Contează sau cat contează culoarea gumei

Parley

Oblete
Salut,

Experiența mea la spinning este de aproximativ 10 - 12 partide de vreo 1 ora fiecare. As putea exclude jumătate din ele pentru că pățeam multe nasoale. Ori făceam peruci, ori aruncam in copac , ori se agata...și după fiecare pierdeam mai bine din jumate din timpul avut la pescuit.

Abia acum in ultimile 3 partide am inceput sa prind și doar pe gume închise la culoare.

Astăzi de exemplu am vrut sa testez treaba asta cu culoarea pt că tot ascultând oameni pe YouTube, Lucian Gyorg, Robert Boanță... și alții, doar pe ei mi-amintesc acum, toți spuneau că nu contează culoarea(ar fi doar pt pescari) . ....și am început cu niste berkley snaketongue chartreuse. Dupa vreo 10 lansări in toate direcțiile , nimic, nici un semn deși activitate in apa era. Am schimbat pe aceleași berkley dar culoare neagra(cu un alb, gri pe burta) și au început atacurile dar nu se finalizau. Am schimbat cu un jig mai mare , de 6, asta primul era de 8 și am început sa prind. Chiar primul a fost super baban, cel mai mare biban prins de mine ....din vreo 10 . Era că și lățime mai mare decât palma. Nu am apucat să-i fac poza că înghițise cârligul și după ce i l-am scos cu cleștele a început să sângereze . M-am panicat și i-am dat drumul. După asta a început ceva inactivitate și am schimbat cu un relax ohio culoare galben auriu ceva transparent.... nici un semn pe guma asta. Am schimbat pe ceva lucky john Tioga cred de culoare verde închis spre negricios....și au început iara sa atace .

Treaba asta s-a întâmplat la 10 dimineața, soare destul de puternic.

Voi ce părere aveți despre culoarea gumei?La biban
 
Salutare, pe lacul unde pescuiesc cel mai frecvent, bibanii raspund mai bine in ultima perioada la culori deschise, alb/gri cu glitter, bibanii mari intrand si la verde sau alte culori fara sa pot stabili o regula foarte exacta. Trebuie sa incerci cu o paleta vasta de culori, dimensiuni, gramaje si apoi sa insisti la cele prinzatoare.
 

Luigi

Somn
In mod cert, la biban conteazã si culoarea, si forma, si mãrimea, si actiunea, si pe mã-sa. Un peşte capricios si de obicei si mofturos, desi are si momente rare in care înghite orice. Mult mai mofturos decit vãrul lui mai mare, şalãul, pe care probabil de aceea il prefer, fiindca il pot fraieri mai des, doar sa il gasesc. Problema cu bibanul e ca nu poti sti daca ataca, chiar daca il gasesti. Trebuie incercate multe giugele si tehnici, ca sa stii candva la ce e mai bine.
 
Eu cred ca diferența o face doar toanele peștelui. Când se hrănesc intens nu prea contează. Când nu sunt activi pe hrănire începe sa conteze culoarea mai mult, si acțiunea. Daca pescuiest in apa mai adânca iarăși contează. Nuantele de albastru se păstrează pana la adâncime mai mare pentru ca este ultima lungime de unda a luminii care pătrunde mai adânc.

Acuma problema e ce vad peștii și cum arata năluca sub apa in funcție de culoare si adâncime. Uite de exemplu eu pe apa adânca sau murdara am observat ca am rezultate cu combinații de albastru/verde sau celebrul cinnamon blue flake.
 
Situatie: pestele activ, atacuri constante/frecvente pe orice guma si gramaj, nu conta deloc culoarea, marimea, forma, bataia sau gramajul folosit. Situatia a durat 15-20 de minute, brusc atacurile s-au rarit si apoi oprit, salaii inca erau acolo. A urmat o munca de vreo 2-3 ore, timp in care am mai prins pesti, dar voiau doar pe anumite culori sau gramaje.
Am patit chestia asta de mai multe ori, iar ca si concluzie, din punctul meu de vedere conteaza culoarea, forma, bataia si gramajul doar cand salaul este mârâit. Eu nu am gasit inca o culoare sau reteta universal valabila. Singurul lucru pe care l-am "ascutit" in ultima vreme este rabdarea si stapanirea de sine, atfel inca sa nu mai rulez enshpemii de gume.
Deci, spor la cumparaturi, si la carat. roflmaooo
 

AlinB

Salau
Salut,
Pentru mine conteaza culoarea si cred ca si pentru peste , cel putin la salau ca acolo pescuiesc cel mai des. Testat de mine si nu doar odata si pe lac si pe Dunare , aceeasi guma , aceeasi loc acelasi timp , acealsi gramaj , aceeasi guma ,dar pe culori diferite ,aceeasi lanseta , la verde cu portocaliu pe burta luam salau la 5-6 lansari , iar pe chartreuse sau alb perlat nu aveam efectiv atac. Puneam inapoi verde cu portocaliu aceeasi frecventa de trasaturi.

