Ciuperci

IMG_20210825_102910.jpg

Chestia asta obscena mi-a apărut în curte!
 

Luigi

Somn
"Amu cică era într-un sat un țăran. Și țăranul acela a ieșit odată în țarină să samene niște păpușoi. Și cum sămăna el, tocmai atunci s-a nimerit să treacă pe acolo Hristos și cu Sfântul Petrea. Hristos să nu tacă molcum și să-și caute de drum?

— Da ce sameni acolo, om bun? întreabă el.

— Ia, niște pule samăn, răspunse țăranul cu obrăznicie.

— Pule ai zis că sameni, pule să dea Dumnezeu să se facă!...
... Țăranul, după ce mântui de sămănat, se întoarse acasă. Apoi, la vremea prășitului, a venit de a prășit păpușoii după rânduială, și iar s-a întors acasă. Dar când vine la cules, ce să vadă? În loc de păpușoi, de fiecare strujan erau câte trei-patru drugălețe de pule, care-de-care mai îmbojorate, mai dârze și mai răzbelite!…"
Povestea povestilor, Ion Creangã.
Io ti-am zis sa ai grijã ce semeni in curte! zimbettt
 

kingofbeasts

Rod Builder
Am ieșit la o plimbare cu bicicleta pe lângă riu și ce credeți ca ne e dat sa vedem ochilor ? Cativa ciorchini de șnițele de pui pe un trunchi bătrân râdeau la soare la doua zile după ce au încetat ploile .
90DB3B5D-E188-4111-AD1D-78E8E2E74DFC.jpeg
CBAAA645-00D5-4E79-A183-603CA9CE2F24.jpeg
574D8CA7-413C-4E1D-B974-AD828DD661B1.jpeg
7135F23D-5271-4655-9550-163D50062ED6.jpeg
8DA32E5A-07E3-4D27-A7B5-14B02BDDAB90.jpeg

Putina sare , puțin piper și trase scurt la tigaie in untura de porc. Dacă te leagă cineva la ochi și te întreabă ce-ai mâncat juri ca ranițele de pui textura fiind aceea de carne de pui cu gustul de carne de pui și un iz de ou la urma .
5A2DD902-EADB-4A48-B7BF-794E91197BC4.jpeg

Și pentru ca 2 șnițele nu sunt niciodată de ajuns …
42D5EF7B-C769-4C1F-BC8B-C8BFE7ABD8AA.jpeg
 

kingofbeasts

Rod Builder
Când e sa ai noroc …
Iasca galbena sau Puiul pădurii (Laetiporus sulphureus) mi-a tăiat calea din nou . De data asta pe un stejar la vreo 200m mai aval de primul ;)
FBE05860-4953-413F-880C-C91AD5F1AC8E.jpeg
89179455-FBC8-4BB1-BB6D-52FC29EB9A93.jpeg
D5A21C84-9E65-4B28-8FA4-D538FFECA2E4.jpeg
1869ED9F-8BCB-4048-8DDC-F28561B9CADA.jpeg
D7AE4554-4682-4B47-87E6-D776DD2FC450.jpeg
FECF30E5-FF2D-4379-86F7-ED9FAB2BFC19.jpeg

Dacă tot e sezonul ne-am dus iar sa verificam și locul de Puffball și anul asta am avut noroc ( doi ani la rând am ratat perioada lor ) . Cred ca se vede destul de limpede pe fata muzei efectul pe care-l poate avea Calvatia Gigantea asupra unui om :)
B19ECA3A-0EF4-4D24-88AE-FF02F8ABF715.jpeg
B0225422-F989-4D5D-BD32-28A373208F72.jpeg
4AA4493A-6AAA-4615-AF1E-D89BFC491AD4.jpeg

Evident meniul e șnițel de “pui” azi și pizza de puff mâine .
 

kingofbeasts

Rod Builder
Am ieșit ieri pe locuri bătute sa vedem ce-a mai ieșit după ploaie dacă tot s-a răcit vremea și , se vede treaba , am fost inspirați ( având in vedere ca am venit cu traista plină :) ).
7ED6927C-0525-4AA2-95DE-B3BC3E883562.jpeg
9381EB0C-1CBC-49D1-AAA4-3D7DC0A584C3.jpeg
B666FEFF-8BF2-4C31-AB8C-8C6147B433F6.jpeg
045E876A-9E25-4DEE-9EB9-6A38A992C844.jpeg
34EDBEE7-260E-46EE-81B9-0AD160C6F442.jpeg
BE41C6A6-F872-4F92-9347-02D2A62AF6E6.jpeg
187E085B-7D16-4965-9F42-515805D3AC6F.jpeg

