Adevăr sau cacealma?

kingofbeasts

Rod Builder
Tavi , ma bucur ca ti-a revenit memoria și lucrurile nu se mai rezuma strict la x și y in matematica pentru tine. Acum nu știu exact care ar fi liceul ăla bun de care vorbești dar nici nu contează in discuția de fata. . :) Pe noi la “Bastilia” ne-au învățat ca toate teoremele și lemele matematice au enunțurile , demonstrațiile și concluziile facute in cuvinte , formulele fiind doar o expresie prescurtata a lor ( asta pentru ca matematica vine ca soluție la probleme iar probleme sunt de cele mai multe ori lucruri sau situații din viața ) .Prin urmare e cam tot atâta literatura in matematica pe cât aplicare de formule . Cum însă știi deja asta de la liceul ăla bun, (care e posibil sa fie același cu al meu și culmea , tot la mate fizica ) o sa trec direct la practica in pescuit.
Cand pleci la pescuit , ai doar doua evenimente posibil sa se producă : sa prinzi sau sa nu prinzi peste. Adică, probabilitatea maxima de a prinde peste e 50% . Asta e șansa maxima de a prinde cu care ai putea pleca de acasă . Rezultatul asta pozitiv , de a prinde peste, depinde de anumiți factori care acționează simultan și cumulativ. Cu cat sunt mai mulți factori de îndeplinit , cu atât mai mult șansa de reușită scade . Acționează deci invers proporțional . Prin urmare ca sa ai succes și deci sa prinzi peste trebuie sa cunosti care sunt acei factori și sa cauți locul și momentul in care acei factori sunt îndepliniți . Cu fiecare factor îndeplinit adaugi un anumit procentaj la șansa de reușită . Dacă cunosti toți factorii și exact momentul când ei acționează cumulativ , ai fix 50% sa prinzi peste . Dacă ai stare exemplu 25 de factori și 3 dintre ei nu sunt îndepliniți in momentul in care pleci la pescuit mai ai doar 44% șanse sa prinzi . In același timp cu un singur factor ai totuși o șansa de 2% de a prinde . Dar și-n cazul asta , deși rezultatul deși foarte puțin probabil sa apara , e totuși posibil .
Întrebarea de la care s-a plecat in discuția de fata a fost oarecum indirect “ când prinzi mai bine? dimineața ?” .
Prin urmare, din start, ne referim strict la evenimentul pozitiv ca rezultat al acțiunii de a pescui și anume cele 50% șanse sa prinzi .
Acum , pentru a stabili când prinzi mai bine , trebuie sa sti care factori și cati dintre ei e posibil sa acționeze cumulativ in acel moment . Sunt 2 tipuri de factori care intervin aici unii pe care-i știi sau e posibil sa-i știi și unii pe care nu-i știi și nici nu e posibil sa-i afli ( din diverse motive ). Plecand apoi de la premisa ca nu ești a tot știutor și nu ai cum sa afli și sa prezici momentul acțiunii tuturor factorilor, din start șansa aia de 50% mai pierde niște procente ( direct proporțional ca număr cu numărul de factori pe care nu-i cunosti și a căror acțiune n-o poți prezice). Aici intervine informația iar o parte din ea vine din statistica , studii sau observații directe. In cazul pescarului vorbim de factori meteo, astronomici ( zi, noapte, faza lunară , eclipse etc.) , studii ihtiologice de comportament a diferitelor specii de peste in diferite etape de dezvoltare in raport cu habitatul lor , si așa mai departe . Tot aici intervine experiența directa și schimbul de experiența cu altii care fac același lucru ( unde inclusiv acest forum are un rol și fie ca recunoaște sau nu fiecare membru de aici cauta exact asta informație și experiența de la altii care sa-l ajute sa-și sporească șansele de succes).