Marti am iesit pe un lac pe langa Bucuresti , au intrat cativa salai scosi la poza , am mai si ratat 2,3 , toti au intrat pe easy shiner si swing impact , nu mai stiu codul de culoare (natural cu gliter oricum maron ) . Am pescuit aceleasi gume, dar pe culori diferite si nu am avut nici macar un singur atac. In celalalte culori aveam incredere putin mai mare decat in culoarea castigatorare, deci nu este vorba de asa ceva.

In pescuit nu este nimic "fix" trebuie incercat tot timpul gume cu batai diferite, culori diferite, marimi diferite si gramaje diferite. Nu de putine ori am fost surprins total de schimbarea facuta.

Ps : tot timpul sa ai un vobler la tine , o cicada , spinnertail , etc , ca s-ar putea sa iti faca ziua mai frumoasa :)
 

Catpat

Oblete
Conteaza forma, culoarea, actiunea , limpezimea apei, soarele sau lipsa lui, si momentul zilei. Am avut rezultate foarte bune cu culoare albastra in primele ore ale diminetii. Dupa 10.00am nu mai aveam atacuri. Mi-am facut o regula sa incerc pe albastru dimineata, la primele aruncari. Dar asta este ce fac eu. Nu cauta aici raspunsuri general valabile pentru ca experientele fiecaruia sunt personale. Cu siguranta ca pe masura ce vei pescui mai mult vei vedea ce naluci alegi dintre cele prinzatoare. Obiceiurile de hranire ale rapitorilor, sursele naturale de hrana , temperatura, vantul, vegetatia din apa sunt factori externi care iti aduc succesul sau "gerla" zimbettt
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
categoric conteaza culoarea nalucii. - altfel fabricantii le-ar face dracului pe toate albe si gata
sunt culori recunoscute care merg bine pe anumite ape si pentru anumite aspecii la anumite momente !!
oare de ce?!
 

RYOBI

Stiuca
Eu zic ca ordinea e asa vibratia in primul rand si greutatea jigului,apoi culoarea pana in 10,15m depinde si turbiditatea apei peste adancimea asta culoarea nu mai conteaza decat pt noi.Deci intodeauna e un cumul de factori.Grosimea firului de luat in calcul de fiecare data la jig.Nu zic nimic de cheful pestilor de atacuri aici e alta poveste.Oricum de aia e fain pescuitul oricate crezi ca ai sti si orictat de experimentat esti vine ziua cand realizezi cat esti de ageamiu si asta se tot repeta
 

Pi3.14

Stiuca
Si eu cred ca primordiala e bataia si forma gumei. Ulterior cred ca ar veni gramajul si culoarea. Am procedat de mai multe ori asa, dupa ce am constatat ca am activitate la o anumita guma, am schimbat.o cu una identica dar alte culori. In general, rata de atac nu s.a modificat. Desi testul e influentat si de alti factori, gen interval orar sau lumina, gen iese soarele din nori sau incepe vantul, etc
 

Aditzu321

Biban
nu stiu cum e la voi dar la mine culoarea a facut mai mereu diferenta ... aceiasi guma aceiasi miscare/gramaj una prinde alta nu prea sau deloc in alcelasi loc .
Si la mine la fel...chiar am experimentat la bibi in ultima saptamana, de cand a aparut topicul asta..aceeasi guma, pescuita in acelasi fel, in acelasi loc unde erau bibanii..ziua am prins pe o culoare naturala, am schimbat pe un verde/chartreuse, ce o fi, nu am mai avut atacuri, am schimbat inapoi pe culoarea naturala, iar am prins...iar cand a inceput sa se insereze am prins pe verdele ala,iar pe natural nu am mai avut atacuri.2 zile pe cheburaska, 2 pe dropshot.Pestii foarte mici, dar pe mine rezultatele m-au convins ca si culoarea conteaza mult.
Snapchat-1476443346.jpg

20231112_141306.jpg

Snapchat-1332039403.jpg
 

Wurger

Somn
Contrastul pe care culoarea gumei il are pe substrat. Dacă e nisip, culori inchise. Daca e namol, culori deschise.
Contrastele inchis deschis pe gumă ajută.
Asta e ce cred eu.
Noaptea nu mai cred nimic, dar cred că nici peștele nu mai caută culori ci vibrații.
 

Espasia

Somn
altfel fabricantii le-ar face dracului pe toate albe si gata
Si cum naiba isi scot banii? Tu, eu, X, Y, zicem ...... Bai ia sa iau si din aia si din ailalta, s.a.m.d. SI uite asa faci 1, 2......9 cutii pline.

Dar eu cred ca daca ii trece prin fata, orice culoare este ok, si daca mai da si din coadă.....Castig sigur.....DurereeeeDurereeeeDurereeee.

