CLEANUL

  • Autor subiect Deleted member 13
  • Dată creare
D

Deleted member 13

Guest
CLEANUL (Leuciscus cephalus)

cleanul.jpeg

Denumiri populare:clentus, foac, oachis, porcul apelor;

Denumiri in alte limbi: chub (engleza), chevaine(franceza), Dobel(germana), fejes domolyko(maghiara);


Raspandire geografica:

Cleanul apartine familiei ciprinidelor, ca si crapul. Incepand cu raurile montane, poate fi intalnit in mai toate apele din tara noastra. Este raspandit in aproape toate tarile din Europa, din sudul Peninsulei Scandinave si pana in Alpi, iar la rasarit pana la Marea Neagra si Marea Azov; lipseste in Danemarca, Irlanda si in Siberia.

Descriere

Cleanul are corpul indesat, cilindric, usor plat lateral, cu un cap mare, lat, de asemenea putin plat daca este privit de sus. Gura, situata in varful botului, cu maxilarele aproape identice ca forma, se deschide larg, pana la linia ochilor. Corpul este acoperit cu solzi relativ mari, a caror margine este impodobita cu un desen ce consta din puncte mici, de culoare bruna negricioasa.
Pe spate, cleanul este verde-inchis, cu luciu metalic, dar poate fi brun-verzui sau uneori negru-verzui. Partile laterale sunt alb-argintii. Burta este alba, fara sclipiri argintii, inotatoarele dorsala si caudala sunt fumurii, cu nuante rosiatice. Aripioarele pectorale si ventrale sunt de asemenea rosiatice, iar spre capete trec in galben. Irisul ochilor este galben sau argintiu, sus distingandu-se o pata brun-verzuie, iar jos una neagra.

Dezvoltare

Cleanul nu atinge de obicei o talie mare. Este adevarat ca in unele tari s-au pescuit si exemplare de peste 80 cm lungime, cu o greutate de mai mult de 4 kg. In apele din Romania apar de asemenea destul de rar exemplare ce depasesc 3 kg. Lungimea medie este de 35-40 cm, iar greutatea medie in jur de 0,5 kg.