Știm ca, indiferent de momentul in care plecam la pescuit , putem cunoaște și prezice acțiunea cel puțin a unui factor ca influentează șansa de succes prin urmare , sub nici o forma șansa de a prinde nu e zero . Deci oricând ai pleca la pescuit , șansa de a prinde e cuprinsă între. 0,00000…1 și 49,999999…9 procente .
Când prinzi mai bine ? atunci când ai cât mai mari șansele de a prinde? când ai șanse mai mari? atunci când știi și poți prevedea acțiunea a cât mai mulți factori . E șansa asta calculabila ? este . La modul abstract și pentru cât mai multă precizie luând in calul variabilele exista formule matematice complexe. Pentru un pescar însă contează mai puțin un rezultat foarte precis dar greu de calculat ( motiv pentru care n-o sa intru in matematici complexe pe care nici eu nu le stăpânesc foarte bine) și e suficient un rezultat aproximativ și ușor calculabil. Prin urmare calculul pescarului e simplu di pescarul zice cam așa : dacă cunosc 10 factori și toți factorii acei zece factori pe care ii cunosc ca fiind favorabili actioneaza simultan când vreau eu sa merg la pescuit am 49,99999…9% șanse sa prind ceva. Dacă actioneaza numa 5 din ei oare ce șanse am sa prind?
Răspunsul îl da o banala regula de 3 simpla pentru care nici măcar liceu nu-ti trebuie .
10 factori …………….49,999999…9%
5 factori ………………x%
Dupa cum vezi nici măcar n-am nevoie și de y .
x= 5x49,9999…9 / 10
Reduci 10-le cu cinci și-ti rămâne 2
x = 49,9999…9 /2
Cu alte cuvinte șansele sa prinzi sunt putin mai mici de 25%
Bun, și la ce-mi folosește asta o sa intrebi ? ( așa cum probabil o sa spui ca in matematica cifrele alea identice de după virgule se pun de fapt in perioada și nu cu puncte între ele dar știu cât de mult adori sa ma critici așa ca ti-am lăsat un punct de plecare :) )
Răspunsul e simplu : la alocarea resurselor necesare pentru pescuit . Nimeni, absolut nimeni , nici măcar cei care locuiesc literalmente pe apa nu merg zilnic la pescuit și deci fiecare trebuie sa aleagă zilele in care merge și cele in care nu merge . Mersul la pescuit costa in multe feluri ( nu cred ca e o dezbatere aici ) și prin urmare toți cei care merg ar prefera sa meargă atunci când au șanse sa și prindă ( pana la urma ăla e scopul pescuitului, sa prinzi peste și sa te simți bine).
Nu toți însă știau ca-și pot calcula șansele de a prinde înainte de a pleca de acasă și/sau au luxul asta de a-și programa ieșirea atunci când vor ( motiv pentru care sunt mulți pescari care merg când pot și când au chef și prind mai mult sau mai puțin din noroc) . Restul , sunt prezenți aici pe forum și pe alte site-uri similare , la vânătoare de informații , prin a căror aplicare spera sa-și sporească șansele chiar și dacă nu stiu ca exista o matematica pe care o pot folosi in avantajul lor.
Acum, întrebarea colegului viza strict dimineața. Dimineața însă e doar un alt factor care influentează pescuitul și asta înseamnă ca mai sunt și alti factori care influentează rezultatul . Statistic însă, s-a observat ca dimineața și seara pestii sunt mai activi și de asemenea ca pescarii tind sa prindă mai mult peste in general dimineața și seara . E asta valabil pentru tine și dimineața ta ( aia in care ti-ai propus tu sa mergi la pescuit) ? Ei bine , ca sa știi asta îți trebuie matematica de mai sus ca sa știi înainte de a pleca sau , poți sa știi după experimentate practica , in seara care urmează după acea dimineața .
 

