cer și un ceas de mâna analog .
Mai exact, tinand ceasul orizontal, cu limba care indica orele pe direcția soarelui , veți găsi sudul la jumătatea distantei dintre ea și ora 12.
30560097-6FB4-46A2-BEEA-0C1335A107C8.jpeg

Navigatia după repere ia in calcul obiective naturale sau artificiale mari in raport cu care îți cunosti poziția sau poziția locației in care vrei sa ajungi . Cel mai elocvent exemplu sunt râurile despre care știi dinainte direcția de curgere pe harta și al căror curs urmându-l știi ca poți păstra o direcție de navigare relativ precisa .
La semnele pământului intra mușchiul care creste pe copaci de regula spre nord sau pomii care tind sa dezvolte crengile mai mari spre sud ca sa capteze mai multă lumina .
Cam atât ca nu vreau sa va plictisesc .
 
Sus