New Doc 32_1.jpg

Biologie

Spatiul de viata preferat al cleanului il constituie raurile colinare, cu apa limpede si cursul relativ rapid. Incepand cu zonele caracteristice lipanului si scobarului si pana la Dunare, el se gaseste in aproape toate apele, desi nu este prezent nicaieri in numar mare. In raurile de munte inoata uneori pana la mari altitudini, chiar pana la 1000 m. Mai rar poate fi intalnit si in unele lacuri cu curgere lenta, ca de exemplu in lacurile de acumulare de la Bicaz, Vidraru, Sadu, Bezid etc. Locurile preferate sunt zonele dintre dealuri ale raurilor limpezi, cu cursul relativ rapid.
Locurile de ascunzis ale cleanului sunt bine cunoscute de catre pescarii sportivi. Sub malurile spalate, lnga radacinile copacilor afundate in rau, cleanul sta la panda, dar se si poate ascunde la nevoie. Ii plac adancurile sapate de curenti in albia raului, dar cauta si vartejurile din preajma picioarelor de pod sau a altor obstacole din calea apei, unde curentii ii pot aduce mai multa hrana. Se adaposteste si in acele portiuni ale malului unde crengile copacilor sau ale tufelor se apleaca peste luciul apei, la umbra carora se poate face nevazut, precum si in locurile unde apa raului este mai putin adanca si unde cresc fire razlete de papura sau trestie, care-i permit, de asemenea, sa stea ascuns in asteptarea hranei. In anotimpul cald, cand nu bate vantul, iar soarele straluceste, cleanul, adunat in grupuri mai mari sau mai mici, se aventureaza uneori chiar in imediata vecinatate a suprafetei apei, in cautarea hranei. In aceste cazuri isi tradeaza cateodata prezenta prin mici sarituri deasupra apei in raurile cu viteza de curgere mai rapida.
Cleanul este un peste foarte precaut si fricos. In zilele innorate, cu vant, el se mentine la 1-1,5 m de suprafata apei, iar odata cu apropierea sezonului rece se retrage la adancimi din ce in ce mai mari. Toamna tarziu sau iarna cauta locurile de intalnire a curentilor repezi cu cei mai domoli sau vartejurile, lucru explicabil prin faptul ca cleanul se hraneste si iarna (desi are pofta mai redusa), iar in aceste locuri poate gasi mai multa hrana.
Cartile de specialitate descriu cleanul ca pe un peste pasnic, ceea ce este aproape adevarat; doar exemplarele mai batrane se napustesc asupra pestilor mai mici sau a mustelor artificiale, a broastelor si a altor momeli oferite de pescarii sportivi, ca si cum ar fi rapitoare. Sare asupra victimei din locul de panda, intocmai ca stiuca sau salaul. Cleanul este considerat pe buna dreptate omnivor, de vreme ce hrana sa se compune in egala masura din materii vegetale si animale, in primul rand mananca larvele din apa ale insectelor, viermi, insecte cazute in apa, lastarele tinere ale plantelor acvatice, pesti mici, dar si fructele mici cazute in apa sau chiar soarecii imprudenti.
Cleanul atinge maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani, dar unii masculi sunt apti pentru reproducere si la 2 ani. Perioada de depunere a icrelor este diferita in apele din tara noastra, si anume in lunile mai-iunie in regiunile sudice si in iunie-iulie in partile nordice ale Moldovei si in Transilvania. Daca vara este mai rece, perioada se poate prelungi si in luna august. O femela depune 80000-200000 de icre, uneori chiar peste 300000. Boabele de icre, au un diametru de 1,3-1,5 mm, sunt galbui si lipicioase, fixandu-se astfel imediat dupa fecundare de pietrele, mai rar de plantele aflate pe fundul raului. Cleanul se dezvolta destul de rapid, la varsta de 4-5 luni ajungand chiar la lungimi de 10-12 cm. Puietul se intretine in grupuri, insa exemplarele mai mari, si mai ales cele mai batrane, sunt solitare. Carnea sa alba este gustoasa, desi are multe oase, fapt pentru care exemplarele mai mari sunt mai cautate.

Pescuitul Sportiv

Cleanul constituie pestele "scoala" pentru pescarii sportivi incepatori, cu atat mai mult cu cat pescuitul sau ofera prilejul de a folosi aproape toate metodele. Satisfactiile oferite de pescuitul cleanului provin mai ales din dificultatea cu care se prinde, mai putin din aceea de a-l obosi.
Dupa o vorba a pescarilor sportivi, cleanul are cate un ochi pe fiecare solz. Caracterizarea se potriveste de minune, intrucat cleanul este intr-adevar un peste foarte atent, vede bine, observand chiar si cele mai mici miscari de pe mal. De indata ce umbra unei crengi leganate de vant sau cea a pescarului s-a abatut asupra raului, cleanul se da la fund. Este de ajuns ca un mic nor sa acopere soarele, si pestele se indreapta speriat catre fundul apei, pentru a reveni la suprafata dupa ce norul a trecut. Mai mult, din trepidatiile malului sau ale suprafetei apei poate detecta si zgomotele. In concluzie, ne vom apropia cu mare precautie de rau si vom merge intotdeauna in sensul invers curgerii apei, folosind camuflajul oferit de tufele si copacii de pe mal, daca nu vrem sa ne intoarcem acasa cu traista goala., dispar cu totii in rastimp de cateva secunde. Exemplarele mai mari sunt solitare (nu traiesc in card) si in caz ca am reusit sa prindem unul, putem spera sa mai prindem si altele in acelasi loc. S-a intamplat adesea ca pescarul amator experimentat sa prinda toate exemplarele mai mari din zona respectiva, desi, la randul lor, erau la fel de experimentate si viclene.
Pescuitul cleanului incepe la sfirsitul lui martie sau la inceputul lui aprilie, deci odata cu venirea zilelelor mai calde. Experienta a aratat ca pescuitul lui este mai putin eficient in iunie, rezultatele sunt diferite in lunile toride de vara, in timp ce randamentul maxim poate fi obtinut din septembrie si pana in octombrie.