kingofbeasts

Rod Builder
Jur ca mi-am dorit in 2 situatii sa gasesc vreun nerd pasionat de probabilitati si de statistici care sa ma lamureasca: cum e matematic mai bine, sa ma deplasez pe mal sau sa fac lansarile de pe un punct fix, si a doua chestie ar fi fost o estimare a zonei lacului unde salaii se afla in cea mai mare parte a timpului. Am vorbit cu un matematician si marea problema este gasirea unor factori cuantificabili. De fapt, toti factorii ar trebui sa fie cuantificabili ca sa se poata realiza o teorie, la baza unei ecuatzii sau orice altceva.
La a doua întrebare e simpla treaba, mult studiu pe specia ținta in locația vizata cu notarea momentelor( din an și din zi) de succes și verificarea ulterioară la condiții relativ identice.
La prima intrebare treaba e cam așa.
Daca stai la punct pix poți pescui doar un loc prin urmare sunt 4 variante : sa ai peste in fata staționat acolo, sa nu ai peste in fata staționat pe loc ( 50-50 % șanse)si sa ai peste in tranzit pe acolo sau acel loc sa nu fie niciodată ( sau cel puțin in perioada aia din an ) tranzitat de peste . Dacă tranzitul se face in momentul in care ești tu acolo înseamnă ca te afli in ipoteza in care ai peste in fata deci , la cei 50% mai adaugi încă 25% dacă stai pe loc cel puțin pana când ajunge pestele sa tranziteze zona . Rămâne o posibilitate de 25 % sa stai pe loc și sa pescuiești ca in fantana .
Pe de alta parte aceleași șanse sunt și dacă te muți in alt loc. Cu cât acoperi mai multe locuri peștilor le rămâne mai putina apa in care s-ar ascunde deci probabilitatea sa ajungi la un loc cu peste creste cu cât pescuiești in mai multe locuri.
In ipoteza asta , atât tu cât și pestii sunteți in tranzit. Acum dacă , mergeți in aceeași direcție cu aceeași viteza nu va veți întâlni niciodată iar dacă mergeți in direcții opuse cu siguranța va veți întâlni la un moment dat .
Prin urmare, de câte ori nu ești sigur ca ai peste in fata și / sau ca urmează sa fie in tranzit pe acolo e mai bine sa te miști . Asta afli studiind ceilalți factori care influentează prezenta peștilor acolo .
 

Tavi

Biban
Mi-e greu sa inteleg utilitatea unui astfel de calcul, presupunand ca e corect, dar din pacate nu e.
Dupa "calculul" asta de probabilitati inseamna ca daca ies din casa sa joc la loto am 50% sanse sa castig. Ah, dar mai sunt niste factori. :)
Factorii astia (care or fi ei) nu au influente egale, nu-i poti calcula cu regula de trei simpla.
Un exemplu: plec la pastrav, pornesc cu sanse de 50% cand ies din casa.
Doar 2 factori pentru a simplifica: musca potrivita si starea apei
Am musca potrivita, dar tocmai a plouat la munte si apa e imensa si cacao.
Dupa calculul tau, s-au indeplinit 1 din 2 factori, aplic regula de trei simpla, deci am sanse de 25%.
In realitate am 0% sanse, pentru ca starea apei tocmai a anulat tot.
Tot in realitate, factorii sunt multi, cu influente diferite, greu sau imposibil de cuantificat si in continua schimbare, ce e valabil acum se schimba peste 5 minute si tre sa refaci calculul.
 