La capitolul studiu am ales una singura pe tura asta pe care urmează sa ne străduim sa o identificam .
70A8983C-4F4C-4ADB-92C8-70E913A86C57.jpeg
F1467D27-CD22-436F-AE5D-8569DE234DA2.jpeg

La capitolul curiozități , de genul “ ce mai găsim prin pădure “ ar fi asta
CF3247A1-B75D-4071-B7D0-683AC2245CCC.jpeg

care la rândul ei si ea necesita studiu :)
Și dacă tot vorbim de studii , va las mai jos un clip cu 16 ciuperci de sezon
ps. nu va recomand cu drag pizza din puffball , e dificil de făcut și de mâncat , la final te umpli dar nu te saturi și rămâi cu impresia ca ai mâncat doar toppingul unei pizze clasice . Puffball e cea mai buna mâncata pane . Dacă tot vorbim de pane , nu același lucru pot spune despre chicken of the woods pe care o prefer trasa la tigaie in unt sau untura mai mult decât pane ( care pane la rândul lui e mult inferior paneului de puffball după gustul nostru )
 
Ultima editare:

adi

Salau
E doar o gheaba (armillaria mellea) grasa, "de toamna" cum le zicem noi, se dezvolta asa fain cand sunt mai putine prin pamant afanat la baza cioatelor/putregaiurilor.
 

rine

Stiuca
La începutul lunii era un deltă foarte multa iasca galbena.
Era aproape peste tot
Dacă- mi puneam mintea puteam să strâng saci ,zeci de kg.
Era atât de comuna încât m am obișnuit cu ea si am amânat sa culeg , până în ultima zi ,când culmea mi a ieșit de tot din minte.
Știu că am zis, dar nu mă pot abține și o sa fiu iar prin zona la sfârșitul lunii octombrie.
Vad atunci daca mai este așa abundenta.
Este total necunoscuta printre oamenii locului.
 
  • Like
Reactions: adi

kingofbeasts

Rod Builder
Am ieșit la o plimbare prin pădure și , pare-se c-am fost inspirați când am ales zona :
F501B4B5-BBAA-4608-B1FE-C3149E7FF979.jpeg
DA04B7A8-74D3-4CA8-B628-30D5C2170923.jpeg
1D7A84C0-2D11-41F1-84F1-4383F792C4B0.jpeg
E60D900E-F749-4CE5-AAEA-86FF1CB1CFFB.jpeg
5414435F-4380-4B26-AD20-D885BEFFA2E2.jpeg
0C80A4CD-1488-4613-960B-6328E79E8230.jpeg
622BEF51-4188-464C-AFC0-7B4736ABAF97.jpeg

Am ajuns deci acasă cu o straiță de Chaga ( aur curat in vremuri pandemice) și ceva pleurotus de șnițele .
Basca am descoperit un ochi de apa in vârf de deal in inima pădurii pe care nu cred ca da nimeni cu batul ( la peisaje ;) )
 

Kleniacul

Stiuca
Salut,am o întrebare legată de identificarea unor ciuperci.I-am cules azi de lîngă o baltă,că tot nu tragea pestele.Din amintirile mele sint comestibile,dar nu e soacră-mea pe la mine să le testez zimbettt Deci le pot consuma sau să astept pînă se eliberează un pat la UPU?Mulțumesc
 

Atașamente

  • IMG-20211026-WA0021.jpeg
    IMG-20211026-WA0021.jpeg
    149,7 KB · Vizualizări: 52
  • IMG-20211026-WA0018.jpeg
    IMG-20211026-WA0018.jpeg
    179,1 KB · Vizualizări: 53
  • IMG-20211026-WA0015.jpeg
    IMG-20211026-WA0015.jpeg
    210,6 KB · Vizualizări: 48
  • IMG-20211026-WA0013.jpeg
    IMG-20211026-WA0013.jpeg
    186,8 KB · Vizualizări: 49
  • IMG-20211026-WA0011.jpeg
    IMG-20211026-WA0011.jpeg
    168,9 KB · Vizualizări: 37
  • IMG-20211026-WA0009.jpeg
    IMG-20211026-WA0009.jpeg
    154 KB · Vizualizări: 53