Lungimea minima admisa la pescuit: 25 cm


Bibliografie: Pescuitul Sportiv –ing.Zoltan Kaszoni
 
Ultima editare de un moderator:

Wurger

Somn
Anumiti piscicultori din Romania considera cleanul de Neajlov o subspecie aparte.
Am avut ocazia sa vad carduri de cleni in apa limpede a Neajlovului in portiunile in care raul trece prin paduri. E un spectacol de care nu ma mai saturam, pescuitul propriuzis ajungand pe locul doi. Am de gand sa ma duc in aceste locuri cu camera pentru a pastra cateva amintiri.
Cand am incercat in zonele respective, prin luna mai-iunie, intr-o apa cu curent foarte bland, pestii nu au fost interesati de nicio tehnica de spinning. Nici macar nu se ridicau sa inspecteze momeala. In zonele cu curent mai pronuntat mai urmarea cate unul, dar sunt foarte timizi. Ca sa ai ceva sanse e bine sa folosesti o lanseta moale si fir monofilament transparent cu inaintas de fluorocarbon.
 

Alex Z.

Biban
Anumiti piscicultori din Romania considera cleanul de Neajlov o subspecie aparte.
Am avut ocazia sa vad carduri de cleni in apa limpede a Neajlovului in portiunile in care raul trece prin paduri. E un spectacol de care nu ma mai saturam, pescuitul propriuzis ajungand pe locul doi. Am de gand sa ma duc in aceste locuri cu camera pentru a pastra cateva amintiri.
Cand am incercat in zonele respective, prin luna mai-iunie, intr-o apa cu curent foarte bland, pestii nu au fost interesati de nicio tehnica de spinning. Nici macar nu se ridicau sa inspecteze momeala. In zonele cu curent mai pronuntat mai urmarea cate unul, dar sunt foarte timizi. Ca sa ai ceva sanse e bine sa folosesti o lanseta moale si fir monofilament transparent cu inaintas de fluorocarbon.
Şi de ce ar fi numai cel de neajlov o subspecie? şi cel de la mine, de pe râul vedea, în lunile amintite de tine, au acelaşi comportament :) Cred că are legătură perioada de boişte...
 
D

Deleted member 13

Guest
Exista si o subspecie numita "clean mic" .Poate ala e pe Neajlov...
 
D

Deleted member 225

Guest
De ce ar fi cu totul altceva Alex? De ce nu ar fi o alta specie de Clean? Nu înțeleg raționamentul?
 

Alex Z.

Biban
E cu totul altceva, pt că este o specie prezentă în mai multe ape din europa, nu doar o "specie aparte de clean" care să aparţină doar neajlovului :)
Caută pe net Leuciscus leuciscus, şi găseşti acolo mai multe :)
Într-adevăr, e o specie înrudită cu cleanul, şi restul ciprinidelor, dar nu poate fi numită o altă specie de clean :) Părerea mea
 
D

Deleted member 225

Guest
Pai dacă e o specie înrudita cu cleanul și arată ca și cleanul atunci nu poate fi "cu totul" altceva... Zic și eu...
 

Alex Z.

Biban
Pai dacă e o specie înrudita cu cleanul și arată ca și cleanul atunci nu poate fi "cu totul" altceva... Zic și eu...
Păi aşa şi crapul e înrudit cu cleanul, şi totuşi spunem că e cu totu altceva.. În fine, chestia asta rămâne la decizia piscicultorilor s-o decidă, putem doar să ne dăm cu părerea :)
 
Sus