Luigi

Somn
kingofbeasts , jos palaria pentru cât de mult gândesti pescuitul! Nu sunt multi ca tine si de aceea te urmaresc de multi ani, cu folos pentru mine.
Nu inseamna ca sunt total de acord cu calculele tale de mai sus, care sunt absolut demne de admiratie pentru efortul intelectual depus. Prima obiectie: tu estimezi sansele de a prinde corelat unei persoane, care din start ar avea maxim 50% posibilitatea unui succes. Dar e atit de subiectiv pescuitul fiecaruia, incat latura asta SUBIECTIVÃ este mult mai puternica decit toti ceilalti factori OBIECTIVI pe care îi incluzi in calcul.
In schimb, dupa parerea mea o astfel de formulã care ar contzine TOȚI factorii obiectivi ar reda corect probabilitatea de a prinde pe o anumitã apã intr-un anume moment. Si daca formula chiar ar contzine toti factorii de influentza, ar putea avea citeodata chiar rezultatul de 100%. Ceva de genul: "In anotimpul A, pe temperatura aerului B, temperatura apei C, presiunea atmosferica D, turbiditatea E, solunara F,......samd, pe lacul cutare ai sanse de ...% de a prinde salau". Sau in limbaj pescaresc: "Azi e ce trebuie, pe lac se va prinde peste!" Eu vãd formula ta realmente aplicabilã unei ape. Cu o mare corecturã: factorii au potențe diferite, nu ai cum sa îi consideri egali in influentzã. Potentza factorilor complicâ enorm formula.
Dar mie mi se par imposibil de calculat şansele UNUI pescar de a prinde intr-un anumit moment, chiar daca sa zicem ca pe apa respectiva sansele sunt la maxim. Zecile si sutele de decizii pe care le ia fiecare dintre noi intr-o partidã sunt imposibil de cuantificat, dar ele iti aduc succesul sau gherla. De cite ori nu am dat gherlã pe vremea absolut perfectã?! (nu, nu e fifty-fifty zimbettt , e altceva, habar nu am ce).
Iar la intrebarea colegului am un raspuns foarte clar: "Dimineatza trage mult mai bine salaul decit seara. Asta pe lacul meu. Pe al tãu, asta o vei şti tu candva, garantat."
 

kingofbeasts

Rod Builder
Mi-e greu sa inteleg utilitatea unui astfel de calcul, presupunand ca e corect, dar din pacate nu e.
Dupa "calculul" asta de probabilitati inseamna ca daca ies din casa sa joc la loto am 50% sanse sa castig. Ah, dar mai sunt niste factori. :)
Factorii astia (care or fi ei) nu au influente egale, nu-i poti calcula cu regula de trei simpla.
Un exemplu: plec la pastrav, pornesc cu sanse de 50% cand ies din casa.
Doar 2 factori pentru a simplifica: musca potrivita si starea apei
Am musca potrivita, dar tocmai a plouat la munte si apa e imensa si cacao.
Dupa calculul tau, s-au indeplinit 1 din 2 factori, aplic regula de trei simpla, deci am sanse de 25%.
In realitate am 0% sanse, pentru ca starea apei tocmai a anulat tot.
Tot in realitate, factorii sunt multi, cu influente diferite, greu sau imposibil de cuantificat si in continua schimbare, ce e valabil acum se schimba peste 5 minute si tre sa refaci calculul.
Așa e ai dreptate , când elvul aplica incorect formula , întotdeauna formula e de vina . Și intr-adevăr , in cazul asta formula mea e defecta , n-am inclus in ea factorul prostie umana și am simplificat-o prea tare ( bine simplificarea a fost pentru a se înțelege și urmări ușor firul epic da asta nu mai contează) . Am spus din start ca , cu cât se vrea un rezultat mai exact cu atât se complica matematica dar, se pare ca ce spun intra pe o ureche și iasă pe alta fără sa stea prea mut și prin materia cenușie dintre ele. Altminteri, un om cu un minim de rațiune ar putea pricepe ca atunci când vorbim de predispoziția pestelui de a mânca vorbim de foame sau agresivitate izvorâte din nevoile primare ale bietei ființe independent de intervenția pescarului . Asta cu atât mai mult cu cât am spus literalmente asta direct din enunțul problemei pe pagina anterioară . Era vorba strict de factorii din mediul de vaiata al pestelui care-i influentează acestuia direct și nemijlocit comportamentul. Pescarul si traista lui sunt factori artificiali si aleatori care nu influentează comportamentul peștelui pe cât profita de el.
Cu alte cuvinte era vorba de a determina acei factori care-l fac pe domnu peste sa muste indiferent ca ești tu pe mal sau nu.
Apoi, intr-adevăr unii factori au influența mai mare si altii mai mică dar si influența aia e calculabila funcție de informațiile acumulate statistic . E si simplu de altfel dar complica puțin formula inițială pentru ca in loc sa ai a+b+ c+ d+ e ca o suma de factori care îți dau x șanse de a prinde peste ai un factor etalon si raportezi importanta celorlalți la el . Prin urmare dacă a e etalon si b e de 2 ori mai important ca a , ai b= 2 a; c poate e de 3 ori mai important si ai c = 3a ; d poate arvea doar jumătate din importanata lui a si ai d = a/2 si poate e la fel e = a/2 . rezulta ca suma ta de cinci factori devine a+2a+3a+ a/2 + a/2 =x% adică 7a =x%
Funcție de care din ei lipsește șansele scad mai mult sau mai puțin . a = x/7 si dacă consider x ca fiind 49 ( doar pentru ușurinta de calcul ) îmi iasă a ca fiind 49/7 adică 7% din șanse îmi sunt influențate de factorul ăla ( dacă el e prezent am 7% in plus dacă nu am 7 % in minus) . Dacă lipsește factorul c in schimb pierd din start 21 % din șanse .
Cum spuneam , matematica se complica pe hârtie cu cât vrei rezultatul mai exact.
In practica însă pescarul nu sta cu pixu si foaia sa-l calculeze pe x si y ci face matematica rapid in minte pe sistemul următor: luna e buna, vremea e buna, presiunea e stabilă , cota e ideală , dacă ies deseară am șanse sa
prind . Dacă însă vremea e de
cacao, faza lunii nu-i încă aia care trebuie, cota e de inundatie de presiune nici nu ma mai interesează ca oricum o sa stau acasă si ies cu alta ocazie când condițiile îmi sunt favorabile .
 