De aia eu nu prea prind.......Nu nimeresc sa trec naluca prin fata peștilor. Si cand reusesc, ba vine ploaia, ba suna telefonul, ba, ba, ba. capzidnervostarenervosrau
De aia este frumos pescuitul, si imi place asa mult. thumbupnananaroflmaooo
 

Parley

Oblete
Azi o chestie intriganta. Am inceput cu o guma chartreuse, berkley snake tongue. La primul lanseu, bang un peste. Mi-am spus in sine ca "uite, a avut dreptate omul care a scris pe aici ca daca e intunecat(ploua mocaneste) merg bine astea aprinse". Dar apoi mai fac vreo 10-15 lanseuri si nimic , nici macar un atac, desi bibanii erau acolo, imi dau seama ca sar pestisorii mici ca un evantai cand sunt atacati. Am schimbat guma cu una inchisa la culoare, lucky john tioga verde inchis, si la prmul lanseu , atac , si nu mai stiu daca l-am prins atunci sau la urmatorul. Treaba e ca s-a schimbat treaba cu guma inchisa la culoare. Am mai prins unul dupa o pauza de 4-5 lanseuri, unul baban de aprox 30cm, cel mai mare biban prins si vazut vreodata. Am fost asa de fericit ca am plecat acasa, plus ca incepusem sa simt umezeala/rece la picioare.

Cred ca ala primul a alertat gasca sa nu mai atace chartreuse ori a fost sigurul din gasca cu placeri la chartreuse
 

Ionutxy

Biban
Hmm, grea întrebare! Mai ales despre apetitul salaului! Eu pescuiesc de pe mal, in 98% din situații în apa limpede, cu adîncime de 3,5 - 8 m, o apă reguralalizata unde canalul navigabil se afla la 2-15 m de mal (partidele având o durata de maxim 4 ore, in cel mai bun caz). Dacă mi as permite o analiză/gerneralizare, in ultimul an, am remarcat că o anumită culoare, comparativ cu aceeași dimensiune, gramaj, etc. face deseori diferența. Însă, pt ca ecuația mereu cu multe necunoscute (atacul salaului) sa își arate splendoarea, am urmărit (in general) și evoluția lunii. Atacurile frecvente în timp scurt, le am avut mai ales în momentele de amurg, in lipsa lunii ( chiar dacă e zi sau noapte, cu presiune relativ constantă și apă la fel). Dacă pe timpul zilei șalăii se alfau ( mușcau) in larg, la asfințit erau activi lângă mal, dar ceea ce a fost (cred eu, încă verific) evident, momentul de hrănire când Luna dispare (sau pana să apară), la fel și cu frenezia pe timp de noapte (verificată doar in primele ore).
Pe apă tulbure, crescută ( cu multe vibrații de fond), gumele cu striații ( vibrație mare) au fost mai eficiente ( până la temperatura apei de cca. 5 grade. Chiar și în puținele cazuri când grupa mică (până în 45-50 cm) era activa toată ziua, frecvența atacurilor era mai mare pe o anumită gumă ( Charteuse in cazul meu).
Am observat că aceeași gumă ( și prea puțin alta, e preferată uneori în moduri diferite de prezentare ( ex : când la o lansare perpendiculara pe firul apei, la distanță de minim 40 m, dupa prima atingere pe substrat, plutește în derivă în apropiere de fund- max 5 atingeri până în pragul de sub mal, ceea ce cred că pt jiggingul normal poate părea o "idioțenie"). Dar, cele de mai sus, reprezintă o remarcă personala, facilitată de aplicatia care îmi spune și datele esențiale despre apă în zonă (nivel, debit, grad de oxigenare, ph, turbulentă), coroborate cu datele meteo și cunoașterea substratului ( deeper, harta navionics), nenumarate agataturi in zonele unde se ascund ziua cei doriți.

P.S. Având in vedere cele de mai sus, cred că am redus semnificativ numărul de "gherle", inevitabile mai ales când ieși la spinning doar că atunci îți permiți. Oricum, a fii pe apă îmi conferă acea stare de prezența, concentrare pe situație și contopire cu natura pentru care nu știu încă un substitut.
 

Sakitumi

Oblete
In mod cert, la biban conteazã si culoarea, si forma, si mãrimea, si actiunea, si pe mã-sa. Un peşte capricios si de obicei si mofturos, desi are si momente rare in care înghite orice. Mult mai mofturos decit vãrul lui mai mare, şalãul, pe care probabil de aceea il prefer, fiindca il pot fraieri mai des, doar sa il gasesc. Problema cu bibanul e ca nu poti sti daca ataca, chiar daca il gasesti. Trebuie incercate multe giugele si tehnici, ca sa stii candva la ce e mai bine.
Capricios și mofturos. Da . Ieri de ziua noastră i-am dat pe la nas cu tot arsenalul combinat cu toate jig-urile de care dispun. De la 0.tg până la maximul bățului, 7g. Nimic de la 6 până 9, seara. Am aruncat la el linguriță și vobler...le urmărea dar nu le ataca...
 
Sus