Hm. Depinde cum se priveste problema - daca este sau nu este necesar C&R, dar si de alte aspecte.
Spre exemplu, deoarece la pescari cu greu se poate concepe ideea de etica, deontologie aplicata pescuitului, problema ar trebui analizata raportandu-ne la nevoia de a pescui ,respectiv nevoia de a proteja mediul înconjurător.
Din cate stiu, exista tari, iar la noi ape, unde este interzisa eliberarea oricarui exemplar de peste, indiferent de marime, sezon sau stilul de pescuit. Aceasta masura este dublată de altele, precum limitarea accesului pescarilor la apa, necesitatea de a se plati/achita taxe/tarife reale pentru protejatea si imbunatatirea ecosistemului etc. Astfel, pescarul isi satisface pasiunea, intervine minimal in natura si ,,extrage" cota necesara cobtribuind, totodata, la îmbunătățirea ecosistemului - se amenajeza raul/apa, se populeaza, se strang gunoaiele etc. Pe scurt, in aceasta situatie se procedeaza ca in cazul fondului de vanatoare.
O Alta varianta o reprezinta situatia prezenta in randul pescarilor de crap cu etica sau nu. Exista pescari carora, desi nu le pasa prea mult de pesti - ar folosi, spre exemplu, ariciul sau monturi similare- sunt obligati de patronii apelor sa aibe la ei un minim se echipament: saltea de primire, dezinfectant, sa nu nadeasca excesiv etc.
Eu prefer sa pescuiesc C&R la rapitor, desi sunt cazuri in care pestele poate nu are sanse. Aceasta deoarece intotdeauna exista o sansa ca acesta sa supravietuiasca. Dar aceasta nu este suficient; va trebui sa imbunatatesc echipamentul, adica sa schimb ancorele, sa cumpăr un minciog potrivit speciilor de rapitori etc. Este de luat in considerare si faptul ca trebuie folosit echipamentul adecvat, desi poate ar exista o satisfactie suplimentara in drill daca este folosit un fir subtire, mi se pare neplacuta ideea de a da cu un fir subdimensionat dupa pesti prea mari.
Din pacate, nu stiu sa existe pe la noi studii de specialitate pentru fiecare specie de peste si nici un minim de criterii ce trebuie respectate de fiecare producator de articole de pescuit cand vine vorba de fiecare specie de pesti.
Dpmdv., obtinerea permisului de pescuit ar necesita si o testare teoretica si practica. Teoretica prin raportare la habitatul si conditiile de siguranta ale pestilor in mediu (i.e.netulburarea cuiburilor pastravilor), practica prin raportare la conditiile de manevrare si corelare corecta a echipamentului de pescuit. Nu este suficientă respectarea prohibitiei si nici a cantitatii/dimensiunilor pestilor. Se pierde din vedere si faptul ca pestele,,in afara legii" trebuie eliberat de indata, viu, in apa si ca.. pestele, desi este acoperit de apa, este ,,al apei".
Am impresia ca pescarii de crap si muscarii au inceput sa formeze un cod etic al pescarilor, specific stilului de pescuit.
Ar fi interesanta crearea unui cod etic al pescarilor; poate exista prin alte tari.
Fir intins!