kingofbeasts

Rod Builder
In schimb, dupa parerea mea o astfel de formulã care ar contzine TOȚI factorii obiectivi ar reda corect probabilitatea de a prinde pe o anumitã apã intr-un anume moment. Si daca formula chiar ar contzine toti factorii de influentza, ar putea avea citeodata chiar rezultatul de 100%. Ceva de genul: "In anotimpul A, pe temperatura aerului B, temperatura apei C, presiunea atmosferica D, turbiditatea E, solunara F,......samd, pe lacul cutare ai sanse de ...% de a prinde salau". Sau in limbaj pescaresc: "Azi e ce trebuie, pe lac se va prinde peste!" Eu vãd formula ta realmente aplicabilã unei ape. Cu o mare corecturã: factorii au potențe diferite, nu ai cum sa îi consideri egali in influentzã. Potentza factorilor complicâ enorm formula.
Dar mie mi se par imposibil de calculat şansele UNUI pescar de a prinde intr-un anumit moment,
Șansele pescarului de a prinde și șansele ca pestele sa muste sunt doua lucruri diferite și deși primele le includ pe cele din urma ele includ și mult mai mulți factori legati de pescar , tehnica și echipament.
Formula pe care am dat-o funcționează dacă o aplici măcar cât de dat corect și , mai ales toamna târziu si iarna nu ma obosesc sa ies din casa fără sa am un minim de pozitivitate din partea ei mergând pana acolo încât , pentru un anumit loc , știu exact ora la care trebuie sa fiu pe balta și cât anume sa stau pe balta cu șanse de a prinde șalău de exemplu. Pe locul pe care tocmai mi-am depășit recordul la walleye , știu clar ca din octombrie încolo , pe vreme buna, dacă merg după șalău , trebuie sa fiu acolo cu juma de ceas înainte de apus și merita sa stau încă maxim juma de ceas după apus. Dacă luna e in faza buna de obicei prind mai mulți , dacă faza e proasta prind mai puțini iar dacă vremea e nasoala e chiar posibil sa nu prind . Insa , chiar și in condiții ideale șansele de a prinde șalău in afara acelui interval de timp sunt mici spre foarte mici . Dacă merg cu 3 ceasuri mai devreme fie vântur apa degeaba 3 ceasuri pana la ora h fie ocazional prind știuca, bass sau crappie insa , la șalău nu-i văd coada mai devreme pentru ca nu-i acolo. Prin urmare , dacă șalău vreau , ma duc la ora lui , pescui odihnit și eficient circa un ceas și jumătate și ma car acasă fără sa fiu prea înghețat . Vara insa , in același loc , mai rar vezi coada la salai și cu atât mai puțin la aia mari și atunci prefer sa caut șalăul lângă casa pe repezis dacă cota e buna.
E doar un exemplu.
 