Luigi

Somn
Eu astfel de ciuperci nici nu ma obosesc sa le identific, cã seamãnã foarte mult cu unele care te bagã direct in sicriu. Exact datorita unora ca ele, mor ciupercari cu experientza, fiindca au incredere ca le diferentziaza de alea mortale. Sfatul meu foarte urgent: aruncã-le si nu le mai culege!
Uite cu ce le-ai putea confunda:
2009-05_Amanita_phalloides_crop.jpg
 

kingofbeasts

Rod Builder
Nici eu n-o cunosc și și mie îmi pare ca seamănă prea tare cu amanita . Singura ciuperca albă cu picior pe care o cunoșteam ca și comestibila si o mai adunam in țara era pălăria șarpelui dar aia se identifica mai ușor după pălărie și piciorul subtire și scuamos ceea ce in pozele tale nu se regăsește .
https://ciupercomania.blogspot.com/2013/10/palaria-sarpelui-macrolepiota-procera.html?m=1
Ce văd la tine in poza seamănă bine cu Amanita virosa numita și "European destroying angel" https://www.mushroom-appreciation.com/death-cap.html
Dacă chiar vrei fa-i un spore print dar și sapa mai mult pe net ( google picture poate fi un start ) dar nu merita efortul și riscul nici din punctul meu de vedere .
 

adi

Salau
Alea chiar au potential mare de nasalie, si partea proasta e ca se pot confunda usor cu champinioanele gasite la campie in perioada asta.
Astea bune au lamelele inchise la culoare, gri la cele tinere pana la negru la ciupercile mature. Mai sunt si diferente morfologice dar mai subtile.
 

kingofbeasts

Rod Builder
Am mai dat o tura și azi aproximativ in aceeași zona . Am găsit un alt lac, de data asta creat de castor si uitat de lume ( la peisaje ) si ceva bunăciuni ( pleurotus , comb’s tooth si chaga). O gelatinoasa portocalie mi-a atras atenția pentru poza și o chicken of the woods trecută bine m-a făcut sa promit ca la anu o sa trec pe aici mai devreme .
DA0EDFC9-54B0-4E0A-A469-F4587EAAB2A3.jpeg
751879C5-0D4D-48A3-828A-F3624D913140.jpeg
44DF4E75-DAAB-4574-802D-FECEC6A157AC.jpeg
6887B038-65CB-4069-AB1E-6C774A8194F5.jpeg
26B1CD9D-D66F-4F22-9EAF-1465FFF05506.jpeg
3AF2AF66-6091-4D14-AB6C-76866139F233.jpeg
945A1512-E7B6-467D-892D-DF9C0834E206.jpeg
E275A50B-FC95-4AB8-BC17-0A937BF54EDD.jpeg
35A70FEC-5898-4FBA-8123-4197239394C8.jpeg
C3A62246-FBF1-43C2-945F-47BC46A38D8E.jpeg
 

edd

Somn
Exact cum m-am asteptat a fost anul acesta,ploaie putina si cand nu trebuie, asa ca,preventiv de anu trecut mi-am inoculat pe trunchi de fag pleurotus ostreatus sau pastravul de fac dupa cum il cunoaste multa lume,trunchiul a fost unu la peste metru si singur a fost greu de carat dar toata munca mi-a adus o satisfactie enorma,aceasta metoda este mult mai productiva decat cea pe verticala care am si prezentat-o pe aici in imagini,inocularea am facut-o in toamna anu trecut, un kilogram de miceliu,peste iarna au fost acoperiti cu iarba uscata si frunze iar baza pentru o umiditate mai buna a fost facuta din rumegus rezultat de la sectionarea trunchiului,plus sistemul de irigare adaptat ......

OTfOeAd.jpg


EQ3KkgO.jpg


tgCrRyF.jpg


A venit si timpul sa adun recolta care a fost mult mai mare decat cea folosita in trecut pe verticala.....nu are rost sa pun toate pozele mai ales ca la ora actuala inca mai adun din ele si continua sa creasca...

PcdIHIm.jpg


SAfF87v.jpg


CsM0Pvk.jpg


Pai daca tot vorbim de ciuperci va las si o combinatie de servit pe langa clasicele pane,trase la tigaie in unt,gratar sau disc....totul este "dupa"cum s-ar zice acum Organic,mai pe romaneste crescute acasa,gustul adevarat a mancarii sanatoase,cocosi tineri de rasa,cartofi la a doua productie si pastrav de fag,toate date la cuptor, stropite cu un Gorgandin de Apold,un Traminer asa cum imi place.....


G4OTHmN.jpg


1P0CvDB.jpg
 

Wurger

Somn
Astea ce or fi. Arata a bălegar de cerb.
Alea cu sticla langa ele sunt alta specie.
 

Atașamente

  • IMG_20211103_155748.jpg
    IMG_20211103_155748.jpg
    476,2 KB · Vizualizări: 58
  • IMG_20211105_073015.jpg
    IMG_20211105_073015.jpg
    482,1 KB · Vizualizări: 54
Sus