Tavi

Biban
A identifica niste niste factori care influenteaza dorinta pestelui de a pune botu e util si functioneaza. Sau nu. :) Anotimp luna, ora, loc, momeala, etc. A incerca sa exprimi asta matematic, din punctul meu de vedere e o pierdere de vreme (si de farmec), chiar si in ipoteza ca acele calcule vor fi candva corecte. Decat sa calculez asa ceva mai bine dau o gherla cinstita si recunosc ca nu le stiu pe toate. Sau citesc o carte buna despre pescuit, sa mai invat cate ceva. Adica ma intorc la literatura. :)
 

Hades

Somn
Tocmai aștept episodul 11 din serialul ”Fundația”- după opera lui Isaac Asimov. Probabil și aici vor trebui nr mare de pescari de luat în calcul ca să dea un rezultat cât de cât mai aproape de ”practică” ( aia care te omoară) !!!!!!!!
 

kingofbeasts

Rod Builder
Răspuns tipic și de așteptat de altfel . Suntem confruntați cu o idee noua -o respingem, ni se aduc argumente -le criticam , ni se demontează criticile dam cu paru sau o dam pe miștouri . Tipar uman clasic și extrem de predictibil.
Dar ca tot îți plac problemele , uite una cu mare probabilitate de rezolvare matematica.
Se da : luna decembrie 2021 .
Ai la dispoziție datele din tabelele de mai jos și financiar îți permiți sa faci doar 120 de km pentru ieșiri la pescuit luna asta. Ai la dispoziție o singura zi de concediu ( zi liberă) pe care o poți lua oricând vrei tu astfel încât sa-ti poți adapta pescuitul la unii factori de influența spontani. Ai la dispoziție 3 locații (baraje) aflate la 20, 40, 60 de kilometrii de casa . Ziua lumina e intre orele 8 si 17 (9 ore in total ) dar tu nu rezisti la pescuit in frig mai mult de 5 ore pe zi. Specii ținta somn , știuca, șalău si se găsesc in toate cele 3 locații .Barajele uzineaza pentru circa un ceas la ora 11 si la ora 16 .Se presupune ca locurile unde se găsesc speciile respective in perioada asta se cunosc deja .Mai știi ca , cu cât pleci mai târziu și te opresti mai aproape de casa e mai probabil sa găsești locurile bune ocupate deja.
Se cere: încercuiți pe calendar zilele in care veți merge “la balta” ( + una de rezerva) si precizați pentru fiecare locația si intervalul orar de pescuit .
57B558D8-A1C6-4148-87B7-C38AA7C2C937.png

907029D1-FF02-4298-9316-E0D0DB074A6B.png
2BBCDDCC-6B8D-4FC7-9AC4-E2E7AFD8FBA8.png

E doar o problema tipica, cu care se vor confrunta pescarii din Sibiu luna aceasta .
 
Ultima editare:

kingofbeasts

Rod Builder
Ca sa-mi inchei pledoaria pentru afirmația conform căreia pescuitul e matematica , va mai spun atât : toți cei care , privind problema de mai sus, au început sa se uite la factorii aia enumerați și sa-și facă diverse calcule de estimare a șanselor și au încercat o prognoza , fie ca vor sa admită sau nu , considera pescuitul matematica .
Singurul răspuns corect pentru cei care considera pescuitul strict întâmplare din plăcere ar fi “ nu pot sa incercuiesc o anumită zi , pentru ca nu pot sti acum care o sa fie ziua aceea când ma voi trezi cu chef de pescuit și nici inspirația de moment care o sa ma îndrepte spre o locație sau alta” .
Oamenii care ar fi răspuns așa, pot intr-adevăr sa afirme ca pentru ei pescuitul nu e matematica , toți ceilalți in schimb, care au încercat sa facă diverse calcule și prognoze sunt in tabăra mea , și se văd obligați sa admită ca pentru ei ca și pentru mine, pescuitul e o forma de matematica ( mai simpla sau mai complexa după caz ) . Calculul in sine e un atribut al matematicii. q.e.d
Asta fără ca măcar sa intru in subiectul tehnici de pescuit unde ritmul cu care joci năluca in sine e tot o forma de matematica .
 

Pi3.14

Stiuca
Iti citesc cu interes postarile....dar daca ne tot repeti qed n.o sa ne induci sentimentul ca ai si dreptate. Iar transpunerea matematica incercata....suna a brainstormimg pt pro fishing simulator pt ps5. Pt mine cel putin, pescuitul e si altceva, mai greu de transpus in baza 12;)
 

kingofbeasts

Rod Builder
Dacă te uiți o idee mai atent, o sa vezi ca nu ma repet . Am folosit acronimul o singura data când mi-am terminat demonstrația . :) ;) ( ca amai folosit și altcineva inanintea mea e cu totul și cu totul altceva dar nu repetiția mea ).
Pescuitul e pentru fiecare ceea ce crede el ca e. Unii se mint singuri, altii accepta realitatea și pentru unii chiar nu e matematica. Singura mea susținere a fost ca cei pentru care pescuitul nu e câtuși de puțin matematica , nu fac absolut nici un calcul când merg la pescuit.
Ei se trezesc dimineața, dacă au chef de pescuit se duc dacă nu nu, locația nu o aleg in funcție de influența vreunui factor ci funcție de inspirataia de moment, năluca nu o aleg in funcție de vreun criteriu ci pur și simplu baga mâna in trusa și scot una la întâmplare , nu calculează unghiul și lungimea lanseului , nu calculează frecventa repetițiilor la animarea nălucii încercând sa mențină un anumit ritm, etc.
 

vasi25

Salau
kingofbeasts iti citesc mereu cu maxima atentie toate postarile, si de cate 3 4 ori, si sa fiu sincer am invatat multe lucruri indirect de la tine, am mai spus undeva chestia asta, si din nou jos palaria.

Eu cosider ca poti sa le imbini pe amandoua, si pescuitul de placere si matematica pescuitului. Eu locuiesc foarte aproape de apa, si probabil imi permit sa gasesc mai multe solutii.
Dar daca ti cont de cel putin cativa factori e suficient sa poti avea parte de o partida buna, perioada anului, nivelul si turbiditatea apei, temperatura apei, de afara si solunarul,in functie de acesti factori alegi: specia tinta, locatia, perioada zilei,abordarea si echipamentul. Pot creste semnificativ sansa de captura.
Mai exista inca cateva variante, ori ai foarte multa experienta si te poti adapta la fata locului sau esti foarte norocos.
 

Tavi

Biban
Pescuitul poate fi mai mult decat matematica. Poate fi si fizica, chimie, biologie, astronomie, geografie sau toate la un loc. Poate fi o meserie, o arta sau un sport. Poate fi un viciu sau o placere nevinovata. Poate ca e pacat sa inghesuim tot ce poate fi pescuitul in cateva formule matematice, riscam sa lasam multe pe dinafara, poate chiar esentialul.
Va las sa va delectati cu o perspectiva din 1936 despre ce poate fi pescuitul:
"Ceva despre pescuitul sportiv", Alexandru Hischfeld, pag. 156
Si ca sa nu neglijam complet matematica, o "statistica" a unor modele prinzatoare, 1937:
"De la rama la musca artificiala", Ionel Pop, pag. 128
 

motoucle

Biban
Asta cu matematica e o intrebare pe care mi - o tot pun si eu dar in principal legata de schimbatul momelii. Din motive de lene si lipsa de incredere schimb rar momeala. Ma gandesc eu asa daca as fi peste ce mi ar placea la momentul respectiv si cam insist pe aia. Daca nu am activitate o ora de abia incep sa ma gandesc ca nu e buna naluca :)

Cum nu arunc de multe ori in acelasi loc (apa mica) sansele de a nimeri combinatia corecta pentru pestele din fata mea raman tot 1/10. Prefer sa aplic acel 1/10 la 100 de lanseuri vs 70 cate as face rotand nalucile (premisa fiind ca am 10 voblere in cutie)

In exemplul asta fac abstractie de situatii evidente cand e clar ca ce faci nu merge gen fug pestii de naluca ta sau ai multe urmariri fara atac de ex.
 
Personal am avut de a lungul timpului partide care mi au lasat un zambet in coltul gurii. Unele pe tiparul pescuit in acelasi loc, 5-6 ore, iar la final singurul care puncta (1-2 salai sau 1 somotel) eram eu, desi pe locul respectiv eram 4-5 persoane, pe care le stiu de ceva timp si cunosc mai bine decat mine locul respectiv.
Al doilea scenariu, intamplat acum 2-3 saptamani pe Dunare, a fost si mai "dramatic" .... eu 9 pesti punctabili (salau si somn) plus 25-30 de eliberari. In jurul meu, alti 5-6 pescari, au prins vreo 4 pesti, unii sub dimensiunile legale. Pescuiam pe o lungime de mal cam de 10-15 metri, cumva pe un colt al unui golf, deci nu era foarte greu sa "furi" tehnica, tipul de guma sau jig folosit.
Daca primul scenariu il pun pe seama norocului si perseverentei de a nu schimba locul, la al doilea cred ca ne apropiem mai mult de calculele despre care spunea King. Cu toate ca metoda mea era productiva, ceilalti nu au vrut sa o adopte si au pescuit in continuare cum stiau. Din nou, 2 pescari erau localnici, care stiau malul pe de rost si care dupa ce au vazut 5-6 eliberari, au plecat acasa.
Cu toate astea, nu pot sa consider pescuitul ceva ce poate fi calculat 100%, cel putin nu pe Dunare sau alte ape naturale. Si ca sa fiu pe subiectul initial, in scenariul 2, atacurile au fost cam 70-80% pe aceeasi guma (model, marime, culoare), am fost pe malul Dunarii la 6.45, iar atacurile au inceput pe la 8.30-9 si au tinut pana pe la 12.30. Deci nu mananca mai bine de dimineata capzid
 

Aurel

Piranha
Ieri s-au prins ceva pesti, chiar în intervalul orar specificat de kingofbeasts.
Personal am fost și am prins, mult mai bine decât sâmbăta trecută....
Asa ca, eclipsa sau nu, pestele a mers.
Vedeți voi dacă a influențat sau nu
Sincer, cred ca au contat mai mult cota si locul......nu eclipsa din Australia
Eclipsa din Australia te influențează doar în fata tastaturii, pe apa în Ro te ajuta doar cota, locul, mana, intuiția și spiritul
 
Sus